Bakanlıktan yapılan açıklamada, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Bakanlar ve ilgili taraflarla yaptığı görüşmeler ve İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin yoğun çalışmaları sonucunda tahıl yüklü ilk geminin saat 08.30’da Odesa Limanı'ndan hareket etmesi konusunda mutabık kalındığı belirtildi.

Mısır yüklü Razoni isimli Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisinin Lübnan'a gideceği bildirilen açıklamada, "22 Temmuz 2022’de Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan 'Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi' belgesi kapsamında sevkiyat yapacak bu ilk gemiyi takiben diğer gemilerin de belirlenen koridor ve usuller çerçevesinde intikalleri planlanmaktadır" ifadesine yer verildi.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'da başlattığı savaştan bu yana Ukrayna limanlarında bulunan milyonlarca ton tahılın sevkiyatı engellenmişti. 

Ukrayna'da bloke durumdaki tahılın çıkarılması için yapılan görüşmeler sonucu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in bulunduğu Rus ve Ukraynalı heyetlerin İstanbul'a geldiği toplantılarda tahıl sevkiyatı için anlaşmalar imzalanmıştı. 

Tahıl koridoru anlaşmasının imzalanmasından saatler sonra Rus güçlerinin Odessa'yı vurması, sürecin başlamasını geciktirirken Rusya, saldırının sevkiyatı etkileyecek altyapıyı hedef almadığını söylemişti. 

Varılan anlaşma kapsamında Birleşmiş Milletler, Türkiye, Rusya ve Ukrayna'dan yetkililerin görev alacağı Müşterek Koordinasyon Merkezi, İstanbul'da açıldı.