“Endüstri 4.0 ve Yapay Zeka” konulu seminerde konuşan ION Akademi kurucusu Ali Rıza Ersoy, "Ülkemiz dünyanın 16. büyük ekonomisi olarak bu yarışta yerini almıştır. Kimse demesin ’kaynağımız, insanımız yok’ diye. Gereken her şeye sahibiz. Bunu kaçırma şansımız yok” dedi.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen İnternet Haftası etkinlikleri kapsamında 9-20 Nisan arasında yapışması planlanan seminerlerin ilki bugün gerçekleştirildi. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasında düzenlenen Endüstri 4.0 ve Yapay Zeka” konulu seminerde, ION Akademi kurucusu Ali Rıza Ersoy eğitimcilerle bir araya geldi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasında gerçekleşen etkinliğe İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Büküm, ilçe milli eğitim müdürleri ve çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı. İstanbul ve Aydın illerinden de katılımcıların gönüllü olarak İzmir’e gelerek katıldığı “Endüstri 4.0 ve Yapay Zeka” konulu seminerde, ION Akademi kurucusu Ali Rıza Ersoy eğitimcilerle bir araya geldi.

"Gereken her şeye sahibiz"

Son dönemde dünya gündemine damgasını vuran Endüstri 4.0 sanayi devrimi yarışında ülkemizin bir an önce yerini alması gerektiğinin altını çizen Ersoy, “Siemens firması tarafından dünyada dört ülkeye yazılım hakkı verildi. Bunlardan biri de Türkiye. Şu an 100 kadar arkadaşımız bütün dünya için bu yazılımları üretiyorlar. Ülkemiz dünyanın 16. büyük ekonomisi olarak bu yarışta yerini almıştır. Kimse demesin ’kaynağımız, insanımız yok’ diye. Gereken her şeye sahibiz. Bunu kaçırma şansımız yok” diye konuştu.

“Endüstri 4.0 ile kas gücüne ihtiyaç kalmadı

IOS Akademi kurucusu Ali Rıza Ersoy Endüstri 4.0’ın sanayinin dijitalleşmesi anlamına geldiğini ifade ederek, 2016 yılından itibaren konu hakkında birden ivme kazanan gelişmelerin yaşandığını söyledi. Endüstrinin dünyada gelişim evrelerini ve bu dönemlerde neler yapıldığını, sanayinin nasıl evrildiğini anlatan Ersoy, şöyle konuştu: “Neden Endüstri 4.0? Çünkü Avrupa ve ABD, Çin ile girdiği sanayi ve üretim yarışında, Çin’in ucuz iş gücü konusundaki hamlelerine karşılık geride kaldı. Bu durum, insanlık tarihinde ilk defa sanayileşme anlamında Doğu’nun Batı’yı geçmesi anlamına gelmişti ki bu, Batı için kabul edilir bir durum değildi. Çin’in üretimdeki zaferi ucuz iş gücü idi. Ancak Endüstri 4.0 ile kas gücüne ihtiyaç kalmadı. Kas gücü ile gerçekleştirilen işler makineler tarafından yapılıyor. Vizyonu olan, geleceği gören batı fabrikaları artık Çin’den daha ucuza ürün üretebiliyor.”

"Sistem hatasız çalışıyor"

Endüstri 4.0 sanayileşme süreci ile ilgili olarak insanın doğasına aykırı olan ve her gün yüzlerce kere tekrara dayanan işlerin insanlar tarafından yapılma döneminin sonunda olduğumuzu belirten Ali Rıza Ersoy bu sayede sadece insan yıpranmasının değil kaynakların verimsiz kullanılmasının ve israfının önüne geçileceğini de söyledi. Ersoy “İnsan kas gücü denklemden çıktığı zaman sistem geçmişte olmadığı kadar hatasız çalışıyor. Ayrıca sistem yine geçmişte olmadığı kadar ucuz çalışabiliyor. Bunun yanı sıra zamandan tasarruf eden insanlar sevdiklerine daha çok vakit ayırabilecekler” ifadelerini kullandı. Bu süreçte hayat boyu öğrenme kavramının yarının dünyasındaki önemine değinen Ersoy, bunu prensip haline getirenlerin ayakta kalacağını söyledi.

“81 ile örnek”

Seminerin açılış konuşmasını yapan İzmir İl Milli eğitim Müdürü Ömer Yahşi de, EBA biriminin çalışmalarına değinerek “Yaptığınız işe her zerrenizi katıyorsanız, yaptığınız işle bütünleşmişseniz, gerçekten adanmışsanız sonucun güzel olduğunu mutlaka görürsünüz. Güzel bir ürün çıktısını mutlaka alırsınız. Özellikle İzmir’de Milli Eğitimdeki çalışmaları yakından takip eden, bizzat işin içinde olan bir il milli eğitim müdürü olarak EBA’da ki arkadaşlarımın çalışmalarını yakından gözlemliyorum. Üretimlerinin çalışmalarının sadece İzmir’e değil 81 ile örnek olarak güzel bir çıktı aldıklarına şahitlik ediyorum. Bu çalışmalarla tüm İllere ilham vermeye çalışıyoruz” dedi.

"Çalışmalarımızı devam ettireceğiz”

13 yıldır kutlanan internet haftası ile ilgili olarak başlatılan seminerlerin önemine vurgu yapan Yahşi, güvenli internet, Fatih Projesi ve benzeri konularda veli ve öğrencilere yönelik etkinliklerin 9-20 Nisan tarihleri arasında yapılacağını söyledi. Microsoft, ION Akademi ve çeşitli üniversitelerin destekleri ile birlikte ortak yapılacak programlar ciddi anlamda değer katacağını ifade eden Yahşi, “Ülkemizde yaklaşık 25 yıldır internet var. Nasıl kullanıldığına dair hala tartışmalar devam ediyor. Biz İzmir olarak bunun öğrencilerimiz için daha faydalı ve kullanışlı hale nasıl getiririz, bu anlamda çalışmalarımızı devam ettireceğiz” diye konuştu.