Nazar, bazı kültürlerde olumsuzluklara sebep olduğuna inanılan bir inanç veya bir tür kötü göz takibi olarak kabul edilir. Ancak, bu konu hakkında bilimsel bir kanıt veya açıklama bulunmamaktadır. Olumsuzlukların birçok farklı sebebi olabilir, bunlar arasında sağlık sorunları, ekonomik zorluklar, ilişki problemleri veya diğer hayat koşulları yer alabilir. Olumsuzlukların temelinde genellikle daha karmaşık nedenler ve faktörler vardır ve bunları anlamak için genellikle daha kapsamlı bir analize ihtiyaç duyulur.

Konu ile ilgili görüşleri sorulan Nihat Hatipoğlu, "Nazar hasetten kaylanıyor. Haset ateş gibidir. Aşırı sevgiden de kaynaklanabilir. Nazar gözün enerji vermesidir. Bu da karşıdaki zayıfsa engeller. Ama bazen Allah bunu engeller. Bir şeyi beğendiğimiz maşallah demeliyiz. Çocuklar için dua okuyalım. " ifadelerini kullandı.
 

Modern tıp ve bilim adamları nazarı kabul etmekten uzaktır ve bilimsel olarak desteklemektedir. Her şeye rağmen, gerek kültürel olarak gerekse dini bir inanç olarak dünyanın hemen hemen her yerinde milyonlarca insan nazarı tanımakta ve ona inanmaktadır.