İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde sırt ve boyun ağrısı nedeniyle masaj ve hacamat yaptıran 42 yaşındaki B.T., boynuna uygulanan işlemin ardından fenalaşarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Olayla ilgili gözaltına alınan Ş.K. (43), “taksirle ölüme neden olma” suçundan tutuklandı.
Olay, 21 Mayıs günü saat 21.00 sıralarında Beyoğlu ilçesine bağlı Hacıahmet Mahallesi’nde meydana gelmişti.
Masaj Sırasında Fenalaştı
Edinilen bilgilere göre B.T., kardeşi S.T. ile birlikte yaklaşık 4-5 yıldır tanıdıkları Ş.K.’nin evine gitti. Yaklaşık 15-20 gündür sırt ve boyun ağrısı yaşadığını belirten B.T.’a hacamat ve masaj uygulandı.
İddiaya göre Ş.K., masaj sırasında B.T.’ın boynunu tutarak çekme ve “kütletme” işlemi yaptı. İşlemin hemen ardından kendisini kötü hissettiği belirtilen B.T., kısa süre içerisinde bilincini kaybetti. Durumun bildirilmesi üzerine adrese sağlık ekipleri sevk edildi.
Kalbi Yeniden Çalıştırıldı
Sağlık ekipleri tarafından Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi’ne kaldırılan B.T.’ın kalbinin durduğu belirlendi.
Doktorların müdahalesiyle yeniden hayata döndürülen B.T., entübe edilerek yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. B.T., hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
“Masörlük Kurs Belgem Var” Savunması
Olayın ardından Kasımpaşa Polis Merkezi Amirliği ekipleri tarafından gözaltına alınan Ş.K., yaklaşık 5-6 yıldır gelir elde etmek amacıyla hacamat ve masaj uygulamaları yaptığını söyledi.
Masörlük kurs belgesi bulunduğunu öne süren Ş.K., B.T.’a yaklaşık 5 dakika masaj yaptıktan sonra boynundan tutarak çekme işlemi uyguladığını anlattı. İşlemin hemen ardından B.T.’ın fenalaştığını belirten şüpheli, herhangi bir zarar verme amacı taşımadığını ve fenalaşmanın nedenini bilmediğini savundu.
Şüpheli Tutuklandı
Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Ş.K. hakkında, 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’a muhalefet ile “taksirle ölüme neden olma” suçlarından işlem yapıldı. Ş.K., çıkarıldığı sulh ceza hâkimliği tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Otopsi Raporu Ortaya Çıktı
Adli Tıp Kurumunun raporunda boyun omurları, dil kemiği, boyundaki kıkırdak yapılar ve ana damarların sağlam olduğu; damarlarda yırtılma, ayrışma veya tıkanıklık bulunmadığı belirtildi. Buna karşın omurilik, beyin ve beyin sapında kanama ile sinir dokularında hasar tespit edildi. Göğüs kemiği ve sağ 4’üncü kaburgada da kırık bulundu.
Raporda ayrıca kalp damarında yüzde 50-60 daralma, akciğer enfeksiyonu ve akut böbrek hasarına ilişkin bulgulara yer verildi. Kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için tüm tıbbi belgeler ve soruşturma dosyasının Adli Tıp Kurumu Birinci İhtisas Kuruluna gönderilerek görüş alınması istendi.




