Kocaeli’nde cadde ortasında Erdoğan Y. tarafından öldürülen 45 yaşındaki Dürdane Kaya davasında hazırlanan iddianamede, Erdoğan Y. ifadesinde, "Amacım konuşmak olsa da Dürdane'yi görünce sinirlendim ve bir anlık öfke ile ateş ettim" dedi.
Güzeller Mahallesi Bağdat Caddesi'nde 24 Mayıs 2023'de meydana gelen olayda, 3 çocuk annesi ve 2 torun sahibi Dürdane Kaya , cadde üzerinde karşılaştığı 50 yaşındaki Erdoğan Y. tarafından 4 el ateş ile vuruldu. Kaya hastaneye kaldırılırken sanık ise olayın ardından kaçtığı ara sokakta yakalandı. Sanık Erdoğan Y. tutuklandı, Dürdane Kaya ise kaldırıldığı hastanede 4 günlük yaşam mücadelesini kaybetti.
Hakkında "Kadına karşı kasten öldürme", "Silahla tehdit", "Ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma" suçlarından dava açılan tutuklu sanık Erdoğan Y., Gebze 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşmaya Dürdane Kaya'nın ailesi, tutuklu sanık Erdoğan Y., tanıklar ve taraf avukatları katıldı. Kaya'nın aile avukatının talebi üzerine duruşma gizli yapıldı. Sanığın savunmasının ardından tutukluluk halinin devamına karar verilerek, duruşma ertelendi.

1 yıl önce evine mobilya montajı için gelmiş

Öte yandan, olaya ilişkin hazırlanan iddianamede, Dürdane Kaya'nın yengesi ve çocukları ile sanık Erdoğan Y'nın ifadeleri yer aldı. Kaya'nın yengesi ifadesinde, sanık Erdoğan Y'nin 1 yıl önce Dürdane Kaya'nın evine gelerek, mobilya montajı yaptığını söyledi. Erdoğan Y'nın, Dürdane Kaya'nın eşinin vefat ettiğini öğrendiğinde oğlu ile arkadaş olduğunu ifade eden Y.A., "Dürdane'nin dul olduğunu öğrenmesi üzerine oğlu Mustafa ile ilişki kurarak arkadaşlık ortamı oluşturdu. Erdoğan, Dürdane'ye bekar olduğunu, evlenmeyi istemesi halinde kendisine talip olduğunu söylemiş. Dürdane ise Erdoğan'ın arkadaşlık teklifini kabul etmemiş ve evlenmeyi düşünmediğini söylemiş. Bu konuşmaları Dürdane'nin bana anlatması üzerine biliyorum" dedi.
Erdoğan Y'nın teklifine karşılık alamaması üzerine Dürdane Kaya'yı sürekli tehdit ettiğini dile getiren yenge, "Tehdit sebebiyle Dürdane, Gebze Aile İçi Şiddet Büro Amirliğine şikayette bulundu ve sanık hakkında uzaklaştırma kararı aldırdı. Olay günü Dürdane ile hastaneye ardından evinin taksidini ödemek için Gebze Belediyesine gittik. Sanık her ayın 24'ünde Dürdane'nin taksit ödediğini biliyordu. Taksiti ödedikten sonra yürüyerek bankaya gitmek üzere yola çıktık. Yolda yürürken bir el silah sesi duydum. Karşıya baktığımda 3 metre mesafemizde sanığın elinde silah olduğunu gördüm. Sanık silahı Dürdane'nin göğüs hizasına doğrultarak ateş etti. Dürdane yere düşünce sanığın üzerine yürüdüm. Erdoğan silahı bana doğrultarak 'Gelme vururum seni' diyerek iki kez tekrarladı. Daha sonra Dürdane'ye dönerek 'Ben seni vuracağım demedim mi?' diyerek olay yerinden uzaklaştı" diye konuştu.
İddianamede, sanığın telefonunda yapılan incelemede, Dürdane Kaya ile Erdoğan Y. arasında 1 Nisan 2022 ile 3 Mart 2023'e kadar bin 922 görüşme ve SMS kaydı bulunduğu kaydedildi. Sanığın Dürdane Kaya'nın evine mobilya kurulumu için gittiği ve Kaya'nın bekar olduğunu söylemesi üzerine görüşmeye başladıklarının belirtildiği iddianamede, Dürdane Kaya'nın bu durumu çocuklarından gizlediği, ilişkinin müşteki Y.A. tarafından bilindiği, maktul ve sanığın uzun sayılabilecek 3-4 yıl gibi bir süre telefonla görüştükleri vurgulanırken, sanığın eşinden boşanıp Dürdane Kaya ile evlenmek istediğini söylediği ancak çocuklarının rızasının bulunmaması sebebiyle Kaya'nın teklifi kabul etmediği, Erdoğan Y'nın ise ayrılığı kabul etmediği ve ısrarla görüşmek istediği ifade edildi. Aynı zamanda iddianamede, Erdoğan Y'nın bu ısrarlarının Dürdane Kaya ile ailesini rahatsız edici boyuta ulaşması dolayısıyla şikayet edildiği, Erdoğan Y. hakkında uzaklaştırma kararı alındığı, buna rağmen sanığın Dürdane Kaya ile görüşmek istediği ve olayın meydana geldiği kaydedildi.