KEMAL KILIÇDAROĞLU: "DEVLET, İŞİN EHLİNE VERİLDİĞİ; İŞİ, EHLİNE VERENLERCE YÖNETİLDİĞİ VE ADALET İLE HÜKMEDİLDİĞİ ZAMAN BİR VASFA KAVUŞMUŞ OLUR"

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM"

Türkiye ilahiyat birikiminin saygın mensupları biraz sonra açıklamalar yapacaklar. Görüşlerini açıklayacaklar. Ben de dikkat ile dinleyeceğim. Elmalılı Hamdi Yazır anısına düzenlenen bu akademik toplantıda sizlere hitap etmenin mutluluğunu yaşıyorum. Bu toplantıya beni davet eden, başta Elmalı Belediyesi olmak üzere konferansın tertip heyetine de şükranlarımı sunuyorum. Bu ve benzeri toplantıların, Türkiye’nin huzurlu geleceğine eşsiz katkılar yapacağına duyduğum inançla tüm katılımcılara sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

CUMHURİYETİMİZE YAPTIĞI KATKILARI EN YALIN ŞEKLİYLE ZATEN ANLATACAKSINIZ

Konuşmamda benden çok daha iyi tanıdığınızı düşündüğüm merhum Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır’ın yaşamına ilişkin bilgileri paylaşmayı düşünmüyorum. Sizler yapacağınız sunuşlarla, merhum Yazır’ın Cumhuriyetimize yaptığı katkıları en yalın şekliyle zaten anlatacaksınız.

NAÇİZANE GÖRÜŞLERİMİ SİZLERLE PAYLAŞMAYA ÇALIŞACAĞIM

Ben merhum Yazır’ın yaşamından ziyade kendisinin, başta ‘Hak Dini Kur’an Dili’ eseri olmak üzere tüm eserleri ışığında Türkiye’nin temel problemlerine, ilahiyat penceresinden nasıl bakılabileceğine dair naçizane görüşlerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

ELMALILI, KAPISI ÇALINAN İLK İSİM OLMUŞTUR

Osmanlı'nın son devrinde yetişmiş ve Cumhuriyetimizin kuruluşunda önemli görevler üstlenmiş saygın bir din alimi olan Elmalılı, kendini Kur’an’ı anlamaya ve açıklamaya adamıştır. Bu adanmışlığın haklı bir sonucu olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 21 Şubat 1925 tarihli oturumunda kabul edilen Türkçe Kur’an-ı Kerim tefsirinin hazırlanması kararının ardından kapısı çalınan ilk isim olmuştur.

SON DERECE ÖZGÜN BİR ÇALIŞMA

Teklifi kabul eden Elmalılı, tefsiri 1926 yılında yazmaya başladı ve ‘Hak Dini Kur’an Dili’ adını verdiği eserini 1938 yılında tamamladı. Yaklaşık 12 yıl süren ve Elmalılı tefsiri olarak bilinen tefsir son derece özgün bir çalışmadır.

BU TEFSİRİN IŞIĞINDA TÜRKİYE’NİN TEMEL PROBLEMLERİNE NASIL BAKMALIYIZ?

Şüphesiz Elmalılı’nın bu başarısı klasik alim özellikleriyle çağdaş fikir adamı özelliklerini birleştirmeyi başarmış bir şahsiyet olmasından kaynaklanmaktadır. Peki, biz bugün bu tefsirin ışığında Türkiye’nin temel problemlerine nasıl bakmalıyız?

PEKİ, ELMALILI NE DİYOR?

Hak diyoruz, hukuk diyoruz, adalet diyoruz. Peki, Elmalılı ne diyor? Elmalılı’nın kadılık makamına tayin edilecek kişinin hür olması şartına ilişkin önemli bir değerlendirmesi vardır. Elmalılı’nın kadıların hür olması şartına yaptığı özel vurgu, sadece köle ve köle sahibi arasındaki ilişkiye dair değildir. Elmalılı’nın vurgusu, kadıların yani yargı makamında oturanların dış etkilere karşı koyacak niteliklere sahip olması şartını da kapsamaktadır. Bu haliyle yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile yargı dağıtanların bağımsızlığı ve tarafsızlığı toplumsal adalet ve huzurumuz için bir zorunluluktur.

DEVLETİN DİNİ ADALETTİR

Çünkü Elmalılı’nın, ‘Şüphesiz ki Allah size emanetleri ehline vermenizi, insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adalet ile hükmetmenizi emretmedir’ şeklinde Türkçeye aktardığı ayette de buyrulduğu üzere devletin dini adalettir. Devlet, işin ehline verildiği, işi ehline verenlerce yönetildiği ve sonuç olarak adalet ile hükmedildiği zaman bir vasfa kavuşmuş olur. Aksi halde ideal bir devlet yönetiminde söz edemeyiz.

'DİN AÇISINDAN ÖNEMLİ OLAN ADALETTİR’

Eski Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Ali Bardakoğlu’nun da ifade ettiği üzere, ‘Din açısından önemli olan adalettir, hakkın doğrunun egemenliğidir. Bir ülkede zulmün, haksızlığın, eşitsizliğin, kayırmacılığın, keyfiliğin değil hukukun üstünlüğü, açıklık, eşitlik ve şeffaflığın hâkim olması, vatandaşların onur ve haklarının korunması sadece beşerî değil aynı zamanda dini bir zorunluluktur.’

DÜNYANIN EN BÜYÜK GÖÇMEN HAREKETLİLİĞİ MÜSLÜMAN ÜLKELERDEN BATI ÜLKELERİNE DOĞRU YAŞANIYOR

Bugün imrenerek bakacağımız, vatandaşlarının huzurunu, hakkını, hukukunu koruyan; adalet ile hükmedilen bir İslam ülkesi görmekte zorlanıyoruz. Örneğin, dünyanın en büyük göçmen hareketliliği, Müslüman ülkelerden batı ülkelerine doğru yaşanıyor. Ege’nin, Akdeniz’in soğuk sularında hayatlarını kaybedenlerin büyük bir bölümü Müslüman kardeşlerimiz. Dünya silah sanayinin en önemli alıcıları arasında Müslüman ülkeler ilk sıralarda yer alıyor. Ne yazık ki çoğu yerde bu silahlar Müslüman kardeşlerimize yönelik kullanılıyor. Bu örnekler çoğaltılabilir, oysa örnekleri çoğaltmak yerine topyekûn azaltmanın yollarını bulmalıyız.

DİNİMİZİN DOĞRU ANLAŞILMASI…

Büyük İslam bilgini Elmalılı Hamdi Yazır’ın bir diğer önemli mesajı da şudur: ‘Bir toplumda hurafelerin yayılmasını engellemenin yolu ilahi kelamın her çağda yorumlanmasıdır. Çünkü insan yüce Allah’ın mesajını her döneme hitap eden, evrensel mesajlar olarak ancak yorum gücüyle kavrayabilir.’ Bütün zorlukları aşacağımıza duyduğum inançla başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere dinimizin doğru anlaşılması konusunda içtenlikle çaba harcayan Cumhuriyetimizin kurucu kadrolarını rahmetle anıyor, Elmalılı Hamdi Yazır’ın şahsında bu çabaya katkı veren tüm din alimlerimize şükranlarımızı sunuyorum.”