Kabine toplantısının ardından kameraların karşısına geçen CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN'ın gündeminde, 2023 yılına ilişkin doğum istatistikleri yer aldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, geçtiğimiz günlerde TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU'nun açıkladığı verilerde yeni doğan bebek sayısı ve doğurganlık hızının düşüşüne dikkat çekti.

"2023 yılı doğum istatistikleri endişe verici"

İstatistiklerin endişe verici olduğunun altını çizen ve bu süreci TÜRKİYE açısından varoluşsal bir tehdit ve felaket olarak nitelendiren CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, "Son yıllarda aileye yönelik tehditlerin giderek arttığını müşahede ediyoruz. DÜNYANIN birçok bölgesinde artık toplumlar yaşlanıyor. Yalnız yaşamayı tercih eden birey sayısı ve boşanma oranları artarken, evlilik oranları buna bağlı olarak hane başına düşen çocuk sayısı azalıyor. Evlilikler ve doğurganlık hızı azalırken tek ebeveynli ya da parçalanmış ailelerin sayısı günden güne çoğalıyor. 2023 yılı doğum istatistikleri endişe vericidir." dedi.

Doğum Istatikliklik

İŞTE EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK DOĞUM ORANLARINA SAHİP İLLER

Yaşananların ardından ENSONHABER de TÜRKİYE'deki en yüksek ve en düşük doğum oranına sahip illeri araştırdı.

Buna göre doğurganlık hızının en yüksek olduğu iller ŞANLIURFA (3,27), ŞIRNAK (2,72) ve MARDİN (2,40) oldu.

Doğurganlık hızının en düşük olduğu illerde ise BARTIN (1,13), ZONGULDAK, KARABÜK (1,14) ve KÜTAHYA (1,16) yer aldı.

DOĞUMDA EN YÜKSEK YAŞ ARALIĞI 25-29

Doğum oranlarının en yüksek olduğu yaş aralığı 25-29'a yükseldi.

Doğum yapan annelerin ortalama yaşı 29,2 olurken, 15-19 yaş grubundaki (adölesan) kadınlarda doğum oranı 2001 yılında binde 49 iken 2023 yılında binde 11' düştü.

Öte yandan 2022 doğurganlık hızı verilerine göre TÜRKİYE, AVRUPA BİRLİĞİ üyesi ülkeler arasında 5. sırada yer aldı.