Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı Arif Duru, emeklilere yönelik iktidar ve muhalefet bloklarının seçim olduğu için birçok vaatlerde bulunduğunu belirterek, emeklileri üstün gören, değer veren, emeklileri saygınlığa kavuşturacak siyasileri değerlendireceklerini söyledi.

“SEÇİM ZAMANINDA HATIRLANIYORUZ”

Cumhurbaşkanı adaylarının seçim olduğu için birçok vaatlerde bulunduğunu dile getiren Arif Duru, “Seçimlerden sonra maalesef unutulmakta herkes kendi çıkarlarını düşünmeye başlamaktadır. Yıllardır bu vaatlerle emekliler uyutulmuş yaşam hakları elinden alınmış adeta sürünmeye mahkûm edilmişlerdir. Çalışma yasaları ve SGK yasaları acilen değiştirilmeli ve emeklinin elinden alınan hakları geri verilmelidir. Burada eski kanunları bahsetmek istemiyoruz. 506, 4447, 5510 sayılı kanunlar hepsi emeklinin cebinde paralarını almak için yapılmıştır. Her zaman şunu söylemiyor muyuz? ‘insanca yaşamak’ diye. Ama bu söz sadece seçim zamanlarında hatırlanan bir söz.” dedi.

“EMEKLİLERİ ÜSTÜN GÖREN SİYASİLERİ DEĞERLENDİRECEĞİZ”

15 milyon emeklinin artık kişilerin dudakları arasından çıkacak sözlerle verilen sadakalara değil yasalarla düzenlenmiş, gelecekteki yaşamlarını rahat geçirebilecekleri, gelen ve gelecek hükümetlerin emekli toplumunun sırtlarında bir kambur olmadığını bilen, çalışarak primlerini peşin ödeyen kişiler olarak görülmesini istediklerini anlatan Duru, “Biz emeklileri üstün gören, değer veren, emeklileri saygınlığa kavuşturacak siyasileri değerlendireceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. İntibak yasası çıkarılmalı aynı dönemde aynı primi yatıranlar farklı maaş alamamalıdır. Şimdiki yasalar gibi 2000 öncesi 2000 sonrası, 2008 sonrası gibi saçma ayrıştırmalar ortadan kaldırılmalıdır.” şeklinde konuştu.

“MAAŞLAR ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA OLMAMALIDIR”

Emekliler olarak istek ve taleplerini sıralayan Duru, “Maaşlar ödenen pirim esasına göre belirlenmeli ve çalışılan dönemden az olmamalıdır. Emeklilerden kesilen 12 kalem katkı payı kaldırılmalıdır. Katkı payı nedir? Bunu izah edebilir mi birisi? Çalışanlar çalışmaları boyunca zaten sağlık pirimi ödemektedir. Dini Bayramlar da birer maaş ikramiye verilmeli. Gıda da ne kadar enflasyon varsa maaşlara o oranda yansıtılmalı, 6 aylık değil otomatik olarak aylık olarak maaşlara yansıtılmalıdır. Türkiye Milli geliri ne kadar arttı ise milli gelirden o oranda maaşlarda artış yapılmalı. Emeklilerin ikinci bir işte çalışması, iş kurması halinde sosyal güvenlik destek prim kesinti kaldırılmalı. Emekli maaşları çalışırken alınan maaşların altında kalmamalı ve emekli yaşam koşullarını eskisi gibi devam ettirebilmeli. Emekliler için kültür evleri açılarak ayrıca yaşanabilir yeni huzur evleri yapılmalı, her türlü sağlık hizmeti ücretsiz, öncelikli olarak verilmelidir. Bankalarla yapılan sözleşme promosyonundan sadece çalışanlar değil emeklilerde aynı seviyede ve şartlarda yararlanmalı bankaların insafına bırakılmamalı bir statüye bağlanmalıdır. Emeklilere de sendika hakkı verilmelidir, meslek örgütleri gibi derneğe üyelik zorunlu olmalıdır. Dernek üyeliklerinden istifalar kaldırılmalıdır. Emeklilerin taban aylığı asgari ücretin altında olmamalı, dul ve yetimlerin de maaşları asgari ücretin altında olmamalıdır. Açlık sınırının altında taban aylığı olmamalıdır.” ifadelerini kullandı.