Bugün İran istihbarat Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Huzistan bölgesinde yapılan benzin zamlarını protesto etmek isteyen 79 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

İran'ın büyük haber kanallarından birisine göre İran istihbarat Bakanlığı tarafından olaylarla ilgili yapılan yazılı açıklamada “Bir süredir İran'da devam eden gösterilerde özel ve kamu mülkiyetlerine yönelik birtakım saldırılarda bulunan 79 eylemci üzerlerinde bulunan bir takım silah ve patlayıcılarla gözaltına alınmış bulunmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Yapılan açıklamada ayrıca, bahsedilen eylemcilerin Basra Körfezi’ne kıyısı bulunan bir şehirde konuyla ilgili eğitim aldıkları iddia edildi. Amerika Birleşik Devletleri’nin uyguladığı yaptırımlarında etkileriyle ekonomik bakımdan oldukça zor günler geçiren İran halkı, geçtiğimiz ayın 15'inde yetkililerin benzin fiyatlarına 3 kat zam yapıldığını duyurmasının ardından ülkedeki birçok şehirde protestolar düzenlenmeye başlamıştı.

En Az 161 Göstericinin Hayatını Kaybettiği Düşünülüyor

Ortaya çıkan eylemlerde bankalar, benzin istasyonları, marketler ve çeşitli kamu binaları göstericiler tarafından tahrip edildi. İran yetkilileri tarafından henüz net bir açıklama yapılmamış olsa da çeşitli uluslararası örgütlere göre 15 Kasım tarihinden itibaren en az 161 göstericinin hayatını kaybettiği düşünülüyor.