Prens Harry ile eşi Sussex Düşesi Meghan Markle, kraliyet ailesindeki üst düzey görevlerinden çekileceğini açıklayarak İngiltere’de yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Kanada’da yaptıkları 6 haftalık Noel tatillerinden geçen pazartesi günü başkent Londra’ya dönen 35 yaşındaki Harry ile Markle, geçen çarşamba akşamı görevden ayrılık kararını Instagram hesapları üzerinden açıklamıştı. Çift 8 aylık oğulları Archie’yi Kanada’da bakıcısıyla bırakmıştı. Eşi Prens Harry ile çarşamba günü yaptığı yazılı açıklamayla görevlerini bırakan Meghan’ın oğluyla vakit geçirebilmek için önceki gün Kanada’ya gittiği açıklandı. Çift maddi anlamda bağımsızlıklarını sağlamak amacıyla üst düzey görevlerinden çekildiklerini açıklarken, “Bunu yaparken Kraliçe’ye tam desteğimizi vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

38 yaşındaki Meghan’ın Kanada’da ne kadar süre kalacağı bilinmiyor. İngiliz basını, Prens Harry’nin de eşi Meghan Markle gibi her an ülkeyi terk ederek Kanada’ya gidebileceğini yazdı. Harry’nin haftaya perşembe günü Buckingham Sarayı’nda resmi bir görevi olduğu, bundan sonra vakit kaybetmeden Kanada’ya gideceği ifade ediliyor.

Kraliyette sular durulmuyor: Meghan terk etti Harry de gidecek

‘Çözüm bulun’

Çiftin kendisine danışmadan aldığı kararından düş kırıklığına uğradığı söylenen Kraliçe 2’nci Elizabeth’in, oğlu Prens Charles ve Prens Harry’nin ağabeyi Prens William’dan soruna birkaç gün içinde çözüm bulmalarını istediği belirtiliyor. BBC’nin haberine göre saray yetkililerinin, İngiltere, Kanada ve ABD hükümetleriyle de görüşmeler yaptığı haber veriliyor. Bu görüşmelerin çiftin korunması için yapılacak güvenlik harcamalarına odaklandığı belirtiliyor. İngiliz gazetelerine göre, Markle tatil dönüşü zaten Londra’da uzun süre kalmayı planlamıyordu. Çiftin kararına rağmen Prens Harry’nin tahtın altıncı varisi olmaya devam edeceği belirtiliyor.

Öte yandan çiftin ayrılık kararına ilişkin duyuruyu Instagram’da paylaşmadan sadece 10 dakika önce ailenin bazı üyelerine bilgilendirme e-mail’ı attıklarına da dikkat çekiyor.

Kraliyette sular durulmuyor: Meghan terk etti Harry de gidecek

Planları yok

Çiftin henüz açıklamamış olsa da bundan sonrası için ekonomik olarak ne planladıkları merak konusu oldu. Prens Harry’nin 34 milyon sterlinlik serveti var, 10 yıl boyunca orduya hizmet ettiği için 450 bin sterlin değerinde maaş da alıyor. Sabit gelirleri olsa da Harry ve Meghan’ın giderlerinin de çok yüksek olduğu belirtiliyor. Dadının ve özel sekreterin maaşları bunlardan bazıları. Bu arada, çiftin güvenlik giderlerinin İngiltere’de halkın vergilerinden elde edilen gelirle ödeneceği ifade ediliyor. Ayrıca Kraliçe’nin düğün hediyesi olarak verdiği, 2.4 milyon sterlin harcanarak yenilenen Frogmore House da çiftte kalacak.
Kraliyette sular durulmuyor: Meghan terk etti Harry de gidecek

Kraliçe’yi dinlemedi

Açıklanan kararın ardından yapılan yorumların ardı arkası kesilmiyor. Hatta yeni ayrıntılar da gündeme geliyor. Prens Harry’nin ayrılık kararını aylar süren tartışma ve ardından düşünme sürecinden sonra aldığı iddialar arasında. Kraliçe’nin karardan haberinin olduğu, torunundan babası Prens Charles ile konuşmasını istediği ileri sürüldü. Harry’nin Kraliçe’nin sözlerini hiçe saydığı belirtiliyor.

Kraliyette sular durulmuyor: Meghan terk etti Harry de gidecek

William çok üzgün

Prens Harry ile eşinin aldığı ayrılık kararından en çok etkilenen kişinin Prens William olduğu belirtiliyor. İki kardeşin arasının, William’ın anneleri Prenses Diana’nın geçmişte kendilerine söylediği “İyi tanımadığınız biriyle evlenmeyin” sözünü hatırlatması üzerine bozulduğu iddia edilmişti. 37 yaşındaki Prens William tahtın vârisi ve çok sayıda hayır işleri yapıyor. Bazı kesimler, geçen yıl gelecek kralın, küçük kardeşine ve eşinden dolayı daha ilgi gördü. Bir kraliyet yorumcuna göre, çiftin bu kararının ardından William daha etkili olacak.

Kraliyette sular durulmuyor: Meghan terk etti Harry de gidecek
Manidar gün

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in torunu Prens William’ın eşi ve 3 çocuk annesi Kate Middleton, 9 Ocak günü 38 yaşına girdi. Kraliçe, Prens Philip, Prens Charles ve Camilla Cambridge Düşesi’nin doğum gününü kutlamak için sosyal medya hesaplarından iyi dilek temennileriyle birlikte bir dizi fotoğraf paylaştı. Prens ve 38 yaşındaki eski Hollywood yıldızı eşinin dahil olduğu Sussex Royal hesabından “Cambridge Düşesi’ne mutlu yıllar dileriz” mesajı yayımladı. Kardeşler ve eltiler arasındaki gerilime dikkat çekenlere göre Harry ve Meghan’ın gündeme bomba gibi düşen kararlarını açıklamak için özellikte Kate’in doğum gününü seçti. Çift, Markle’ın hamilelik haberini de aileye Prenses Eugeni’nin Jack Brooksbank ile evlendiği törende vermiş, ertesi gün de resmi duyuru yapmıştı. Bu da düğünü gölgelemeye yönelik olarak algılanmıştı.

Sussexlerin aldığı ayrılık kararı sonrası Kraliçe 2. Elizabeth, ilk kez görüntülendi. Kraliçe’nin kendi kullandığı Land Rover marka aracıyla Sandringham’daki atış talimi partisine gittiği belirtildi.

Heykellerini kaldırdı

İngiltere’nin başkenti Londra’daki Madame Tussauds Müzesi, Prens Harry ve eşi Meghan Markle’ın balmumu heykellerini kraliyet ailesi heykellerinden çıkardığını açıkladı.

Madame Tussauds Londra Genel Müdürü Steve Davies yaptığı açıklamada, “Dünyanın geri kalanı gibi biz de Sussex Dükü ve Düşesi’nin kıdemli kraliyet ailesi görevlerinden geri adım atma haberine tepkimizi koyuyoruz” dedi. Davies, heykellerin müzede sergilenmeye devam edeceğini ancak Kraliyet bölümünde yer almayacağını söyledi.


Kızının yanına gidecek

Meghan Markle’ın 63 yaşındaki annesi Doria Regland, kararın ardından Los Angeles’ta köpeklerini gezdirirken objektiflere yakalandı. Regland’ın da İngiltere’yi terk edip Kanada’ya dönen kızı ve torunun yanına gideceği belirtildi.

‘Fikir Oprah’tan çıktı’

Ünlü televizyon yıldızı Oprah Winfrey, Meghan Markle’ın annesi Doria Regland’ın yakın arkadaşı olarak biliniyor. Prens Harry ve Meghan’ın düğününde de davetliler arasında yer alan Winfrey’in çifte, Kuzey Amerika’da yaşayıp kendi yollarına bakmalarını önerdiği iddia edildi. Page Six’in haberine göre bu tavsiyeyi veren tek kişi Winfrey değil. George Clooney ve eşi Amal Clooney de çifte aynı tavsiyelerde bulunmuş ve çifti cesaretlendirmek için her şeyi yapmış. People dergisine konuşan Oprah Winfrey, iddiaları yalanladı ve “Meghan ve Harry neyin iyi olduğunu anlamaları için benim yardımıma ihtiyaçları yok. Ne karar verirlerse onları destekleyeceğim” dedi.

‘The Crown’ izler gibi

İngiliz basını kararın açıklandığından bu yana bu konuyu konuşuyor. Harry ve Meghan’a destek verenler de var ama çoğunluk ayrılık kararını doğru bulmuyor. Meghan Markle ve Prens Harry’nin kraliyet ailesinden ayrılması uzun bir süre daha konuşulacak gibi. İngiliz halkı gibi pek çok ülkede meraklıları tüm yaşananları kraliyet ailesinin hayatının anlatıldığı “The Crown” dizisini izler gibi takip ediyor. İngiliz gazeteleri, Sussex Dükü Prens Harry ve eşi düşes Meghan Markle’ın İngiltere kraliyet ailesindeki üst düzey görevlerinden çekildiklerini açıklamasının ardından Saray’da yaşananlara ilk sayfalarında geniş yer ayırmayı sürdürdü. Çiftin “Saray’dan ayrıldıktan” sonra geçimlerini nasıl sağlayacakları da gazetelerin en çok üstünde durduğu noktalardan. Financial Times habere ilk sayfasında yer vermeyip 2. sayfasında yer ayırmış. Haber “Kraliyet’in asileri ortaklıktan ayrılarak ‘şirketin’ canını sıktı” başlığını taşıyor. “Şirket” terimi Harry’nin annesi Prenses Diana tarafından kraliyet ailesi için kullanışmıştı. Haberde Harry ve Meghan’ın İngiltere’nin “Açgözlü bulvar gazetelerinden” bıkmış oldukları da hatırlatılıyor.


Baba parayı kesecek

“i” gazetesi ise ön sayfasında küçük bir yer ayırdığı haberde kraliyet ailesinin krizde olduğunu, ailedeki bölünmeyi yönetebilmek için acil görüşmeler yapıldığını ve Kraliçe’nin yardımcılarının çifte yeni bir görev belirlemekle görevlendirildiğini yazıyor. Times ise Harry ve Meghan’ın şu an gelirlerinin yüzde 95’ini karşılayan Galler Prensi Charles’ın çifte verdiği parayı kesebileceğini duyuruyor. Gazete “Charles, üst düzey görevlerinden çekilip yeni bir hayata atılacaklarını açıklayan çifte ‘boş çek’ vermek istemediğini aileye açıkça belirtti” yazıyor.