Cumhuriyetin 100. yılında mahiyetine uygun bir şeklide yeniden bayram olarak geçirebileceğimiz bir Cumhuriyet Bayramını ümit ederek milletimizin "yeter söz milletin" deyişinin yıldönümünü kutluyorum.

"Cumhuriyet; bugün milletimizin çektiği her türlü sıkıntıya, derde, tasayaa kalıcı bir tedavi, bir reçetedir" Tarihin gördüğü en şanlı zaferin ardından, muzaffer milletimizin şeref madalyasıdır.

Cumhuriyet! yok edilmeye çalışılan bir milletin, neredeyse talan edilmiş vatan topraklarında varlığını tüm cihana bellettiği bir mücadele, Ecdadının ve binlerce efradın canı ile var olma azmini, vatan sevgisini yine tüm cihana ezberlettiği bir zafer ve nihayetinde bayram edilmesine vesile bir karar...

99 yıl önce Aziz Milletimizin verdiği destansı mücadele için kendisine bahsettiği bir mükafat Cumhuriyet. Gözünü bir kez daha bu topraklara, bu topraklarda bu Aziz Milletin varlığına dikmeye yelteneceklere en anlamlı beyanat.

Milletin kaderini iki dudağı arasına hapsettiğini zanneden, kendi iradesinim illetin iradesinden üstün gören, kendi ikballerini milletin ve devletin ikbalinden mühim bilenlere en veciz cevap.

İstiklal ve istikbali için kanını döken, türlü eziyet ve sefalete hürriyeted uyduğu inançla katlanan bu Aziz Milletin "yeter" deyişinin, "söz benim, söz milletin" deyişinin yıl dönümü bugün.

Bugün anmanın, kutlamanın yanında cumhuriyetin ve milletimizin her bir ferdine tevdi ettiği nimetlerin de anlaşılacağı gün. Onca dert, onca eza ve cefadan sonra milletimizin derin bir nefes almasını sağlayan Cumhuriyetin, bugün yine ve yeniden hangi dert, hangi sıkıntı olursa olsun insanımız için aynı imkan ve kabiliyete sahip olduğunu bilmemiz gereken gün bugün.

Doksan dokuz yıl önce işgalden kurtulmuş, işgalciden kurtulmuş, işbirlikçiden arınmış milletimizin, Aziz Atatürk ve mücadele arkadaşları riyasetinde benimsediği hedefler için bir nirengi noktası Cumhuriyet.

Bitap düşmüş milletimizin ayağa kalkması, harap olmuş vatanımızın yeniden imarı ve kati zaferin, zafere ulaşırken sarf ettiklerimizin milletimiz için belirlediği istikamet doğrultusunda atılmış en önemli adım Cumhuriyet.

Cumhuriyetin ne olduğunu bizlere anlatacak en yetkin şey; manasına ve değerlerine sahip olduğumuz dönemde milletimizin başardıklarıdır. O kutlu zaferin, 30 Ağustos'un, düşmanın kovuluşunun akabinde dahi türlü tertiplerle zora sokulmak, dara düşürülmek istendiğimizde başarımızın, birliğimizin, dirayetimizin parolasıdır Cumhuriyet.

Yıkılmış bir ülkeyi doğrultandir cumhuriyet.

Cumhuriyet fabrikalardır.

Cumhuriyet milletin bereket dolu küfesidir.

Cumhuriyet su tutan barajlar, başaklarla dolu tarlalardır.

Cumhuriyet, delik pabucu yamayandır.

Cumhuriyet, bu topraklarda doğana bu topraklarda hayal kurdurandır.

Cumhuriyet vatandaşı eşit bilendir.

Cumhuriyet refahı eşit dağıtandır.

Cumhuriyet adalettir.

Cumhuriyet hürriyettir.

Cumhuriyet demokrasidir.

Cumhuriyet milletin sesi, milletin iradesidir.

Hülasa cumhuriyet bugün milletimizin çektiği her türlü sıkıntıya, derde, tasaya kalıcı bir tedavi, bir reçetedir.

Unutulmamalıdır ki bugün milletimizin maruz kaldığı her soruna sebep; cumhuriyet ve değerlerinden uzaklaşmaktan ötürüdür. Kendi hesapları için cumhuriyeti ve değerlerini hesabın dışına atanlar yüzünden milletimiz yeniden sefalete, yine adaletsizliğe, eşitsizliğe ve mahiyeti değişse de türlü işgallere maruz kalmaktadır.

Cumhuriyet yara aldıkça milletimizin dirliği, birliği yara almaktadır. İşte tüm bu nedenlerden ötürü 99. yılında anmaktan fazlasına ihtiyaç vardır.

Türkiye bir asır evvel olduğu gibi ancak ve ancak "cumhuriyet" diyerek, "adalet ve demokrasi" diyerek kalkınacak, hedeflediği noktaya ulaşacaktır.

Bu duygu, düşünce ve birinci asrında yine ve sahiden "bayram" edeceğimiz bir mahiyete kavuşacağı ümidiyle Cumhuriyetimizin banisi Büyük Atatürk ve mücadele arkadaşlarını rahmetle anıyor, milletimizin huzur, refah ve güvenliğinin teminatı Cumhuriyetin ilanının 99. Yılını onurla ve gururla kutluyorum."