Uzm. Öğretim Görevlisi Berna Uzun CERN’de ( Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) fizik olaylarının algılanabilmesini sağlayan detektör olan CMS grubunda çalışmacı ve araştırmacı olarak göreve başladığı öğrenildi. 37 farklı ülkeden 2000 fizikçi ve mühendisin imzasını taşıyan ve 155 enstitünün de katkı verdiği projede yer alan Uzun Detektör tarafından dedekte edilen parçacıkların kaydedilmesi ve verilerin işlenmesi görevinde yer alacaktır.

CMS, büyük Hadron çarpıştırıcısının Atlas, CMS, LHCB ve Alıce gibi büyük detektörlerden oluşan parçalardan biri görevini görmektedir. Bu detektörler binlerce elektronik devreye sahip ve çok karmaşık parçalardan oluşan çok büyük boyutlu cihazlardır.

CERN hızlandırıcıları sayesinde günümüzde süper iletken teknolojisinin ilerlemesi, temiz enerji kaynaklarının araştırılması, tıpta teşhis, internet gibi birçok alanda gelişmeler sağlıyor. Bilgisayar iletişimini sağlayan Word Wide Web CERN’de kurulmuştur. CERN “evren neyden yapıldı” sorusuna cevap bulmak için 1954 yılında kurulmuştur. İsviçre’de 12 ülkeden araştırmacılarının katkısı ile kurulan merkez günümüzde temel bilimin en üst aşaması olan en son teknolojiyi oluşturan bilgi üretme ve problem konusunda çözüm olanakları sunan merkezdir.