Son günlerde gündemde olan ehliyet ücretlerinin artacağı ile ilgili haberler konusunda açıklamalarda bulunan Özel Sürücü Kursu Sahibi Salih Er, kurs ücretleri, sınav harçları ve vergiler ile birlikte ehliyet ücretlerinin 10 bin TL’yi bulabileceğini belirtirken ayrıca sürücü kurslarının artık her 4 ayda bir fiyat belirlemesi yapacağını vurguladı.

Yönetmeliklere göre, her yılın Kasım ayında bir sonraki yılın maliyet ücretlerinin açıklandığını belirten Er; kurs ücretleri, sınav harçları ve vergilerle ehliyet ücretlerinin 10 bin TL'yi bulabileceğini söyledi.

Ehliyet ücretlerine 2023 yılında 1 Ocaktan itibaren geçerli olacak yüzde 70 zammın geleceğinden bahseden Er,
“Geçtiğimiz yıllara oranla bu zam biraz daha yüksek oldu. Yüzde 60-70’lere dayandı. Bunun sebepleri tabii ki belli. Akaryakıt fiyatlarındaki artış, araç fiyatları artış ve personel giderlerinin yüksek artışı sebebiyle bu maliyetleri yansıtmak zorunda kaldık” dedi.

3 bin 750 lira olan taban fiyatının Ocak ayından itibaren 7 bin liraya yükseltildiğini ifade eden Er, “Bu fiyat ilk dört ayı kapsamaktadır. Artık sürücü kursları her dört ayda bir fiyat belirlemese yapacak. Fiyat artışı da olabilir, indirime de gidilebilir. Her dört ayda bir maliyetlerin artışına göre değerlendirilecek.” diye belirtti. Sınav ücretlerinde değişikliğe gidilmediğini aktaran Er, “Devlete ödenen harçlar da aynı şekilde yükseltildi. Devlete yansıtılan harçlarla birlikte 10 bin 500 lira gibi rakama ocak ayından itibaren B sınıfı ehliyet alınabiliyor. Bu rakamlar daha sonra tekrar nisan ayıyla birlikte güncellenecek.” diye konuştu.

Sürücü kurslarında taban fiyatın 7 bin lira, tavan fiyatın ise 11 bin 500 lira olduğunu vurgulayan Er, “Sürücü kursları bu rakamlar arasında bir fiyat belirleyip kayıt alabiliyor. Ancak Eskişehir’de vatandaşa yüksek rakamları yansıtmamak adına sürücü kursları taban fiyatı üzerinden kayıt alıyor. Her ayın 1’i ile 10’u arasında kayıt yapılıyor. Şu an Eskişehir’de sürücü kursları yaklaşık mart ayına kadar doluluk oranına sahip. Bunun sebebi de yansıtılan yüzde 70’lik zamdır.” dedi.

Er, “Bizim araçlar normal araçlar gibi senede 1 kez bakıma gitmiyor. Ortalama her ay bakıma gidiyor. Bu nedenle araç bakım maliyetleri 5 katına çıkmış durumda. Ancak en büyük belirleyici etken trafik sigortası. Trafik sigortalarına baktığımızda, geçen yol ödediğimiz rakamlar bin lira civarındayken şu anda 5 bin 6 bin lira gibi rakamlar ödüyoruz. Bu maliyetleri kursa yansıtmış olsak ehliyetin fiyatının minimum 18 – 20 bin lira olması gerekiyor. Bizim uyguladığımız tarife şu anda uygun fiyatta kaldı.” şeklinde konuştu.