SİNOPLU BALIKÇI: "BALIĞIN FİYATINI SORAN ARKASINA BAKMADAN KAÇIYOR"

Karadeniz’de soğuk hava ve fırtınanın etkili olmasıyla tezgâhlarda balık çeşitleri azaldı, fiyatları zamlandı. Sinop’ta son günlerde etkili olan fırtına nedeniyle tekneler zorluk yaşadı. Denize açılmak isteyen teknelerin maliyetlerinin artması nedeniyle balığın kasa fiyatları yükseldi. Balıkçı İbrahim Gündoğdu şunları söyledi:

"LEVREK 90-100 LİRA OLDU"

"Maliyetler çok yüksek. Mazotun yüksekliğinden dolayı şuan da balıkçı arkadaşlarımız denize çıkamıyorlar. Eskiden denize çıkan bir motor 1 hafta içinde en az 250-300 milyar (250-300 bin lira) civarında yakıyordu daha öncesinde. Şu anda denize çıkan motor artı olarak 500 milyar (500 bin lira) civarında yakıyor. Hava da müsait değil. Son 1 haftadır 10 gündür denize de çıkamıyorlar. Balığın azlığıyla haliyle fiyatlar yükseliyor. Bu mazot farklarından dolayı 50 liraya sattığımız somon 60 lira oldu. 70 liraya sattığımız levreğimiz 90-100 lira oldu. Hamsi, mevsim itibariyle bitti. Küçük balıkçıdan gelirse gelecek 3-5-10 kilogram civarında. Onlar da 50-60 lira civarında olur."

Balıkçı Adnan Demir, "Balıkçının son durumu iflas. Bu şartlarda bu mazot fiyatlarında yani bu masraf fazlalığından şoför de yatıyor, balıkçı da yatıyor, teknecisi de yatıyor hepsi yatıyor. Saat 1’e geliyor (13.00) geliyor daha siftah yok. Balığın fiyatını soran arkasına bakmadan kaçıyor" dedi.

"SAHİL KENARINDA YAŞAMAMIZA RAĞMEN BALIK YEME ŞANSIMIZ ÇOK ZOR"

Balık tezgahına gelen Naim Selvet Akpınar ise, "İnsanların alım gücü kesinlikle yok çünkü fiyatlar korkunç derecede. Ben 8 sene denize gittim balıkçılık yaptım. Mesela 300-500 kasa mezgit getirip, satamazdık, taş üstünde kalırdı halka dağıtırdık. Şimdi ise tezgâha baktığımız zaman mezgit balığını 50-60 liranın altında alamıyoruz. Onun için korkunç derecede fiyatlar artmış durumda. Sahil kenarında yaşamamıza rağmen balık yeme şansımız çok zor" dedi.