nomi yönetiminin geçen hafta değişmesi ve yeni ekonomi yönetiminin “güven ve krebilite”yi ön plana çıkaran açıklamalarına destek vermesinin ardından geçen hafta TL dolar karşısında %10’a yakın değer kazandı.

Yabancı bankalar ekonomi yönetimindeki değişikliğin ardından müşterilerine TL’de ağırlık artırmalarını tavsiye ederken Türkiye’nin risk priminin göstergesi olan beş yıllık CDS’ler ise 520 baz puanlı seviyelerden 402 baz puana düştü. Borsa İstanbul bankacılık endeksi %23, BIST-100 endeksi %8 yükseldi.

  • DOLAR

    7.6299(%-0.54)

  • EURO

    9.0396(%-0.39)

Yatırımcılar ekonomi yönetimindeki değişikliğin para politikasına ilk somut yansımasını ise TCMB’nin perşembe günü açıklayacağı faiz kararında görecekler. Reuters anketine göre Merkez Bankası’nın (TCMB) Naci Ağbal başkanlığındaki ilk toplantısında politika faizini 475 baz puan artırarak %15’e yükselteceği tahmin ediliyor.

Gerçekleşmesi halinde bu faiz artışının piyasalardaki faizlere belirgin bir yansıması olması beklenmiyor. Gecelik faizler hali hazırda %14.75, TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyet (AOFM) ise %14.56 seviyesinde. Ancak yine de piyasalar faiz kararını şu ana kadar yapılan açıklamaların ilk sınavı olarak görüyorlar.

PİYASADAKİ HAREKET YABANCI KAYNAKLI

Ekonomi yönetimindeki değişiklik öncesinde TL reel bazda tarihin en düşük değerlerinde işlem görürken, yabancı yatırımcılar da Türk varlıklarındaki pozisyonlarını tarihi düşük seviyelere çekmiş durumda idiler.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın verdiği bilgiye göre yabancı yatırımcılar sadece birkaç günde Türkiye piyasalarına 3 milyar dolara yakın giriş yaptı. Bankacılar geçen haftanın son üç gününde ana belirleyicinin yabancı yatırımcı girişi olduğunu söylemişlerdi.

LOKALLER DÖVİZ VE ALTIN ALMAYA DEVAM EDİYOR

Son verilere göre lokallerin döviz ve altın cinsi varlıkları, 6 Kasım’da biten haftada 3 milyar dolar artarak 224.2 milyar dolarla yeni zirveye yükseldi. TL’deki getiriyi yeterli görmeyen lokaller sadece bu yıl başından beri 30 milyar dolar değerinde döviz aldılar. Bu alım TL’deki değer kaybının artmasını sağladı.

Yabancılar ise swap sınırlamaları, güven, para politikası endişeleriyle Türkiye pozisyonlarını son belirgin azaltmaya devam ediyorlardı. Yabancıların bono varlıkları %20-25’lerden üç yılda %3’lü seviyelere geriledi. Hisse senetlerindeki net çıkış 6 milyar dolara yükseldi.

Bankacılar ekonomi politikalarındaki kısa vadeli değişimin yabancılar tarafından bir kredilite açıldığına vurgu yaparak bunun fiyatlamalarda kendini gösterdiğini belirtiyorlar. Bazı yatırımcılar bu sürecin kalıcılığına ilişkin daha fazla kanıt görmek istediğini de belirtebiliyorlar.

Bankacılar yabancı girişine henüz lokallerin katılmadığına dikkat çekiyorlar. Dövizde hem alım hem satım yönünde işlem yapan lokallerin yabancı yatırımcılara katılması halinde TL’deki değer kazancının 7.5’lere doğru sürebileceğini belirtiyor.