Orta Menzilli İlk Yerli Füze Motoru TEI-TJ300 Çalıştırma ve Tanıtım Töreni Eskişehir'de TEI'de gerçekleştirildi. 

Sanayi ev Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Bugün TÜBİTAK desteği ile geliştirilmiş TEI-TJ300 motorunun, bir turbo jet motorun ateşlemesini gerçekleştirdik. TEI'de daha önce Gökbey helikopter motorumuzun çekirdeğini de ateşlemiştik. Genel Müdürümüz söz verdi, inşallah Gökbey'in motorunu TAI'ye teslim edecekler. Onlar da bu teslimattan sonra motorla ilgili çalışmalara başlayacaklar. Bu çalışma savunma sanayii için çok önemli bir çalışma. Yaklaşık 400 beygire yakın güç üretebilen bir motor" dedi. 

"TEI'nin mühendislerinin yürekli çalışmaları ile"
Mustafa Varank, "Başlangıçta gemi savar füzelerde kullanılmak üzere tasarlansa da birçok platformda kullanılabilecek. TEI'nin mühendislerinin gayretleri ve yürekli çalışmaları ile oluşturulmuş bir motor. TEI'nin çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Bu çalışmalar bizim için gurur verici. Yurtdışı ürünleri de kimseye bağlı olmadan burada üretebiliyoruz. TEI'yi ziyaret etmeyi sürdüreceğiz. Buradaki test ortamı da yerli ve milli olarak mühendislerimiz olarak geliştirilmiştir" dedi. 

"TEI ile çalışmaya devam edeceğiz"
Mustafa Varank, "TEI ile çalışmaya ve ülkemizin ihtiyaçlarını gidermeye devam edeceğiz" dedi. 

"Bu yıl içinde 5 adet üretilecek"

TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit de, "İlk çalıştırdığımız motoru şubat ayında çalıştırdık. Ama covid 19 tedbirlerinden dolayı bir tören yapmamız mümkün olmadı. Bir iki ay içinde ikinci motorumuzu da ürettik. Onu da devreye aldık, inşallah bu yıl içinde 5 tane üreteceğiz. Küçücük bir motor görüyorsunuz ama yaklaşık 400 beygire yakın güç üretiyor" dedi. 

Ses hızının yüzde 90'ına varan hızda 

TÜBİTAK’ın desteği, TEI ve Roketsan’ın işbirliği ile Türkiyenin Orta Menzil Gemi Savar (OMGS) ilk Hava Solumalı Füze Motoru TEI-TJ300 başarıyla test edildi. Tamamen milli olarak tasarlanıp geliştirilen motor ilk prototip testinde tam puan aldı. Milli tasarım füze motoru, 5 bin fitlik irtifada ses hızının yüzde 90’ına varan yüksek hızlarda çalışabilme özelliğine sahip. Sistem, saniyeler içinde yeterli itkiye ulaşacak şekilde geliştirildi. Milli tasarım füze motorunun marşa (başlatıcı sistem) ihtiyaç olmadan kanat altı rüzgarı ile çalışma özelliği bulunuyor. Boyutlarındaki zorlayıcı kısıtlar nedeniyle füze motoru hava, deniz ve kara savunma sistemlerine uyacak şekilde tasarlandı. 

Bakan Varank'tan Eskişehir'deki o yatırıma özel ziyaret

Bakan Varank'tan Eskişehir'deki o yatırıma özel ziyaret