ET FİYATLARA EK ZAMLAR GELEBİLİR İDDİASI!

Et ve Süt Kurumu (ESK) et ürünlerine dün zam yaptı. Yapılan zamla 1 kg kıymanın kilosu 56 liradan 83 liraya, 1 kg kuşbaşının fiyatı da 62,5 liradan 92 liraya çıktı. 

Et fiyatlarına ilişkin değerlendirmede bulunan TÜSEDAD Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, “Bugün kemikli etin kilosunun 80 lira 90 lira arasına geldiği bir yerde zamların geç de olsa ESK tarafından yapılmış olması mecburiydi” dedi. Bir hayvanın sadece yağının 40 liraya ulaştığı bir yerde 50 liraya et satmanın hem sağlıklı hem de sürdürülebilir olmadığını kaydeden Solakoğlu, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki süreçte et fiyatları zamlanmaya devam edecek. Bunu düşük tutmanın çaresi imkanı ne yazık ki yok. Şu anda Avrupa’daki fiyatlara göre biz hala yüzde 30’dan fazla daha düşüğüz. Herhalde nisan- mayıs ayı itibariyle et fiyatlarında bir yüzde 30’luk daha ek zamları ne yazık ki göreceğiz.

“ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN İKİ SEBEBİ VAR”

Et fiyatlarındaki artışın en önemli iki tane sebebi var. Bir tanesi besi işletmelerinin ahırları düşük denecek derecede boş kapasitede çalışıyor. Çünkü yıllardır öngörülemeyen kârsız üretime zorlandılar. Öbür taraftan da sütteki fiyatın çok düşük olması ve insanların ineklerini kesmiş olmaları aynı şekilde doğması gereken erkek danaların doğmaması, danaların kesildiği için bugün Türkiye’nin geldiği bir çıkmaz. Bu sebeple süt fiyatlarının sürdürülebilir bir seviyede günlük olarak takip edilip tutulması, Türkiye’de ucuz et yiyebilmenin tek çözüm yoludur. Süt fiyatları tatmin edici olmadığı zaman (son üç senedir bu şekilde) insanlar bu işten vazgeçiyorlar. Dolayısıyla anaç hayvanları kesime gitmesi sonraki jenerasyonların doğmaması anlamına geliyor."

“ŞU ANDA SİZE ET PAHALIYMIŞ GİBİ GELİYOR AMA DEĞİL”

Solakoğlu, “Anaç hayvanların kesime gönderildiği süreçte, et fazlalığının olması nedeniyle et fiyatlarının artmaması gerekmiyor mu?” sorusuna ise, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Süt ineklerinin kemikli et fiyatı daha düşük olduğu için kasaplar ve sanayi tarafından talebi çok. İneklerin de çok kesilmesi zaten şu andaki et fiyatlarının olduğu yerde kalmasını sağladı. Yani şu anda size et pahalıymış gibi geliyor ama Avrupa’ya göre düşük bunun en temel sebebi de ineklerin yoğun bir şekilde kesilmiş olması. Süt fiyatları arttıkça insanlarda ineklerini kesmemeye başladıkça, buradaki zamların ete yansıyışını göreceksiniz.

"TÜRKİYE’DE ET FİYATLARININ SÜT FİYATLARININ GENEL GIDANIN PAHALILIĞI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Türkiye’de et, süt fiyatlarının genel gıdanın pahalılığı söz konusu değil. Türkiye gıda açısından nispeten ucuz bir ülke. Ama alım gücümüzün ortadan kalkması insanlara bu ürünlerin çok pahalı gelmesine sebep veriyor. Biz çiftçiler üretemediğimiz zaman -suni bir şekilde gıda fiyatlarını daha düşük tutmak için çiftçiye yapılan baskının sonucunda- muhakkak yurtdışından ithalata bağımlı olacağız ve bu fiyatları çok çok daha yükseltecek."