MALATYALI ESNAF: "VATANDAŞ GÜBREYİ ARACINA YÜKLÜYOR, FİYATINI SÖYLEYİNCE ALMAKTAN VAZGEÇİYOR"

Fiyat artışı ve maliyetler, bahar aylarıyla birlikte hayvancılık ve tarımda gübre ve ilaca daha fazla ihtiyaç duyan üreticinin yaşadığı sıkıntıyı artırdı. Malatyalı esnaf Halil Memetoğlu, "120 liraya sattığımız gübre şu an 600 lira. Yüzde 300-400 zam geldi. Biz de çiftçiye ne diyeceğimizi şaşırıyoruz. Vatandaş bir torba gübre almaya geliyor, aracına gübreyi yüklüyor, fiyatını söyleyince almaktan vazgeçiyor" dedi.

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte çiftçiler, mazota, gübreye ve ürünlerine atması gereken ilaca gelen zamlar nedeniyle zor günler geçiriyor.  Traktör için gerekli mazotu, ürünlerine atması gereken gübre ve ilacı almakta zorlandıklarını belirten çiftçiler, girdilerin yükselmesinden dolayı harcadığı parayı bile geri kazanamadıklarına dikkat çekiyor. Hayvan üreticileri ise artan yem ve arpa fiyatlarından şikayet ediyor.

"GİRDİLER ÇOK YÜKSELDİ, MAHSULLE AYNI FİYATA VEREMEYİZ"

Buğday Pazarı'nda konuşan çiftçiler, her şeye üst üste zam geldiğini bundan dolayı üretim yapmanın zorlaştığını belirtti. “Üretim adına her şey bitti” diyen bir çiftçi, “Arpanın fiyatı arttı, en küçük hayvan 5-6 kilo arpa yiyor. Saman ve yem fiyatları da arttı. Çiftçi ekim yapamıyor. Ürün ekse gübre atması lazım, gübre pahalı nasıl atacak? Gübre de atmasa olmaz. Toprak Mahsulleri Ofisi bol arpa verse piyasadaki arpa pahalanmaz. Hayvan başına 20-25 kilo veriyor, bir hayvan aylık 20 kilo arpayı ne yapacak?” dedi.

Bir başka çiftçi ise, gübre ve mazotun çok pahalı olduğunu belirterek, "Geçen sene 200 liraya aldığım gübre şu anda 600 lira. Mazot geçen sene 7,5 liraydı şimdi 20 lira. Girdiler çok yükseldi, dolayısıyla mahsulle aynı fiyata verdiğin zaman kurtarmıyor" sözlerini kullandı.

"GÜBRE GEÇEN SENE 90, BU SENE 400 LİRA"

Esnaf Halil Memetoğlu ise, gübre ve ilaç fiyatlarının çok yükseldiğini belirterek şunları söyledi:

"Geçen sene 90 liraya sattığımız gübre şu an 400 lira. 120 liraya sattığımız gübre ise şu an 600 lira. Yüzde 300-400 zam geldi. Biz de çiftçiye ne diyeceğimizi şaşırıyoruz. Vatandaş bir torba gübre almaya geliyor, aracına gübreyi yüklüyor, fiyatını söyleyince almaktan vazgeçiyor. Bizlerde ne yapacağımızı bilmiyoruz. Geçen sene 100 liraya sattığım ilaç bu sene 500 lira. Gelen zamlara alıştık. Millet olarak da kimsenin zoruna gitmiyor. Dün 10 liraya aldığı mazotu bugün 15 liraya alıyor ama kimsenin sesi çıkmıyor. Mecbur boynunu büküp gidiyor. İnşallah iyi olur ama iyi olacak gibi de görünmüyor. 50 kilo gübrenin fiyatı 400 ila 600 lira arasındaki gidiyor, geçen sene ise 90 ila 120 lira arasındaydı. Adam ürünü ekiyor ama gübre atamıyor çünkü alacak gücü yok. İnşallah bir çözüm olur yoksa gidişat iyi değil. Umudumuz var. Gübre ve ilacın hammaddesi dışarıdan geliyor, ileride ülkemizde olursa belki de fiyatlar yarı yarıya düşer. Avrupa’da bir kasırga oluyor, biz burada onu fazlasıyla hissediyoruz."