Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Nadir Toprak Elementleri (NTE) ile ilgili yaptığı açıklamada, yerli otomobil teknolojisinde de NTE kullanılacağını açıklayarak, "Savunma sanayisinde füze rampalarında, MR cihazlarında, otomotiv sektöründe, dijital kameralarda, cep telefonlarında ve gece görüş kameralarında yine NTE kullanılıyor. Hatta yerli otomobilimizde de NTE kullanılacak. Biz Türkiye olarak artık uç ürün üretiyoruz. Artık tonda 200 bin dolara kadar gelir elde edeceğiz"demiş ve eklemişti... 

"30 milyon tonluk rezerv"

"Özellikle Eskişehir Sivrihisar bölgesinde bulunan florit, barit, NTE, uranyum ve toryum içeren kompleks yatak hali hazırda MTA verilerine göre 30 milyon ton ile en önemli NTE kaynağı olarak biliniyor" 

Gözler Eskişehir'e çevrildi... 
Bakan Fatih Dönmez'in bu açıklaması gözleri yine, yıllardır dünyanın en büyük toryum ve NTE rezervlerinden biri olduğu bilinen Eskişehir'de Sivrihisar'daki o bölgeye çevirdi... 

Bakan Fatih Dönmez'in bahsettiği rezevlerin özellike Sivrihisar'ın kuzeyinde, Sivrihisar ve Beylikova ilçeleri arasında kalan alanda olduğu ifade ediliyor.

Yıllardır MTA tarafından bölgedeki nadir toprak elementleri ve özellikle de geleceğinin en önemli eneri kaynaklarından biri olacağı ifade edilen toryum rezervleri konusunda araştırmalar yapılıyor. 

Bakan Dönmez'in açıklaması heyecan yarattı çünkü... 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in açıklamasının dünya çapında önemli bir açıklama olduğu ifade ediliyor, çünkü eğer Türkiye yıllardır üzerinde çalıştığı toryum ve nadir toprak elemenlerini teknoloji ve sanayide kullanmaya başlarsa, dünyanın birçok ülkesinin sahip olmadığı bir ekonomik güce ve teknolojik altyapıya kavuşabilecek. Özellikle de toryumun teknolojide ve enerji sektöründe kullanım alanlarının artmasının, Eskişehir'i de dünyanın en değerli bölgelerinden biri haline getireceği belirtiliyor. 

Öte yandan, uzmanlar nadir toprak elemenlerinin teknolojide ve sanayide kullanım alanlarının artmasının Eskişehir'deki bu bölgede yapılacak tesis ve yatırımları da ve istihdamı da artıracağını ifade ediyor. 

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) Bilim Komitesi Üyesi Prof. Dr. Saleh Sultansoy da 2018'de yaptığı açıklamada, "Eskişehir’deki toryum rezervleri bin yıl boyunca Türkiye’nin elektrik enerjisini karşılayabilir” diyerek bu büyük rezervin önemine dikkat çekmişti. 

BAKAN FATİH DÖNMEZ'İN AÇIKLAMALARINI ALTTAKİ GÖRSELE TIKLAYARAK OKUYABİLİRSİNİZ