Ferhat Aldemir, “Bazen geliyorlar, 30 liralık alışveriş yapıyorlar. Bu da 150- 200 grama denk geliyor. Sonuçta gariban insanlar da var. Herkes 10 kilo alamıyor. Ben bile evimdeki eti düşürmüşüm öyle anlatayım size" dedi. 

Et satışlarının azaldığını söyleyen Siirtli kasap Rüzgar Aldemir, "Satışlar durdu, satışlar geçen seneki gibi değil. Ne kadar pahalı olursa bizim zararımıza. Şu an 110 TL olan et geçen sene 50 TL’ydi. Yapılan zamlar etikete yansıdığı zaman direkt bizim işlerimiz düşüyor. Geçen Ramazan’da buralar etle doluydu, şimdi ne et ne de müşteri yok. Biz şu an kesim yapmak istemiyoruz. Sırf lokantalar var, diye kesim yapıyoruz. Vatandaş et alamıyor, zaten yevmiyesi 100 TL. Günlük nasıl et alsın. Ya tavuk alıyor ya da et yemiyor" dedi.

"ESKİDEN BİR KUZU ALAN ŞU AN 3, 4 KİLO ALIYOR"

Vatandaşın eskiye oranla daha az et aldığını belirten Aldemir konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Biz de yağımızda kavruluyoruz. Yapacak başka bir şey yok. Karımızda yüzde 70, 80 düşüş var sana açık söyleyeyim. Bundan sonra devletimizin bir el atması lazım. Vatandaş çok zor durumda. İki hafta önce 75 TL olan et şu an 110 TL oldu. Eskiden bir kuzu alan şu an 3, 4 kilo alıyor. 20 kilo alan 3, 4 kilo almaya başladı. Yarım kilo 50, 60 TL oldu. Eskiden Siirt’te bir kilonun altında et alan yoktu. Şu an 300, 400 gram ya da 30- 50 TL değerinde et alıyor. Eskiden ben 20- 30 kesim yaparken şimdi görüyorsunuz, 3 kesim yapıyorum bu da bana zarar.

"MÜŞTERİLERİMİZE ANLATAMIYORUZ"

Bundan bir hafta öce sattığımız kemikli kuzu et şu an 110 TL'dir. Satışlarımız yüzde 50, yüzde 60 düşmüş durumda çünkü artık müşterilerimize anlatamıyoruz. Daha önce 85 TL'ye aldığı et hadi 5 lira zam gelse neyse diyeceğim ama 25 TL gibi bir rakam oynuyor. Şimdi biz nasıl derdimizi anlatacağız. İnsanlar et alamıyor. Bak şimdi Mahfuz Ağabey et alacak ama ödemesi ay başı. İsterdik veresiye almasın kart vursun direkt ödesin. Ettir değeri yoktur. Bir de temel tüketim maddesidir. İnsanlar zor durumda biz de zor durumdayız. Bir önceki aldığımız eti alamıyoruz aynı fiyata. Üzerine para koymak zorundayız ve gelirimiz çok düşmüş. Mahfuz Ağabey eskiden 15- 20 kilo et alırken şimdi 6 kilo alabiliyor. Ramazan'da 15- 20 kilo alıyordu. Mesela bazen geliyorlar 30 liralık alışveriş yapıyorlar bu da 150- 200 grama denk geliyor. O civarda alanda oluyor. Sonuçta gariban insanlar da var. Herkes 10 kilo alamıyor. Ben bile evimdeki eti düşürmüşüm öyle anlatayım size."

"KİRAMI ÖDEYEMİYORUM"

Durumun kötüye gittiğini söyleyen lokanta işletmecisi İzzet Kaplancı ise şunları söyledi:

"Durum hiç iyi değil. Eskiden 10 kilo alıyorduk, şimdi 3, 4 kg alıyoruz. Durum berbat, millet yemek yiyemiyor. Eskiden 100 ekmek çalışıyorduk şimdi 50- 60 ekmek çalışıyoruz. Çalışamıyoruz iş yok, milletin almaya gücü yok. Eskiden bir porsiyon kebabın fiyatı 20 TL’ydi şimdi 40 TL olmuş. Millet yiyemiyor. Eskiden 150 ekmek çalışıyorduk, şimdi 50- 60 ekmek çalışıyoruz. Durum hiç iyiye gitmiyor. Bakalım nasıl olacak? Ramazan da geliyor işler tam kesat. Kiramızı ödeyemiyoruz. Geçim çok zor. 3 bin 500 TL kira veriyorum, elektrik hariç. İşçi parası var, BAĞ-KUR var. Kiramı ödeyemiyorum. Vallahi ödemekte zorlanıyorum."

"BÖYLE GİDERSE DÜKKANI KAPATIP GİDERİZ"

Et fiyatlarında yüzde yüzlük bir artış olduğunu söyleyen kasap Cengiz Batur şunları söyledi:

"Son zamlar çok pahalı olmuş, sattığımız malı yerine koyamıyoruz. Sana öyle söyleyeyim. Bayağı esnaf perişan. Bu çözüm devletimizin elinde, çözerse o çözer başka da bir yolu yok. Her gün zam her gün zam. Yakıta zam, bu hayvanların hepsi yakıt ile geliyor. Öyle söyleyeyim sana bize gelen bir köpük var, eti içine koyuyoruz. Streç olmuş 300 TL, 40 TL’ye aldığımız streç şu anda 300 TL. Böyle giderse dükkanı kapatıp gideriz başka bir şeyi kalmadı. Et fiyatlarında yüzde 100 artış var. Her gün zam. Bugün alıyoruz, yarın 10 TL, 20 TL daha fazla. Biz de ne yapacağımızı bilmiyoruz. Artık bu milletin de alım gücü kalmadı. 5 kilogram alan şimdi yarım kilogram alıyor. Şu an zararına çalışıyoruz. Dükkanımız açık kalsın diye derdimiz odur. Şu an kendi cebimizden yiyoruz. Her şeye zam var. Sadece ete değil ama ete daha fazla. Fiyat şu an 90 TL, 100- 110 TL. Etten ete değişiyor. Eskiden 5 kilogram alan şimdi 20 TL’lik kıyma alıyor."

"6 KİLO ALDIM 835 LİRA VERDİM MAAŞIMIN YARIŞI GİTTİ"

Geçinmekte zorlandığını belirten Mahfuz Arpacık, şunları söyledi:

"Şimdi her gün her gün zam ben anlamadım. İnan eskiden ete 35 lira veriyordum. 6 kilogram aldım 835 TL para verdim, maaşımın yarısı gitti. Emekliyim bu arada. Geçinemiyoruz. Öteki iktidar da gelse muhalif de gelse aynıdır. Esnaf da biraz yükleniyor vatandaşa o da var. Serbest piyasa ekonomisi bu hale getirdi. Halk iktidarı gelmezse zordur. Belli bir zümre geldiği zaman böyle başımıza musallat oluyor.”