Kütahya Lokantacılar Odası Başkanı Fatih Bilgi, ülke genelinde yaşanan şeker krizine ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı. İmalatçılar olarak şeker bulmakta çok zorlandıklarına dikkat çeken Başkan Bilgi, acil bir şekilde planlama ve denetim mekanizması kurulması gerektiğini belirtti.

"FABRİKALAR İÇ PİYASAYA ŞEKER VERMİYOR"

Fatih Bilgi, kamuya ait şeker fabrikalarında bir çuval şekerin fabrika çıkış fiyatının 258 TL olmasına rağmen piyasadaki fiyatının 700 lirayı geçtiğini belirtti. Bunun sebebinin şeker fabrikalarının iç piyasaya şeker vermemesi olduğunu belirten Bilgi, "Türkiye şeker fabrikaları imalatçıya, üreticiye neden şeker vermiyor? İç piyasaya şeker vermeyerek neden paniğe sebep oluyor? Şeker pancarında bir sıkıntı olmamasına rağmen neden sınırlı üretim yapıyor ve bunun tamamını ihraç ediyor? İç piyasanın suçu nedir? Esnaflarımızın, imalatçıların suçu nedir?" sorularını yöneltti.

"NE ŞEKERİN NE DE AĞZIMIZIN TADI KALDI"

İmalatlarda kullanılan şekerin günümüzde karaborsaya düştüğünü belirten Bilgi açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Paramızla bile şeker bulamaz haldeyiz. Devletimizin çok acil bu konuya el atması gerekiyor. Çok acil bir planlama ve denetim mekanizması geliştirmesi gerekiyor. Sektörümüzün ana hammaddesi olan şekeri Türkiye şeker fabrikalarından öncelikli alma hakkı imalatçı işyerlerimiz olmalı.  Şekeri karaborsadan değil gerçek fiyatı olan 258 liradan satılmalı. Bu şekilde şeker alımlarının önü açıldığında maliyetlerimiz düşeceği için vatandaşlarımızın da daha uygun alışveriş yapmasının önü açılacaktır. Kapasite raporları ile birlikte ilgili esnaf odalarının direk fabrikalardan şeker alabilmelerinin önü acil olarak açılmalı. Şekerin ihracatına kesinlikle sınırlama getirilmeli. Unutmayalım ki imalat ve üretici mağdur edilirse bu hem ekonomiye hem de istihdama olumsuz yansıyacaktır. Acil çözüm bekliyoruz. Artık ne şekerin tadı ne de ağzımızın tadı kaldı."