Zeytinyağı, ülkemizdeki pek çok yemeğin vazgeçilmezi olarak görülüyor. Yaygın tüketilen ve sofraların çoğunda tercih edilen zeytinyağının, sağlıklı ve kaliteli bir üretim süreci sonrası damaklara ulaşması büyük önem taşıyor. Ülkemizdeki zeytinyağı üreticiliğinde önde gelen yerlerden biri olan Edremit’in ticaret ve ziraat odalarının idarecileri, izinsiz ve denetimsiz yapılan ve “merdiven altı” olarak tabir edilen üretimlere ilişkin tüketicilere telkin ve uyarılarını ilettiler.

Özellikle çeşitli internet siteleri üzerinden değişik ve anormal fiyatlama yollarıyla satışlar yapılmaya çalışılıyor. İlgililerin bu konu hakkında dikkatli olunmasını isteyen Edremit Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Hakkı Semerci, 80-85 lira bandında 5 litrelik zeytinyağı sattığını ileri süren sitelerin gözlemlendiğini, oysa üretim süreçleri göz önüne alındığında 5 litre zeytinyağının fiyatının 110 liradan düşük olmasının mümkün olamayacağını vurguladı. Alıcıların, 120-130 lira bandının altında fiyatlandığı paylaşılan ürünleri hiçbir şartta satın almamaları gerektiğini sözlerine ekleyen Semerci, bu tür ürünlere gıdaya yönelik kullanımı olmayan yağların bile karıştırılabildiğinin tespit edildiğini paylaştı.

Üretildiği yer ve marka adı açıktan paylaşılmayan ürünleri satmaya çalışan sitelerin varlığından söz eden Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker, 5 litresi 75 lira tutarında satılmaya çalışılan ürünlerin içinde hiçbir şekilde zeytinyağının bulunmadığını tüketicilere duyurdu. Bunlara “erken hasat” türünden adlar vererek satmaya çalışan kişilerin “emek hırsızı” olduklarını dile getirdi.