Konuyla ilgili bilgilendirmede bulunan SGK uzmanı İsa Karakaş şunları söyledi:

"Biliyoruz ki SSK ve Bağ-Kur emekleri toplu sözleşmeden faydalanamıyor. Dolayısıyla SSK ve Bağ-Kur emeklileri aylıklarını ilgilendiren 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 38 olduğu için şimdiden ceplerinde yüzde 38 bir zam olduğunu söyleyebiliriz.

Demek ki SSK ve Bağ-Kur emekleri toplu sözleşmeden faydalanmadıkları için bugün itibariyle aralık ayı enflasyonu dahil yüzde 38 bir fark ceplerinde. Biz bunu yüzde 50 olarak baz alıyoruz. Dolayısıyla hükümetin özellikle Cumhurbaşkanı Yardımcısının sürekli memur ve memur emeklerinin maaşın yüzde 50 oranında artacağını söylemesi bir sürpriz değil, çünkü tamamen enflasyon farkı ve toplu sözleşme farkına dayanıyor.

EMEKLİ MAAŞLARINDA AYRIM YOK  
Öncelikle hükümetin bir eşitleme formülü var.  Hükümetin eşitleme formülü nedir diye soracak olursanız, hafızamızı tazelediğimiz zaman geçen yıl yine aynen bu dönemlerde hükümet SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi diye bir ayrım olmadan herkese yüzde 30 oranında eşit bir şekilde zam yaptı. Yine hafızamızı tazeleyelim 2023 Temmuz ayında da hükümet SSK, Bağ-Kur, emekli sandığı, memur emeklisi fark etmeden herkese standart yüzde 30 oranda bir zam yaptı. Şimdi benim öngörüm burada yine bir eşitleme formülünü devreye gireceği yönde.

EŞİTLEME NE ŞEKİLDE OLACAK?
SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri eşitleme formülüyle yüzde 50’lilik zam alacaklar. SSK, Bağ-Kur emeklerinin enflasyon farkı zaten yüzde 38 oranında. Memur ve memur emeklerinin ise yüzde 50 oranında. Dolayısıyla en düşükte eşitleme olayı yine devreye girecek. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 38 olan enflasyon farkına yüzde 12 oranında refah payı verilerek yüzde 50’ye çekilecektir. Ancak bu durumda memur emeklisine ve memurlara sıfır refah payı söz konusu olacak."