Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Samsun’da; “Hatırlarsanız, bundan 12 yıl önce 2023 hedefleri ile milletimizin huzuruna çıktığımızda birileri kendi kıt aklınca bizimle dalga geçmişti. Aradan geçen yıllar boyunca azim ve kararlılıkla bu hedefleri birer birer hayata geçirerek işte bugünlere geldik. Sizlerle beraber geldik. Şimdi de ‘Türkiye Yüzyılı’ ile yeni ve daha büyük bir atılımın müjdesini sizlerle paylaşıyoruz. 2023’te milletimizden kendi adımıza son defa istediğimiz destekten alacağımız güçle ‘Türkiye Yüzyılı’nın’ inşasını başlatıp bu kutlu bayrağı gençlerimize teslim edeceğiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Samsun Cumhuriyet Meydanı’nda Vezirköprü Hastanesi, Asarcık-Kavak Yolu, 19 Mayıs Üniversitesi Ballıca Kampüsü ve Yapımı Tamamlanan diğer projelerin toplu açılış törenine katıldı. Erdoğan burada şöyle konuştu:

“PARLAMENTOMUZDAKİ TERÖR ÖRGÜTÜNÜN UZANTILARINI DA 2023’TE HEP BİRLİKTE TEMİZLEMEYE HAZIR MIYIZ?”

“Bugüne kadar yaptığımız yatırımlarla şehrimizi her alanda nasıl büyüttük, geliştirdiysek bundan sonra da her beklentinizi, her talebinizi, her hayalinizi biz gerçeğe dönüştüreceğiz. Yeter ki biz birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sıkı sıkıya sahip çıkalım. Yeter ki son 20 yıldır olduğu gibi 2023’te de aramıza kimseyi sokmayalım.

Bugüne kadar girdiğimiz her mücadelede yanımızda olan Samsun’un 2023’te de tercihini en güçlü şekilde bizden yana kullanacağından ben şüphe duymuyorum.

Milli Mücadele’nin ilk adımının şehri Samsun, istikbalin de istiklalin de kıymetini en iyi bilen şehrimizdir. Anadolu’daki bin yıllık varlığımızın neredeyse her günü istiklal mücadelesiyle geçmiştir. Bugün de aynı mücadeleyi farklı amaçlarla vermeyi sürdürüyoruz. Ülkemizin yönetimini üstlendiğimiz 20 yıl boyunca da sayısız örneğiyle bu mücadelenin içinde yer aldık. Vesayetçilerden darbecilere, teröristlerden ekonomik tetikçilere kadar her çeşidinden tehdide karşı milletimizin ve devletimizin bekasını savunduk. Asırlardır bizim önümüze kurulan tuzakların gayesi açıktı. Amaç, Türkiye’yi yeniden inşa edilen küresel siyasi ve ekonomik düzenin dışında bırakmaktı. Yeri geldi, sinsi oyunlarla asırlık yurtlarımızı bizden kopardılar. Yeri geldi, kayıplarımızın acısıyla bizi iki büklüm ettiler. Yeri geldi, mezhep, köken farklılıkları üzerinden birbirimize düşürdüler. Yeri geldi, içimizdeki tetikçilerini üzerimize saldılar. Yeri geldi, terör örgütleri üzerinden terbiye edilmeye çalıştık. Kardeşlerim, ama biz bunların hiçbirini yutmadık. Gabar’da bunları çökerttik mi? Cudi’de bunları çökerttik mi? Tendürek’te bunları çökerttik mi? Besler Deresi’nde bunları çökerttik mi? Ne demiştim hatırlayın, ‘Bunların inlerine gireceğiz, inlerine.’ Girdik mi? Şimdi parlamentomuzda terör örgütünün uzantıları var. Bu uzantıları da 2023’te hep birlikte temizlemeye hazır mıyız? Çok çalışacağız, kapı kapı dolaşacağız.

“ALTILI MASAYI HEP BİLRİKTE ÇÖKERTECEĞİMİZE İNANIYORUM”

2023’te artık parlamentomuz gerçek sahipleriyle ihya olacak, inşa olacak. Bu altılı masayı filan falan hep birlikte çökerteceğinize inanıyorum. Kardeşlerim, yaşadığımız her acının bize hem insani hem ekonomik maliyeti oldu. Aşağı yukarı, aynı şartlarda kalkınma yarışına başladığımız kimi ülkeler alıp başını giderken biz geri kalmışlığa yıllarca mahkûm edildik. Hükümete geldiğimizde tüm bu faturaların ağır yükü altında beli bükülmüş bir Türkiye vardı. Ülkeyi yönetme sorumluluğunu alınca kolları sıvayıp hemen işe giriştik. Bir yandan tarihimizin en büyük demokrasi ve kalkınma hamlesini başlatırken diğer yandan üzerimizde asırlardır uygulanan senaryoları birer birer yırtıp çöpe attık. Türkiye’yi 81 vilayeti ve 85 milyon vatandaşıyla eğitimden sağlığa, güvenlikten adalete, ulaştırmadan enerjiye, şehircilikten spora her alanda dünyanın birinci ligine çıkartacak eser ve hizmetlere kavuşturduk. 20 yıldır asırlık sorunları çözmekle kalmadık. Gelişmiş ülkelerin bile gıpta ile baktığı ve örnek aldığı bir hizmet altyapısı kurduk. Şimdi ne diyorlar, ‘Türkiye gerçekten farklı bir ülke, Türkiye artık emir alan değil, emir veren bir ülke.’

“2023’TE KENDİ ADIMIZA SON DEFA İSTEDİĞİMİZ DESTEKTEN ALACAĞIMIZ GÜÇLE ‘TÜRKİYE YÜZYILI’NIN’ İNŞASINI BAŞLATIP BU KUTLU BAYRAĞI GENÇLERİMİZE TESLİM EDECEĞİZ”

Unutmayın, derenin taşı ile derenin kuşunu vurma misali, bu sinsi alçaklıkların hepsinde de kendi insanımız kullanıldı. Alevi-Sünni dediler, sağcı-solcu dediler, ilerici-gerici dediler, Kürt-Türk dediler, hep bizi birbirimize kırdırdılar. Sadece PKK ve FETÖ terör örgütlerinin ülkemize insani maliyeti bile tek başına onlarca yıla bedeldir. Türkiye bu tuzakları çözdükçe içindeki mankurtları tasfiye ettikçe gücünü harekete geçirdikçe adeta kendine gelmiştir. Hatırlarsanız, bundan 12 yıl önce 2023 hedefleri ile milletimizin huzuruna çıktığımızda birileri kendi kıt aklınca bizimle dalga geçmişti. Aradan geçen yıllar boyunca azim ve kararlılıkla bu hedefleri birer birer hayata geçirerek işte bugünlere geldik. Sizlerle beraber geldik. Şimdi de ‘Türkiye Yüzyılı’ ile yeni ve daha büyük bir atılımın müjdesini sizlerle paylaşıyoruz. 2023’te milletimizden kendi adımıza son defa istediğimiz destekten alacağımız güçle ‘Türkiye Yüzyılı’nın’ inşasını başlatıp bu kutlu bayrağı gençlerimize teslim edeceğiz.

Bu kardeşiniz 50 yıldır siyasetin içinde, 50 yıldır sadece halkıyla beraber yürüdü, halkıyla beraber yattı kalktı ve dört bir yanını ülkemizin dolaştı. Buralara böyle geldik. Biz milletimize karşı daima hasbi olduk. Hesabi olmadık. Hep milletimizin diliyle konuştuk, milletimizin sevinciyle sevindik. Milletimizin öfkesiyle öfkelendik.

“BİZ, DÜNYA İLE BERABERİZ. İTHAL ÜRÜNLERLE DEĞİL”

Öyle ithal danışmanlarla yürümedik biz bu yollarda. Siz varsınız yeter. Siz varsınız yeter. Nedir o, ithal danışmanlar filan falan, geç o işleri geç. Gözümüz de kalbimiz de hep milletimize baktı. Geçtiğimiz tüm imtihanları istikametimizi bozmadan vermeyi başardık. Bu anlayışla Türkiye’yi bölgesinde ve dünyada dikkatle takip edilen, sözüne kulak, tavrına önem verilen bir ülke hâline getirdik. İşte, Rusya-Ukrayna Savaşı. Kim var ortada? Türkiye var. Türkiye var. Tahıl koridorunu biz açtık. Tüm dünyaya oradan tahıl gönderiyoruz. Yarın nasip olursa Sayın Putin ile arkasından Sayın Zelenski ile görüşmeler yapacağım ve ‘Daha neler yapabiliriz’ bunları konuşacağız. Biz, dünya ile beraberiz. İthal ürünlerle değil. Olay bu. Unutmayın, ülkelerin tarihlerinde her seçim bir yol ayrımıdır. Milletimiz 15 seçimdir bizi açık ara birinci yaparak iradesini büyük ve güçlü Türkiye yolunda ilerlemekten yana kullandı. İnsan nisyan ile malûldür. Bunca yıldır ülkeyi yöneten bir kişinin elbette eksikleri de hatta hataları da olabilir. Eski Türkiye’nin en büyük sorunu, milletin yetki verdiklerinden ülkeye ve millete vermedikleri hizmetlerin hesabının sorulamamasıydı. Biz, bu muhasebeyi kimse bırakmadan kendi kendimize yapıyoruz.

Türkiye’yi 20 yılda 3 kat büyütmüş olmamızı yeterli bulmuyor, en kısa sürede 2 kat daha büyüterek dünyanın en büyük 10 ülkesi arasına sokmayı hedefliyoruz.

Şu Samsun’u spor tesisleriyle buluşturan kim? Üniversitesiyle buluşturan kim? Kardeşlerim, biz çalıştık, ürettik, Samsun’u buralara getirdik.

“BAY KEMAL, SEN İZMİR’DEN SEÇİLDİN DEĞİL Mİ? SENİ BİLE YAYA YÜRÜMEKTEN ALIKOYDUK”

Çanakkale Köprüsü’nü duydunuz değil mi? Gördünüz değil mi? Kardeşlerim, biz buyuz. Biz buyuz. Bunlar, ancak sandalla gezerler. Bunlar, ancak sandalla gezmeyi bırak Avrasya Tüneli nedir anlamazlar. Bunlar Marmaray Tüneli’ni bilmezler. Bunları yapan, biz. Kardeşlerim, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü yaptık, bunlar ne dediler? ‘Niye yaptınız?’ E bizim işimiz bu. ‘Eğer arzu etmiyorsunuz, siz yaya geçin’ dedik. Osman Gazi Köprüsü’nü yapan kim? İstanbul’u İzmir’e bağladık. 7,5 saatte gidiliyordu. Şimdi 3 saatte gidiliyor. Bay Kemal, sen İzmir’den seçildin değil mi? Ya, bak seni bile yaya yürümekten artık alıkoyduk. Artık 3 saat, 3,5 saatte İstanbul, İzmir gidebiliyorsun.”