Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde balkon konuşması gerçekleştirdi. Genel merkez önünde toplanan kalabalığı eşi Emine Erdoğan ile birlikte selamlayan Erdoğan, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin Türk demokrasisine yakışır bir şekilde tamamlandığını söyledi. Erdoğan, "’Münferit bazı vakalar haricinde seçim atmosferine gölge düşürecek müessif hiçbir hadise yaşanmadı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde vatandaşlarımıza yönelik bölücü örgütün kölelerinin baskı ve hakaretlerine şahit olduk. Ama emniyet birimlerimizin etkili müdahaleleriyle ciddi bir sorun çıkmadı. Vatandaşlarımızın sağ duyusu, güvenlik güçlerimizin fedakarlıkları sayesinde Türk demokrasisi rüştünü bir kez daha ispat etmiş oldu. Seçimler demokrasilerin en kritik günleridir. Milletin iradesi sandıkta tecelli eder. Millet sözünü sandık yoluyla söyler. Millet siyasetçiye mesajını sandık vasıtasıyla iletir. Millet uyarısını ve takdirini sandık aracılığıyla ifade eder. Milletin kararının hiçbir baskıyla, dayatmayla, yönlendirmeyle karşılaşmadan sandıkta tevarüs etmesi demokrasimiz için başlı başına büyük bir kazançtır. 31 Mart bizim için bir bitiş değil, aslında bir dönüm noktasıdır. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde de Türk milleti yine sandığı vesile kılarak mesajlarını siyasetçilere ulaştırmıştır. Sonuçlardan bağımsız olarak bu seçimin galibi öncelikle demokrasimizdir, milli iradedir. Hangi siyasi görüşe mensup olursa olsun 85 milyonun tamamıdır" dedi.

Erdoğan, seçim maratonunda kazananın adaylardan önce Türkiye olduğuna vurgu yaparak, "Kazanan, milletimiz olmuştur. Uğruna ağır bedeller ödediğimiz demokrasimiz olmuştur. Bugün AK Parti’ye ve Cumhur İttifakına oy verenlerle birlikte demokratik haklarını kullanarak sandığın gücüne güç katan herkes kazanmıştır. Kim ne derse desin buradan siyasi parti fark etmeksizin iradesini serbestçe sandığa yansıtan tüm vatandaşlarıma içtenlikle teşekkür ediyorum. Yüksek sorumluluk bilinciyle mesai harcayan sandık kurullarımıza, seçim görevlilerimize, emniyet mensuplarımıza da samimi teşekkürlerimi iletiyorum. Gecenin bu saatinde sandık kurullarında görevlerini yaparak buraya gelen siz değerli kardeşlerime ayrıca şükranlarımı ifade ediyorum. Seçim sonuçlarının ülkemize, milletimize, şehirlerimize, mahallerimize ve köylerimize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

Erdoğan, 31 Mart seçimlerinin son 22 yılda girdikleri 18’inci sandık imtihanlarının olduğunu belirterek, "Hep başardık, başararak geldik. Evelallah bundan sonra da başararak yola revan olacağız. Ben sizlere inanıyorum. Ve bu yolda sizlerle inşallah bizler kazanarak yine devam edeceğiz. 14-28 Mayıs seçimlerindeki zaferimizden 9 ay sonra maalesef yerel seçim imtihanından istediğimiz, umduğumuz neticeyi alamadık. AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak daha öncekiler gibi bu seçim sınavına da yoğun bir şekilde hazırlandık. Seçim takvimi işlemeye başladığı günden itibaren AK Parti kadroları gece gündüz demeden sahadaydık. Biz de son 2 aylık dönemde şahsım 52 farklı şehrimizi ziyaret ettim. Oralarda mitingler yaptım, halkımla bütünleştim, kucaklaştım. Netice böyle oldu. Her olanda bir hayır vardır. Öyle diyor büyüklerimiz. İftar ve açılış programlarıyla da toplumumuzun çeşitli kesimleriyle buluştuk. Teşkilatımızla birlikte biz de son 2 ayı dolu dolu geçirmeye gayret ettik. Buradan bizi muhabbetle bağrına basan tüm illerimize teşekkür ediyorum. Cumhur İttifakında beraber hareket ettiğimiz MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’ye, tüm MHP’li kardeşlerime aynı şekilde şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Erdoğan, siyasi hayatları boyunca milletle yol yürümüş ve milletin çizdiği istikametten ayrılmamış bir kadro olduklarına işaret ederek, "Bugüne kadar hep sağduyunun, sabrın ve vakarın yanında olduk. Her zaman demokrasinin, milli iradenin, sandığın tarafında yer aldık. Bugün de aynı sorumluluk duygusuyla hareket ediyoruz. Milletin muazzez iradesinin üstünde hiçbir güç tanımıyoruz. Şimdiye kadar milletimizin takdirini baş tacı etmekten, tebrik etmekten, kabul etmekten, milletin iradesine boyun eğmekten geri durmadık. Bugün de milletimiz tarafından seçilen büyükşehir belediye başkanlarını, il, ilçe, belde belediye başkanlarını, belediye meclis üyelerini, il genel meclis üyelerini, muhtarları ve azaları ayrı ayrı kutluyorum" dedi.

Erdoğan, milletin kararını verdiğini dile getirerek, "YSK önümüzdeki günlerde kesin sonucu açıklayacaktır. Biz de partimizin organlarında 31 Mart neticelerini değerlendireceğiz, özeleştirimizi cesaretle yapacağız. Sandık sonuçları bize irtifa kaybı yaşadığımızı gösteriyor. Yerel bazlı bu gerilemenin nedenini masaya yatıracağız. Sorunları tespit edip gerekli müdahalelerde bulunacağız. Unutmayın; kaderin üstünde bir kader vardır. Hiçbir suretle milletimizin kararına hürmetsizlik etmeyeceğiz. Milletle inatlaşmaktan uzak duracağız. En objektif şekilde akıl ve vicdan terazimizde tartarak adımlarımızı atacağız. Seçim maratonu bugün tamamlandı. Seçim defterinin bugün itibariyle kapanması bile kazançtır. Milletin vaktini çalacak tartışmalarla bu dönemi heba edemeyiz. Mesuliyetlerimizin farkındayız. Deprem bölgesinin ihyası, ekonomik sıkıntılar ve acil meselelere daha fazla eğileceğiz. 12'nci kalkınma planımızı bugüne kadar kararlılıkla uyguladık. Ülkemize, milletimize ve gelecek nesillere bedel ödetecek popülist adımlardan uzak duracağız. Enflasyon başta olmak üzere ekonomi programımızın sonuçlarını yılın ikinci yarısında görmeye başlayacağız. Başarılı operasyonlarımızla bölücü örgüte ölümcül darbeyi mutlaka indireceğiz. Güney sınırlarımızın ötesinde teröristan kurulmasın izin vermeyeceğiz. FETÖ'nün son kalıntılarını temizleyeceğiz. Türkiye'nin uluslararası rolünü, anahtar konumunu güçlendirecek hamleleri devam ettireceğiz. Tüm Türkiye'ye söz veriyoruz. 85 milyonun refahını, güvenliğini artırmak için dinlenmeden koşturacağız. Bugüne kadar olduğu gibi eser ve hizmet siyasetimizle farkımızı ortaya koyacağız. Gerçek belediyecilik vizyonumuzu başarıyla hayata geçireceğiz. Çok daha güçlü bir şekilde gönülleri fethetmenin yollarını arayacağız" ifadelerin kullandı.