ESKİ Genel Müdürlüğü yaptığımız bir habere yanıt olarak bir basın açıklaması yayınladı. ESKİ yetkililerinin yaptığımız haberi çok anladığını düşünmüyoruz. Çünkü bilgilendirme olarak yapacakları basın açıklamasını sadece bizi hedef göstermek adına yapılmış bir basın açıklaması olarak görüyoruz. Biz haberimizde son kullanma tarihi geçmiş damacana su konusuna hiç girmemiştik. Açıklamalarında son kullanma tarihi geçmiş su sattıklarlarını itiraf etmişler. Bu konuda takdiri kamuoyuna bırakıyoruz.

Biz 4 yıl 4 ay önce üretilmiş ancak deforme olmuş bir damacana konusu ile alakalı haber yapmıştık. Deforme olmuş ve görenlerin 'bu damacanayı satın almam' dediği bir damacanın toplum sağlığını tehdit ettiği ortadadır ve haber değeri vardır. Deforme olmuş damacanalar son kullanma tarihinin gelmesi beklenmeden yenilenmelidir konusu üzerine yapılan bir haberi çevirip Eskisehirhaber.com'a karşı algı oluşturmaya çalışmak için kullanmak kelimenin tam anlamı ile aymazlıktır. Çok şükür ki yaptığınız basın açıklamasına Eskişehirli vatandaşların çok ikna olduklarını göremedik, aksine bizim haberimizi ve düşüncelerimizi destekleyen paylaşımlarda bulundular. 

Eskisehirhaber.com halkın menfaatlerine olan tüm haberleri çıkar gözetmeksizin yapmaya devam edecektir. Bir konuda CHP'li belediye ile, farklı bir konuda AK Partili belediye ile karşı karşıya gelebiliyoruz. Bu konuda da şehrin yegane örneği olduğumuzun farkındayız. ESKİ yetkililerinin işlerine geldiğini düşündüğünde hatırladıkları basın meslek ilkelerine 7/24 bir şekilde uymaya devam ederek, Eskişehir halkına fayda sağlayacak tüm haberleri yapmaya devam edeceğimizin sözünü veriyoruz. 

Basın etiği ve ilkeleri gereği ESKİ'nin basın açıklamasını haberimizin içerisine ekliyor ve takdiri sevgili Eskişehir halkının takdirlerine bırakıyoruz.

"Kamuoyuna duyurulur; eskisehirhaber.com adresli internet haber sitesinde yayınlanan 'Eskişehir'de yenilenmeyen damacanalar yine gündem oldu' başlıklı gerçeği yansıtmayan haber ile ilgili idaremizce açıklama yapılması gereği doğmuştur. Söz konusu haberde, "vatandaşımızın aldığı 4 yıl 2 ay önce üretilen damacananın görüntüsünün ve üzerindeki lekenin kötü gözükmesinden dolayı tepkisini dile getirdiği belirtilmiş olup, suyun 1 haftadır beklediği ifade edilmiştir." Idaremizin teknik ekiplerince yerinde yapılan incelemede; damacana kapağındaki güvenlik bandı üzerinde bulunan son kullanma tarihinin 07.12.2022 olduğu, bahsi geçen suyun kullanım süresinin üzerinden 58 gün geçtiği tespit edilmiştir. Sağlık Bakanlığınca yayımlanan 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik; Madde 31 gereği; damacanaların kullanım ömrü "beş yıl" olarak belirlenmiştir. Yine yerinde yapılan incelemede damacananın kullanım ömrünün dolmadığı görülmüştür. Bu bağlamda; anılan haber başlığında belirtilen "yenilenmeyen damacanalar yine gündem oldu" ifadesi mesnetsizdir ve gerçeği yansıtmamaktadır. İdaremizce Damacanaların kullanım ömürleri ilgili yönetmelik hükümlerine uygun olarak takip edilmekte ve kullanım ömürleri dolan damacanalar işletmemizin sıfır atık belgesi olması sebebiyle usulüne uygun olarak geri dönüşüme kazandırılmaktadır. Ayrıca idaremiz Halkla İlişkiler Birimi vatandaşımızın sosyal medya paylaşımından hemen sonra kendisi ile iletişime geçerek süreci yakından takip etmiş ve vatandaşı bilgilendirmiştir. Vatandaşımız idaremizin konu ile ilgilendiğini belirten teşekkür paylaşımını da kendi sosyal medyasından yayınlamıştır. Vatandaşımızın damacanası yenisi ile değiştirilmiştir. Sonuç olarak, etiket üzerinde bulunan uygun saklama koşullarının sağlanıp sağlanmadığının bilinmemesine ve ürünün son kullanma tarihinin geçmesine rağmen suyun fiziksel özelliğindeki bozulmadan idaremizin sorumlu gibi gösterilmesi basın meslek ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. 
Saygılarımızla."