Eskişehir Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Gürdal Sarıkaya, Bağkur'luların emekli olabilmeleri için gereken prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200'e düşürülmesine ilişkin esnaflara verilen sözün 31 mart 2024 yerel seçimlerinden önce tutulması için yetkililere çağrıda bulundu.

Sarıkaya, “Bağkur’lu esnaflar ve SSK’lı çalışanlar arasında bir uçurum farkı var; prim gün sayısı konusunda. Devlet büyüklerimizin basın yoluyla bize duyurduğu 7 bin 200 prim günü ve 20 yıl çalışma yılını istiyoruz. SSK’lı ile aynı primleri istemiyoruz. Şu anda SSK’lı çalışanın en fazla ödediği prim sayısı 5 bin 975 ve bizden 3 bin 25 gün daha az prim ödeyerek emekli oluyorlar. Biz Bağkur’lular; iş imkanı sağladığımız, SSK’sını bizim yatırdığımız arkadaşlarımız bizden 8 buçuk yıl daha önce emekli oluyorlar ve bizler SSK’lılardan sonra emekli olup daha az emekli maaşı alıyoruz. Prim günü 5 bin 975’te eşitlensin istemiyoruz verilen söz tutulsun istiyoruz. Bizim hayallerimiz raflarda kaldı” diye konuştu.

Sarıkaya, “Bizim kimsenin kazandığı haklarda gözümüz yok ama biz esnaflar 9 bin prim günü ve 25 yıl çalışarak emekli olabiliyoruz. Bizim haftada bir gün izin günümüz bile yok. Devlet büyüklerimizin bize daha önce verdiği 7 bin 200 prim günü sayısı ve 20 yıla tekabül eden çalışma süresi sözünün seçimlerden önce tutulmasını istiyoruz. Biz esnaflar devletin en masum çocuklarıyız. Hiçbir zaman grev yapmadık, sesimizi çıkarmadık ama devletimizden biz esnaflara verilen sözün tutulmasını istiyoruz” ifadeleriyle konuşmasını sürdürdü.

Öte yandan 2023 Ekim ayından sonra okullara kayıt edilen öğrencilerin devlet desteğinden faydalanamadığını ve bu desteğin yeniden sağlanması gerektiği konusunda da dikkat çeken Sarıkaya, şunları söyledi:

“Mesleğimize büyük bir talep var ama 2023 Ekim ayından sonra okullarımıza kayıt yaptıran çıraklarımız devlet desteği alamıyorlar. 12 meslek grubunun 9’u bu desteği alıyor ama 3 meslek grubu çıkartıldı. Ayrımcılık olmasını istemiyoruz, diğer meslek gruplarına verilen neyse biz de onu istiyoruz. Şu anda çırak alamıyoruz, çıraklarımızı okullara kaydedemiyoruz. Çünkü devletin verdiği desteği esnafların karşılaması mümkün değil. 2023 Ekim ayından önce kayıt yaptıran 9-10-11’inci sınıflar 5 bin 500 lira, 12’nci sınıflar 8 bin 500 lira devlet desteği alıyorlar. Biz esnafları ötekileştirmeyin.”