Yozgat’ta en son 2009 yılında görüldüğü öğrenilen Şah kartalı, uzun bir aradan sonra göç esnasında yorulup, Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Taşpınar köyüne konmasıyla tekrar görüldü. Nesli tükenmekte olan canlılar arasında bulunan Şah kartalına 1970 ve öncesinde daha sık rastlanıldığı kaydedildi. Sayıları zamanla azalan Şah kartalının yuvalarını genellikle yaşlı ve yüksek ağaçların tepelerine kurduğu, ülkemizde yaşlı ve yüksek ağaçların sayılarının azalmasıyla birlikte yuva kuramaz hale geldikleri bildirildi. 

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Taşpınar köyünde yorgun bir şekilde köylüler tarafından bulunan kartalı ihbar doğrultusunda teslim alan Yozgat DKMP Şube Müdürlüğü ekipleri, önce sağlık kontrolünden geçirdi, ardından da yapılan tetkikler sonucunda Şah kartalı olduğunu tespit etti. Yozgat DKMP Şube Müdürü Cihan Eğilmez, uzun bir aradan sonra Yozgat’ta tekrar görülen Şah kartalı ile ilgili şunları söyledi:

"Yozgat ilimizin Sorgun ilçesinde Taşpınar köyünde vatandaşlarımızca bulunan yorgun düşmüş kartal tarafımıza ihbar edildi, ekiplerimizce yapılan kontroller neticesinde Şah kartalı olduğu tespiti yapıldı. Ergin erkek bireyi olan şah kartalımız uzun yıllardır Yozgat'ta görülmemişti. Bireyimizde ufak tefek hastalıklar olduğu ve göç esnasında bitkin düşerek ilimizde barındığı anlaşıldı. Şu anda salıma hazır hale getirmek için tedavilerini ve bakımını yapıyoruz. Salıma hazır olduğu takdirde tekrardan doğaya salım yapılacak. Salımdan önce çip takılacak, takibi yapılacak."

"BİR HAFTA İÇERİSİNDE DOĞAYA SALINIR"

Kartalın sağlık kontrolünü yapan veteriner hekim Harun Meriç, hayvanın sağlık durumu hakkında şöyle konuştu:

"Şah kartalı biraz zayıflamış, en az iki gün önce müdürlüğümüze getirilmiş, herhangi bir sıkıntı yok. Boyunda bir sıkıntı var diye geldi ama yapılan röntgende herhangi bir şey çıkmadı, hayvan aşırı derecede halsiz. Bunun için birkaç gün orman müdürlüğümüzün takibinde olacak. Beslenme illaki şart. Yapacak başka bir şey yok. Bir hafta içerisinde doğaya salınır. Üzerinde keneler var aşırı derecede, gördüğümüz bir kısmını aldık. Bundan sonra süreci takip edeceğiz."