Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu, 6 Şubat depremlerinin ardından kente gelen depremzedelerin yaşadıkları sorunlara Tepebaşı Belediyesi 19 Mayıs Gençlik Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü de katıldı. Platform Deprem Dayanışma Koordinasyonu Sözcüsü Nazan Aksaray, kamu kurumlarının istihdam konusunda elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi. Aksaray, şöyle konuştu:

"İSTİHDAM SORUNU ÇÖZÜLMELİ”

"Herhangi bir alanda istihdam gerekirse, deprem bölgesinden gelen dostlarımıza olanak yaratmanızı, onları hatırlamanızı, öncelik tanımanızı rica ediyoruz. Ayrıca, bu konuda resmî kurumlardan da isteklerimiz var. Bakanlıklara bağlı il müdürlükleri inisiyatif kullanarak herhangi bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olmaksızın eleman alımı yapabilmektedirler. Kurumların bu inisiyatifi kullanmalarını, deprem bölgesinden gelen ailelerin çalışabilir durumda olan ebeveynlerin işe girme koşullarını taşıyamadıklarında bu koşulların esnetilmesini, İŞ-KUR üzerinden devlet destekli işe yerleştirmelerde de koşulların yaş sınırlaması bakımından esnetilmesini, tüm personel alımlarında deprem bölgesinden bölgeden yurttaşlarımıza öncelik tanınması, belediyelerde EYT ile boşalacak kadrolara geçici de olsa yeni bir düzenleme ile deprem bölgesinden gelen aile fertlerinden birinin istihdam edilmesini talep ediyoruz. Aile içinde bir kişinin bile çalışıyor olması, o ailenin ayakta durması için kimsenin yardımına ihtiyacının olmaması demektir. Tüm konularda destek vermek isteyen kişilerin Tepebaşı Belediyesi’nin 19 Mayıs Gençlik Merkezi’ne bizzat gelerek veya 0542 240 26 25 numaralı telefon numarasını arayarak ulaşabilirler."

"MİLLET DEVLETE EL UZATTI"

Aksaray’ın söz verdiği Hatay’dan Eskişehir’e gelen depremzede Gülay Karasu, gözyaşlarına boğulurken konuşma yapamadı. Deprem bölgesinde 17 gün kalan Jale Nur Süllü ise şunları söyledi:

"Ben de deprem bölgesinde 17 gün kaldığım süreçte yaşanan acıların bizzat tanığı oldum. Ben genç arkadaşımızın yaşadığı acıları yürekten hissediyorum. Bütün Eskişehirli hemşerilerim de bunu yakından hissediyorlar. Eskişehir dayanışmanın, paylaşmanın çok yüksek olduğu bir şehir ama tabi sorunlar bitmiyor. Depremin üzerinden iki aya yakın bir süreç geçmesine karşın ne deprem bölgelerimizde yaşanan acılar, ihtiyaçlar bitiyor ne de buraya farklı şehirlere göç etmek zorunda kalan arkadaşlarımızın, dostlarımızın çektikleri çileler bitiyor. Çok fazla şeye ihtiyaç var. İş gerekiyor, aş gerekiyor, eşya gerekiyor. Her şeye ihtiyaç var. Aslında bunları yapması gereken devlet kurumları. Hatta biri bana demişti ki, millet devlete el uzattı ama aslında el uzatması gerekenin devlet olduğunu hepimiz biliyoruz. Ülkemiz insanının güzelliği dayanışmayla bu yaraları saracağımıza inanıyorum. Umarım daha güzel günleri hep birlikte tesis edeceğiz. Hatay gibi çok güzel kadim bir şehirden geliyorlar. Alışmak zor farklı bir şehre. Ama şehrimiz her gelene gönlünün kapılarını açan bir şehir. Burada bulunduğunuz süre içinde başımızın üzerinde yeriniz var. İnşallah çok daha güzel günlerde şehrinizi tekrar imar edeceğiz. Bunu hep birlikte başaracağız."

"DAYANIŞMAYI ARTIRMA ZAMANI"

Dayanışmanın artırılması çağrısını yapan Utku Çakırözer ise şöyle konuştu:

"Bugüne kadar gösterdikleri büyük dayanışma için Eskişehirlilere, kamu kurumları olsun, sivil toplum örgütleri olsun siyasi patiler olsun hepsine teşekkür ediyorum ama ihtiyaçlar azalmıyor büyüyor. O yüzden dayanışmayı artırma zamanı. Mücadele bitmiş değil ya da yaralar sarılmış değil. O yüzden dayanışmayı artırma çağrısı yapıyorum. Kurumlarımıza, belediyelerimize özellikle teşekkür ediyorum. Kısıtlı imkanlarına rağmen ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar hem deprem bölgesinde hem burada ama ihtiyaçların giderilmesi için bu dayanışmaya kim ne verebiliyorsa biraz daha artırmakta fayda var. Burada bir araya gelen sivil toplum örgütlerine çok teşekkür ediyorum."