Özyücesan Metal Kalıp Makine, kalıp ve sarf malzeme satışı yaparak sektöre faaliyetine başladı. Sonrasında ise üretime geçtiklerini açıklayan firma yetkilisi Atilla Yücesan ile sektörde kaydettikleri başarı üzerine sohbet ettik.

Öncelikle sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?

Özyücesan firması 2008 yılında ticaretle başlayıp daha sonra imalat sektörüne girerek yoluna devam etmiştir. İlk aşamada yolu 2 kişi ile çıktı. Ticaret sürecinde sektörünün getirdiği zorluklardan dolayı imalatın daha doğru olacağına inanarak imalata başlamıştır.  İlk önce kriko kol kesimlerini yaptık daha sonra şekillendirmelerine başladık. Daha sonra 2 kişi ile çıktığımız bu yolda yürüdüğümüz arkadaşların sayısı artarak yürümeye devam ettik.

İşinize hangi alanlarda devam ediyorsunuz?

Otomotiv sektörüne çalışıyoruz. Tofaş, Ford, Toyota, Volvo gibi markaların kriko kolları, milleri, rot, rotil kapakları ve saç gövde parçaları üretimini yapıyoruz. Bunların yanı sıra asıl kök işimiz sıcak dövme işçiliği ve dolu olan malzemelerin şekillendirilmesi de gerçekleştiriyoruz. Presli imalat yapıyoruz.

Müşteri kitleniz kimlerden oluşuyor?

Bizim çalışmış olduğumuz ana sanayi Ford Toyota Volvo Tofaş firmalarına çalışmakta ve dolayısıyla ürettiğimiz ürünler buralara gitmektedir. Disiplinli ve düzgün çalışmamızdan dolayı tercih edilmekteyiz. Gününde ve zamanında ürünlerini ulaştırmaktayız.

Mesleğinizle ilgili nasıl bir eğitim aldınız?

Uludağ üniversitesi makine yüksek okulu mezunuyum. Üniversite okurken otomotiv firmalarında çalışarak hayatıma devam ettim normalde cnc programcısıyım. Daha sonra presli imalatlarla ilgili eğitimler alıp işveren oldum.

Gençlere mesleğinizin aktarımı konusunda staj imkânı sunuyor musunuz?

Gençlere kesinlikle firmamızda staj imkânı sunuyoruz. Buradaki en büyük sıkıntı meslek liselerinde gençlerin sadece cnc bölümünü tercih etmelerinden dolayı bizlere kursiyer gelmemektedir. Bizlerin de önünün açılıp imalatla ilgili vasıflı insanların yetişip yola devam edilmesi lazım. Okullar bu konuda yönlendirme yapmıyorlar imalat sektörü ile ilgili gerekli bilgilendirme yapılmıyor. Sadece ve sadece cnc ve otomasyon üzerindeki bilgiler veriliyor bu konularla ilgili gittiğim meslek lisesi var ve eleman bulamadığımız dönemler oldu. Gidip müracaatta bulunduk maaşlarının tam yatırılacağı garantisini vermemize rağmen kursiyer verilmedi.

Sektöre dahil olma hikayenizi kısaca anlatır mısınız?

Sektöre 2008 yılında Arıkan krikonun bir yan sanayi ve tedarikçiye ihtiyacı vardı o dönemde bizi Arıkan kriko teşvik etti. Ticaret konusunda iste Zımba-Yay-Çelik-Pim-Yay askı cıvatası –Kolan-Burç vb ihtiyaçlarını karşılamak için tedarik sağlamamız istenildi, artık bütün işletmelerimiz için tedarikleri karşılayabilecek teknik kapasite ve yeterli yapılanmayı oluşturduk. Daha sonra imalat sektörüne geçişimizin yapılmasını istediler ve bu doğrultuda Arıkan kriko bizi kol ve mil konusunda eğitimler verip, presler aldırıp bu konuda ilerlememizi sağladı. İşimde en sevdiğim olay kadın arkadaşlarla omuz omuza çalışmaktır. Onların özverili ve dikkatli çalışmasıyla üretim ilerlemekte. Bu beni en çok mutlu eden olay.  Devamlı üretim olması da beni mutlu eden etkenlerden bir tanesi. İstihdam sağlamak ve onlarla beraber çalışmak ekmek vermek beni mutlu ediyor. İnşallah daha fazla insanla çalışır yolumuza devam ederiz diye düşünüyorum.

Mesleğinizin zorlukları neler?

En büyük zorlukları yetişmiş eleman bulamamak ya da yetiştirmek üzere eleman bulamamak ve imalat sektöründe pres hane kültürünü almış insan bulamamak.  Milli eğitim bakanlığının bu konu ile alakalı bir tane bölüm açması lazım ve rica ediyorum. Eğitim her dalda şart.

Bu mesleği yapmıyor olsaydınız hangi sektörde yer alırdınız?

Bu mesleği yapmıyor olsaydım çiftçilik yapardım girişimlerim de söz konusu Türkiye Cumhuriyeti tarım alanında da ilerlemeli diye düşünüyorum dolayısıyla şu anda da yapılması gereken çiftçiliğin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi eğitimli olarak yapılması taraftarıyım.

Sektöre dahil olacak genlere ve girişimci adaylarına ne gibi tavsiyeleriniz var?

Girişimci adaylarının yapması gereken ilk iş şu; fizibilite çalışması yapmalılar. Hangi sektöre ve hangi kesime hitap edecekler hangi noktada satışlarını sürdürecekler gibi soruların yanıtlarını rapor tutacaklar. Yanlarına harici para hazırlamaları gerekir. Hemen para kazanmayı bekleyemezler. Gençlerimizin ufku geniş. Birilerinden duyduklarıyla işe kalkışmamaları gerekir. Çalışmalar yapıp önlerini görerek girmeliler.

İşinizden kazandığınız parayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

İşimden kazandığım parayı iki gruba bölüyorum. Bir grubu makine alıp istihdam sağlayıp yolumuza devam etmek amaçlı kullanıyorum diğer grubu bu firmanın ayakta kalabilmesi için kenarda süspansiyon olarak tutuyorum.

Ülke ekonomisi göz önünde bulundurursak, sektörün devamlılığı için ne söyleyebilirsiniz?

Otomotiv sektörü ve beyaz eşya sektörü hiç durmadan yoluna devam eden bir sektör. Türkiye ekonomisinde sıkıntı söz konusu faiz oranlarının azaltılarak ülke ekonomisinde devir daim sağlanmalıdır. Dolayısıyla firmaların ayakta kalabilmesi için kredi imkanlarının iyileştirilmesi lazım. Öyle bir duruma geldik ki artık her şey nakit para ile dönüyor. Firmalar da kredi çekemeyince şirketler batma noktasına geldi ve işsizlikler arttı.

Hangi aralıklarla ne tür reklam çalışmaları yapıyorsunuz?

Genelde 2 ila 4 yılda bir web sitemizi güncelliyoruz. Sanayi odası ve ticaret odasının yaptığı fuarlara katılarak kendimizi ön plana çıkarmaya çalışıyoruz.

En talep gören ürün ve hizmetleriniz neler?

Ürünlerimizin arasında sac parçaları seri imalat ürünü olduğu için daha çok gitmekte. Başta Toyota Tofaş ve Volvo olmak üzere bu markalar daha çok talep görüyor.

Hizmetlerinizde ne tür bir fiyatlandırma politikası izliyorsunuz?

Ana sanayiye çalıştığımız için onlar da ana sanayiye çalıştığı için onlar da ocak ayından ocak ayına işçilere gelen zamanlarda değerlendirilmektedir. Ana sanayide onlar bize ne kadar zam yaparsa bizde o doğrultuda zam yapıyoruz.

Kaç şubeniz var?

Bizim Özyücesan firmasının kaderinden başlayan bir durum var. İlk önce 60 m2 alanda ticaretle başladık. daha sonra 360m2 ve şuanda da 1000 m2lik bir alanda faaliyet gösteriyoruz. Ana merkezimiz 4 dükkândan oluşuyor ve 1 ve 2’nci şubemiz bulunmaktadır. 1.subede kriko ve millerin şekillendirilmesi yönünde pres hane olarak kullanılmaktadır. 2.şube ise sac bölümü olarak açmış bulunuyorum. Sektörün benim gibi esnaf arkadaşların bulunmuş olduğu süreçte en büyük sıkıntı işçi bulamamak. Eğitimli eleman bulamıyoruz. Nünün önüne geçilmesi için çıraklık okulunun bize destek çıkması lazım bunlar olduğu süreci üretim durmayacak ve kaliteli malzemeler çıkacaktır.