Eskişehir'de yaşanan Kalabak su skandalı ve krizi devam ediyor... Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve ESKİ Genel Müdürlüğü'nden krizin başladığı günden bu yana, 23 gündür doğru düzgün bir açıklama alamayan Eskişehirliler bugün bir mucizey yaşadı... ESKİ'den ilk defa yazılı ve iki cümleden daha ayrıntılı bir açıklama yapıldı...

İşte o açıklama... 

"Kalabak Su damacanaları belirli periyotlar halinde yenilenmektedir. Bu dönemde Kalabak Su Damacana Dolum Tesisleri olarak damacana yenileme sürecine girilmiştir. Eski damacanaların sistemden çıkarılması ve yeni damacanaların tarafımıza peyderpey ulaşması nedeniyle su dağıtımında geçici bir sorun yaşanmaktadır. Söz konusu sorun (olağanüstü teknik bir sorun olmadığı takdirde)  en yakın sürede çözülecektir.
Vatandaşlarımızın ellerindeki eski tarihli damacanalar, hiç bir ücret alınmadan zaman içerisinde, yeni tarihli damacanalar ile değiştirilecektir. 
Diğer taraftan, son günlerde vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine yapılan incelemede bazı sakaların mahallelerde durarak satış yaptıkları ve bunun vatandaş için sıkıntı yarattığı tespit edilmiştir. Bu noktada Sucular Odasına gerekli uyarılar yapılmış olup tekrarı halinde cezai işlem uygulanacağı bildirilmiştir.
Kalabak Su Dolum Tesisleri önünde su satışı sakalar tarafından yapılmaktadır. Vatandaşın su almak için kuyruklarda uzun süre bekletilmemesi konusunda Sucular Odası uyarılarak, gerekli önlemlerin alınması sağlanmıştır.
Damacana krizinin en az sıkıntı ile atlatılabilmesi için, sakalar tarafından satışına başlanan 8 litrelik pet şişelerin üretim ve dolum işlemi, 7 gün 24 saat esasına göre sürdürülmektedir.
Sucular Odası'na bağlı olan ve onlar tarafından yönetilen ALO KALABAK sistemi de, talepler gecikmeli olarak karşılanmakla birlikte hizmet devam etmektedir. Ayrıca Sucular Odasına, sakaların dağıtım yaptıkları mahalle ve sokaklarda her seferinde aynı noktalara satış yapmamaları, dağıtımı farklı farklı sokaklarda sürdürmeleri gerektiği konusunda gerekli uyarılar yapılmıştır."

ESKİ Genel Müdürlüğü'nün yaptığı açıklama umut kırıcı, çünkü krizin ne zaman biteceği ve nedenleri hakkında detaylara yer verilmemesi dikkat çekiyor... 

Tarihi geçmiş damacana skandalı!

Eskişehir, halen 11 Ağustos 2020'de Kalabak su tesislerine Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan denetimde tarihi geçmiş damacanaların halen kullanıldığının ortaya çıkmasının şokunu yaşıyor... Eskişehir Valiliği konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıklamış... AK Parti İl Başkanlığı da konuyla ilgili Eskişehirliler adına Cumhuriyet Başsavcılığına Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, ESKİ Genel Müdürlüğü'nden istifa eden Suat Balcı, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, ESKİ yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıklamıştı... 

EskisehirHaber.com tüm Eskişehirliler adına bir kez daha soruyor... 

İşte açıklama yapılması ve cevaplanması gereken sorular.... 

Kalabak su damacanaları bundan önce hangi yıllarda yenilendi?

Geçmiş yıllardan neden su bulabiliyorduk da, şimdi su bulamıyoruz?

Her yıl kaç damacana yeniliyorsunuz? Şu anda kaç damacana yenilenecek ve yenilenmesi gerekiyor?

Tarihi geçmiş damacanları neden daha önce yenilemediniz ve şimdi böyle bir kriz yaşanıyor?

Sağlık Bakanlığı'nın 11 Ağustos 2020'de yaptığı denetimde ceza yediniz mi? Ne kadar ceza kesildi, kaç lira ceza ödenecek? Bu konuda herhangi bir işlem yapılacak mı?

Kurum olarak Eskişehirlilerden özür dilemeyi düşünüyor musunuz?

Eskişehirliler 11 Ağustos'tan beri bu sorulara yanıt bekliyor...