Bugün gerçekleştirilen toplantıda Büyükşehir Belediyesi 2020 yılı faaliyet raporu masaya yatırıldı.


Kurt: "Hat uzatma çalışmaları 2021 yılında tamamlanacak"


2020 yılı faaliyet raporunu değerlendirmek için söz alan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt: Pandemi koşullarında hayal ettiklerimizi yakalamak mümkün değildi. Büyükşehir Belediyesi yaptığı çalışmalarla can kaybını önledi. Bu hastalığın bulaşmasını engelledi. Toplumsal dayanışmayı öne çıkaran bir yapı oluşturuldu. Pandemi döneminde gelir kaybı yaşandı. En büyük gider payı ulaşıma ait oldu. Ulaşım giderleri azalmadı ama yolcu sayısı azaldı. 
Büyükşehir Belediyesi'nin Kırsal Kalkınma faaliyet çalışmalarına dikkat çeken Kurt: " Büyükşehir Belediyesi örnek bir üreticilik ortaya koydu. Ulaşımda hat uzatma çalışmalarında bazı sıkıntıların ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Ama hat uzatma çalışmaları 2021 yılında tamamlanacak faaliyete geçmemiş olan tüm hatlara faaliyete geçecektir. Engelleniyoruz deme lüksümüz olmadığını biliyoruz. 12 İlçeye eşit muamele ile hizmetler gerçekleştirilmiştir. O yüzden CHP grubu olarak olumlu oy vereceğiz"  şeklinde konuştu. 


"Kent Evi hala bitmedi bu büyük bir başarısızlıktır"


Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grubu Meclis üyesi Orhan Durmuş: " Eskişehir'in öncelikli sorunu trafik sorunudur. Danimarka gibi bisiklet yolu yapılacaktı 2 yıldır tamamlamadı. Ulaşım sorunu 1. öncelikli sorun olarak görülünceye ve çözülünceye kadar söylemeye devam edeceğiz. Kent Evi inşaatı hala bitmedi. Bu büyük bir başarısızlık örneğidir. Belediyenin öz gelirleri ortalamanın gerisinde kaldı, mutlaka arttırılmalıdır. Eskişehir'e bir mezbaha tesisinin kazandırılması gerekmektedir. Hatta 4 tane mezbaha tesisi yapılabilirdi. Bu konuda diğer kurum kuruluşlar ile işbirliği yapılabilir, belediye kaynakları etkin kullanılsa kendi de yapabilirdi. Adres teslim ya da şaibeli ihaleler gibi hususlarda çok dikkatli olmalı. Eleştirilerimizi dikkate alınmasını temenni ediyor. Beklentilerimiz karşılanmadığı için ret oyu kullanacağız.


Özcan: "Marka değeri olacak projenin yoksunluğunu hissediyoruz"


Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grubu Başkan Vekili Murat Özcan :" Büyükşehir Belediyesi'nin geliri 12 Milyon kira geliri dışında ortalamanın altında kalmadı. Marka değeri olacak bir projenin yokluğunu hissediyoruz. Eskişehir'in 3 tane üniversitesi olmasına rağmen şehrimizin üniversiteleri ile ortak bir çalışma olmadığını görüyorum. Şehrin üniversiteleri ile yapılacak çalışmaların daha faydalı olacağını düşünüyorum. Ulaşım ile ilgili bir master planı var mı? Varsa görmek istiyoruz. Hükümetimizin ulaşıma bu kadar yatırımı varken ulaşımla ilgili 1 tane proje kazandırma şansı oldu mu? Çevre yolunda çevre illerden gelen kişilerin yoğunluk oluşturduğu yönünde bir algı var. Arkadaşlarımız bir araştırma yaptı. Çevre yolundaki araçların yüzde 75'i kendi vatandaşlarımızın araçları.

Trafik yoğunluğu ile ilgili arkadaşlarımızın çalışmaları var. Tamamlanınca paylaşacağız. Örneğin şu anda OSB'de, karşısındaki ESTİM, TEKSAN ve EMKO'da binlerce dükkan ve işyerimiz var, binlerce çalışanımız var. Dolayısıyla bu insanların batıdan doğuya bir trafik yüküyle geliyor olması, ciddi şekilde trafik yükünün artmasına neden oluyor. Şunu da bilmeniz gerekir ki, sayın başkan, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yaptığımız yeni imar çalışmaları ile beraber, şu anda o bölgede 2 bin işyeri projelendirmeye başlamak üzere, ve 2 bin - 3 bin adet de imarlaşmasını bekleyen proje var.

Bu ne demektir biliyor musunuz? Önümüzdeki günlerde eğer belediyemiz alternatif yol güzergahları ve ulaşım teknikleri oluşturmazsa, isterseniz iki tane daha çevre yolu yapın, o bölgenin ateşini düşürme şansımızın olmadığı anlaşılmaktadır" dedi.  Eskişehir'de gayrı menkul enflasyonu çok yüksek. Bunun da en büyük sebebi Eskişehir'de imar alanı üretemediğimizden kaynaklanmaktadır. Gündoğdu gibi atıl durumda kalmış mahallemizde kentsel dönüşüm sağlanırsa kaynak da elde edilebilir" Diye konuştu. 


Birsen: "Plansız ilçelerin planları bir an önce yapılmalı"


Büyükşehir Belediyesine için 1 milyar 100 bin lira ayrılan ödeneğin tamamının kullanılmasını eleştiren Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grubu Belediye Meclisi Üyesi Mustafa Birsen: 2020 yılında vergi tahsilatı yapılmasında hedefe ulaşılmış, teşebbüs mülkiyet gelirlerinde hedefe ulaşılamamış. Sermaye geliri hedefinde yüzde 44 oranında ulaşılmış.

Basın Yayın Halkla İlişkiler çalışmalarında Sözcü Cumhuriyet Korkusuz gibi yayın kuruluşları tercih edilmesi ideolojik davrandığını göze çarpmaktadır. Yapılan ayrımcılık belediye yakışmamıştır. Kent Park içerisinde bulunan Kent Evi ile ilgili kamuoyu açıklama bekliyor. Burası için 23 milyon harcandı. Daha ne kadar daha harcanacak ve burayı ne zaman bitecek?

Eskişehir'de vatandaşların canına tak eden keşmekeş ne zaman çözülecek? Amatör spor kulüplerine destek verilmediği ortadadır. Plansız ilçelerin planları bir an önce yapılmalıdır. Faaliyetlerin yetersizliği nedeniyle ret oyu vereceğiz" Şeklinde konuştu. 


Önder: "Eskişehir'de çözülebilecek trafik sorunu var"


Faaliyet raporunu değerlendirmek için söz alan Büyükşehir Belediyesi CHP Grubu Belediye Meclis Üyesi Mustafa Önder: " Genel idarede yerel iradeyi dinlerse trafik sorunu çözülür. Şehir Hastanesini buraya yapmayın dedik yapıldı. Stadyumun yapıldığı yerin uygun olmadığı dile getirdik yine dinlenilmedi oraya yapıldı. Eskişehir'de ulaşım problemi yok. Çözülebilecek trafik sorunu var. Ödül almış Hamamyolu projesi küçümsenmemelidir. Asli vazifeler lütuf değildir. Keşke Eskişehirspor için verilen sözler tutulsaydı da bugün Eskişehirspor bu duruma düşmeseydi. 


Arslan "Borçların 900 milyonu projeler ile ilgili"


Hükümeti ekonomi ile ilgili eleştirilerde bulunan Büyükşehir Belediyesi CHP Grubu Belediye Meclis Üyesi İbrahim Arslan: "Belediyenin borçlarının 900 milyon liranın projelerle ilgilidir. Gayrı menkul satışından fazla gelir elde edilmemesi bu bir hayal kırıklığı değildir. Usulsüzlük, adam kayırma gibi ifadeleri kabul etmiyorum. Bu tür ifadeler deliller ile ifade edilmelidir" Şeklinde konuştu. 


Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin 2020 yılı faaliyet raporunun oy çokluğu ile kabul edilmesin  ardından toplantı sona erdi.