ESKİŞEHİR HABER - Milli Eğitim Bakanlığı tarafından corona virüsü nedeniyle ara verilen eğitime bugün EBA TV'de başlandı. Milyonlarca ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisinin evlerinden eğitimlerine devam etmesini sağlayacak olan bu sistem, Ekim 2015'te dönemin Milli Eğitim Bakanı Prof.Dr. Nabi Avcı tarafından, Eskişehir'de düzenlenen törenle tanıtılmıştı. 


2015'te "Sessiz devrim" diyerek Eskişehir'de tanıtmıştı 

Milli Eğitim Bakanlığı döneminde birçok defa EBA sisteminin önemine dikkat çeken ve bu projeyle özel olarak ilgilenen Nabi Avcı, 7 Ekim 2015'te EBA V2 ile ilgili Eskişehir'de gerçekleştirilen tanıtım toplantısında projeyi tüm Türkiye'ye tanıtmıştı. Aynı zamanda Eskişehirli olan ve dönemin Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Ahmet Onur Ak, Bakanlık eski  Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü ve dönemin Müsteşar Yardımcısı Dinçer Ateş'in de katıldığı törende konuşan Nabi Avcı, EBA'nın dünyanın en büyük eğitim teknolojisi projesi FATİH Projesi'nin en önemli bileşeni olduğunu belirtrek, "Bütün eğitim sistemimizi derinden etkileyen, hani hep söylüyoruz ya sessiz devrim işte burada, sınıflarda gerçekleşiyor" demişti. Avcı, açıklamalarında, sistemin, öğrencilerin 24 saat erişimine açık olduğunu ifade ederek, "EBA sayesinde artık öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin velilere yük olacak yardımcı ders materyali, yardımcı ders kitabı aldırmalarına kesinlikle ihtiyaç kalmamıştır. Öğrencilerimizin herhangi bir yardımcı ders materyaline ihtiyaç duymaları halinde her şeyin çözümü EBA'da fazlasıyla var. Bu, ülkemizde uzun yıllar velileri soyup soğana çeviren birtakım korsan yayıncılıkların da sona ermesi demektir. Çocuklarımıza da en iyi yardımcı ders materyallerini burada sunuyoruz" sözlerine yer vermişti. 


"24 saat bedava eğitim"
Nabi Avcı aynı törende ayrıca, "FATİH Projesi, bütün dünyada takdirle izlenen olağanüstü bir hikayedir. Bunu yapan milletin çocukları olarak da övünebiliriz. EBA'da videolarla, testlerle ve sunumlarla 24 saat bedava eğitim hizmeti veriliyor. Onun için dershaneye ihtiyaç kalmıyor. Ayrıca, para vererek alınan yardımcı ders kitabına da ihtiyaç kalmamıştır. Hiçbir dershanenin veremeyeceği genişlikte, zenginlikte eğitime takviye imkanı veriyor " diye konuştu. 


 

2016'da alanında dünyada tekti 
Prof.Dr. Nabi Avcı'nın 2013'te Milli Eğitim Bakanı olmasının ardından, 2,5 yıllık bir çalışma ile birçok özellik ve içerik kazandırılarak bugünkü haline getirilen proje, 2015 yılı sonunda kullanıma sunulmuştu. 2016 yılında dünyada alanındaki en iyi eğitim bilişim portalı olan EBA’nın bu özellikleri yurtdışında ve yurtiçinde onlarca fuar ve sunumda tanıtılarak büyük beğeni topladı. 40'dan fazla ülke işbirliği talebinde bulunurken, Apple, Microsoft, Intel, Google gibi teknoloji firmaları da EBA ile yakından ilgilenerek işbirlikleri gerçekleştirmek istedi. 


2016'da 12 milyon kullanıcıya ulaşmıştı
Yine Prof.Dr. Nabi Avcı'nın Milli Eğitim Bakanlığı döneminde giderek genişleyen ve büyüyen EBA projesinin Haziran 2016'da 11 milyon 897 bin 754 kayıtlı kullanıcı, 13 bin 540 etkileşimli içerik, 14 bin 921 video, 5 bin 814 ses, 63 bin 830 görsel, 11 bin 867 haber, 2 bin 20 dergi, 2 bin 72 e-kitap, 15 bin 330 doküman, 36 öğretmenlere özel portal, 74 herkese açık portal, 25 bin civarında soruya ulaştığı açıklanmıştı. 


Neler sağlanmıştı?
Eğitim Bilişim Ağı (EBA) , 2013 sonrasında, yaklaşık 2,5 yıllık çalışma ile dünyanın en iyi eğitim portallarından biri haline getirilerek, 2015'te  EBA v2 yayını başlamıştı. O dönemde, EBA v2'nin temelde 3 ayak üzerine inşa edildiği açıklanmıştı. EBA Ders; öğretmen ve öğrencilerin e-içeriklere ulaşabildiği, kullanıcı adı ve şifre ile erişim yapılabilen öğretim yönetim sistemi. EBA Paylaşım; öğretmenlerin ve okul, ilçe, il idarelerinin yaptıkları çalışmaları tanıtabilecekleri, ben de varım diyebilecekleri haber, video, ses, görsel paylaşım alanı. Ve EBA Portal; YEĞİTEK’in protokol yaparak sisteme entegre ettiği özel sektör ve kamu eğitim portallerinin olduğu bölüm.
2015 ve 2016 yıllarında EBA v2’nin getirdiği yenilikler de şunlar olmuştu: 
-Öğrenim yönetim sistemi (LMS)
- Zengin, etkileşimli içerikler
-Öğretmen – öğrenci etkileşimi
-Okul içi ve dışı paylaşım, çalışma atama sistemi
-Raporlama sistemi, karar vericilere destek
-Ölçme – Değerlendirme sistemi
-Tüm içerik ve soruların alt kazanımlarla ilişkilendirilmesi
-Etkin eğitsel arama motoru
-Öğrenciye özel içeriklerin atanabileceği “bireyselleştirilmiş öğrenim yönetim sistemi”
-Kişiye özel dosya saklama ve paylaşım alanı
-Engellilere yönelik içerikler, sesli kitap okuma cihazları
-İçerik Yönetim Sistemi (İYS) – öğretmenlerin rahatlıkla etkileşimli içerik, soru, sınav vb. üretebileceği, ürettiği bu içerikleri öğrencileri ve tüm Türkiye’deki öğretmenlerle paylaşabileceği İYS sayesinde içerik üretimi ve moderasyonu standart ve yönetilebilir bir yapıya kavuşmuştu.