Esnafın ayakta durmasında çok önemli işleve sahip olan kuruluşlardan biri olan Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi. Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi pandemi döneminde ne kadar esnafa yardımcı olabildi? Pandemi dönemide esnaf için Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi  nasıl kolaylıklar sağladı?Tüm bu soruları Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi  Başkanı Suat Er'e sorduk. 


Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nin işleyişini anlatan Suat Er: " Ticaret Odası kaydı olmayan Tüm küçük esnafa kredi kullandırıyoruz. Bu krediyi çok düşük faizle kullandırıyoruz. 4 ay öncesi kadar yüzde 4,5 gibi bir faizle kredi kullandırıyorduk. Şimdi ise yine özel bakanlara göre çok daha düşük faizle yüzde 8,5 faizle kredi kullandırıyoruz. Özel bankaların kapısının önünden bile geçemeyen esnaf buradan kredi kullanabiliyor" Dedi.


Er: "Esnaf bu kapıyı kapatmasın"


Esnaf bu kapıyı kapatmasın diyen Suat Er:" Bu kapı esnafa her zaman lazım. Çok dikkatli olsunlar. Temerrüt faizi ödemek zorunda kalmasınlar. İcralık duruma gelmemeye çalışsınlar. Avukatlarda dosyaları olmasın.  Biraz daha duyarlı olsunlar, biz de onlara yardımcı olabilelim. Biz de esnaflık yapıyoruz. Onların sorunlarını çok iyi biliyoruz. Biz çok daha fazla esnafa yardımcı olmak istiyoruz" Şeklinde konuştu

.  
Pandemi dönemini değerlendiren Er: " Yaşanan 1 yıldan süreç esnafı çok vurdu. Dükkan kiralarını ödemeyediler. Durum böyle olunca dağıtılan paraların toplanması da çok zor oldu.  Yaşanan sorunlar bizim de plasman desteği almamızı zorlaştırdı. Plasman desteği almakta zorlandık. Esnafımız daha duyarlı olsun. Kırmızı çizgi yememeye çalışsınlar" Diye konuştu. 


Suat Er: "Esnafımız bu yapılandırmayı kaçırmasın" 


Nisan Ayı sonu kadar esnafın faydalanabileceği yapılandırmadan bahseden Suar Er: " Esnafımız bu yapılandırmayı kaçırmasın. Bu yapılandırmadan faydanmaları esnafıza çok büyük avantaj sağlayacak. Maalesef bu yapılandırma için çok fazla başvuru olmadı. Yapılandırmadan faydanırlarsa Temerrüt faizi, faizlerin dondrulması, taksitlendirme konularında çok büyük kolaylıklar sağlanacak. Biz kez daha vurgulamak istiyorum. Esnafımız bu yapılandırmayı kaçırmasın" Şeklinde konuştu. 


Er: "1 Yılda 220 milyon lira dağıttık"
1 yılda 220 milyon lira dağıttıklarını söyleyen Er: " Biz Eskişehir'de 220 milyon lira dağıttık. 4 ay öncesine kadar bunu yüzde 4.5 gibi düşük faizle yaptık.  Şu anda faiz oranı yüzde 8,5 bu oran bile özel bankaların çok altında özel bankalar ortalama yüzde 20 faiz ile çalışıyor" Dedi. 


Kredi verme şartlarını anlatan Suat Er: "Oda kaydı, vergi kaydı ve sicil kaydı ile bağlı oldukları odaya götüryorlar, sonra bize başvuruyorlar. Biz de istihbarat yapıyoruz. Araştırma yapıyoruz. Kredi verilip verilemeyeceğini bir kurul belirliyor. Uygunluk sağlanmışsa krediyi kullandırıyoruz. Başvuruların bir dönemi yok. Her zaman başvuru yapabilir." Şeklinde konuştu.