İkinci İnönü Zaferi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla Eskişehir'in İnönü ilçesinde tören düzenlendi.

Törene; Vali Erol Ayyıldız, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Hava Orgeneral Atilla Gülan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Çuhadar, İnönü Kaymakamı Rümeysa Sena Kurt, İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt, kamu kurum amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Tören; Eskişehir Valiliği, Garnizon Komutanlığı, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İnönü Belediyesi ve İnönü Vakfı adına Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulmasından sonra İstiklal Marşımız okundu.

Askeriye adına konuşma yapan Hava Seyrüsefer Yüzbaşı Abdi Eyüp Esen’in ardından konuşan İnönü Kaymakamı Rümeysa Sena Kurt, II. Inönü Zaferinin 100. Yılında kutsal vatan müdafaamızın bu müstesna zaferinin gerçekleştiği İnönü ilçemize hepiniz hoşgeldiniz.” diye konuştu.

Kaymakam Kurt, “Tarihi şan, şeref ve zaferlerle dolu; asırlarca dünyayı adaletle yönetmiş bir ecdadın torunları olarak Türk milleti, hiçbir zaman esaret altına alınmayı kabul etmemiş ve daima hür yaşamıştır. Yine milletimize karşı topyekün saldırıya geçilen bir durumda işgalci güçlere karşı büyük bir mücadele başlatılmış ve bu savaş nice parlak zaferlerle nihayete erdirilmiştir. Kurtuluş Savaşı'nın en mühim ve parlak sayfalarından birisi de burada, içinde bulunduğumuz İnönü önlerinde kazanılan 2. İnönü Zaferidir. 1 Nisan 1921 günü; yurdumuzu işgale yeltenen, Anadolu'daki Türk varlığına ve mukaddes değerlerimize hasım olan istilacı devletlere İnönü önlerinde büyük bir darbe vurulmuştur. Bu zaferle yalnız düşman yenilmemiş Atatürk'ün ifadesi ile "milletin makus talihi de" yenilmiştir.” dedi.

Konuşmaların ardından II. İnönü Zaferi'nin 100. yıl dönümü kutlamaları sona erdi.