Eskişehir'de Covid-19 vakaları ve hastalar için plazma çağrıları artıyor, kan stoklarının ise kritik seviyelerde dolaştığı ifade ediliyor. 

Konuyla ilgili EskisehirHaber.com'a açıklamalarda bulunan Türk Kızılayı Eskişehir Şube Başkanı Egemen Temizsoy, koronavirüs hastalarının tedavisi için iyileşen hastalardan plazma toplanması için Eskişehir'de de seferber olduklarını belirterek, "İyileşen hastaların bilgileri Bakanlık tarafından bize iletiliyor, hepsine tek tek ulaşıyoruz, plazma bağışı alabileceğimiz insanları tek tek arıyoruz. Kabul eden vatandaşlarımızdan plazma bağışı alınıyor" dedi. 

"Eskişehir'de iyileşen hastaların yüzde 97'si plazma bağışı yapıyor ama..."
Egemen Temizsoy, "Eskişehir'de plazma bağışlayabilecek kişilerin yüzde 9'si bunu kabul ediyor, ama burada halen ciddi bir sıkıntı var. Mevcut hasta sayısında, iyileşen hasta sayısından daha fazla bir artış söz konusu. Dolayısıyla sağlanan plazmalar tüm hastalara yetmiyor. Ve de bu plazmaların belli bir süre içinde alınması gerekiyor. Üç aylık süre içinde iyileşmiş bir hastadan 3 defa plazma alınabiliyor. Dördüncü ayda artık alamıyoruz. Örneğin mayıs ayında plazma veren kişiler artık plazma veremez durumda. Bu da ihtiyacı artırıyor. Bu anlamda vatandaşlarımızın vakit geçmeden zamanında plazma bağışlamaları hayati önemde" dedi. 

"Kan stokları kritik seviyede, kan bağışına ihtiyaç var"

Egemen Temizsoy ayrıca, Eskişehir'de mevcut kan stoklarının kritik seviyenin biraz üzerinde olduğunu belirterek, "Eğer pandeminin başlangıç dönemine geri dönersek, vaka sayıları daha fazla artarsa mevcut kan stoğunda sıkıntı yaşayabiliriz. Tüm vatandaşlarımızı kan bağışında bulunmaya davet ediyoruz. Valilik Vilayet Meydanı önündeki merkezimiz hzimet vermeye devam ediyor. Adalar'daki merkezimizde ve Tepebaşı'nda Uluönder'deki merkezimizde de vatandaşlarımız 11.00 - 21.00 saatleri arasında kan bağışında bulunabilirler. Tüm vatandaşlarımızı bu konuda duyarlı olmaya ve birlk olmaya çağırıyoruz" diye konuştu. 

Murat Özcan da çağrıda bulundu... 
Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan vekili Murat Özcan da, sosyal medya hesabından Eskişehir'deki kan ve plazma ihtiyacına dikkat çeken bir paylaşımda bulunarak, tüm Eskişehirlileri bu konuda duyarlı olmaya davet etti. Murat Özcan, "Hastanelerde yatmakta olan hastalarımızın kan ve plazma ihtiyaçları çoğalıyor.Kızılay kan merkezi stokları azaldı,vatandaşlarımızı böyle kutsal bir durum karşısında duyarlı olmaya çağırıyorum" dedi.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Murat Özcan, "Covid-19 ile mücadelede plazma tedavisi de çok önemli. İyileşmiştüm hastaların listeleri ilgili kurumlara gidiyor ve telefonla aranıyorlar. Ancak tereddütlü vatandaşlarımızı da görüyoruz. Kan bağışı konusundaki ihtiyaca da dikkat çekmek için böyle bir çağrıda bulundum. Pandemi ile mücadelede Eskişehir'in bu birlikteliği göstereceğine gönülden inanıyorum" dedi.