Tarım ve Orman Bakanlığı, Eskişehir'deki 18 yaşlı kızıl geyiğin avlanması için temmuz ayında ihaleye çıkmıştı. Önceki senelerde de yapılan ihaleye bu defa kamuoyunda oluşan tartışmalar sonrasında Eskişehir Hyvanları Koruma Derneği tarafından dava açılmıştı. 

Açılan davada mahkeme ilk aşamada ihale için temmuz ayında yürütmeyi durdurma kararı vermiş ve ihale yapılmamıştı. 

Eskişehir 1.İdare Mahkeme'sinin konuyla ilgili açılan davada kesin kararını açıkladığı öğrenildi.

Mahkemenin kararında, "Görülen ihtilafta, birden fazla avlak için müşterek ihaleye çıkılmasının kararlaştırıldığı, bu doğrultuda Kızılbörklü ve Ömerköy devlet avlaklarında 3 adet kızıl geyik kotasının avlattırılmasına yönelik ihaleye ait şartnamede, toplam kızıl geyik kotasının belirlenmesine karşın bahse konu avlakların hangisinde kaç adet kotanın avlattırılacağı yönüyle herhangi bir açıklamaya yer verilmediği, Ağaçhisar, Kalabak ve Sultaniye devlet avlaklarında 3 adet kızıl geyik kotasının avlattırılmasına yönelik ihale şartnamesinde de gerekli belirlemenin yapılmadığını görüldüğü 2886 sayılı kanun kapsamındaki idarelerce ihalelerin kanunda belirtilen temel ilkelere uygun olarak gerçekleştrilmesinin esas olduğu dikkate alındığınd anılan ihale şartnamelerinde açıklık ilkesi yönüyle uyarlık bulunmamaktadır" denildi. 

Mahkeme kararında ayrıca, kızıl geyiklerin popülasyonunun çoğaltılması için avlattırıldığı ile ilgili mahkemeye yeterli bilimsel ve teknik veri sunulmadığı, av turizminin kızıl geyik faunasının korunmasına olumlu veya olumsuz etkilerinin oraya konamadığı belirtildi. 

Kararda, söz konusu gerekçelerle yapılmak istenen ihalede hukuka uyarlılık bulunmadığı ifade edildi. 

Alınan kararla Eskişehir'De yaşlı kızıl geyiklerin avlattırılması için yapılmak istenen ihalenin iptal edildiği belirtildi...