Vali Erol Ayyıldız, Tepebaşı Kaymakamı Ahmet Önal, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge ve İl Millî Eğitim Müdürü Hakan Cırıt ile birlikte Arif Nihat Asya Ortaokulu ve Ali Rıza Efendi İlkokulunu ziyaret ederek öğrencilere ve öğretmenlere mektubu bizzat iletti. Pandemi, kronik hastalıklar ve kanserin insanlığın gündemindeki meseleler olduğunu; çocuklarımıza mutlu ve sağlıklı yarınlar inşa etmek için öncelikle ebeveynlerin sağlıklı bir yaşam kültürünü tesis etmesi gerektiğini vurgulayarak “Daha sağlıklı Eskişehir için aşımızı, taramamızı yaptıralım.” dedi.

Vali Ayyıldız, velilere gönderdiği kanser farkındalık mektubunda şunları yazdı:

“Değerli Velimiz,

Medeniyet mimarlarımızdan Farabî’ye göre mükemmel bir devlet, tek bir vücut gibi bir birlik ve bütünlük oluşturmalıdır. Doğada insan vücudundaki bir organın hastalığı nasıl diğer organlarca hissediliyorsa devlette de aynı şekilde bir ferdin hastalığı ya da rahatsızlığı tüm devlette hissedilmelidir. Farabî’nin bu ifadeleri bir erdem medeniyetinin vârisleri olduğumuzu hatırlatırken diğer yandan bugün içerisinde bulunduğumuz COVID-19 pandemisinin etkilerini anlatmada da veciz bir ifadedir. Devletimizin vatandaşlarımıza sunduğu modern sağlık hizmetleri ve kitlesel salgınların önlenmesi amacıyla aldığı koruyucu önlemlerin yanı sıra özellikle bizlerin -anne baba olarak- maske, mesafe ve aşı gibi tedbirlerle normalleşme sürecine çok önemli katkılar sağlayacağımıza inanıyorum.

Sosyal devlet olmanın ne demek olduğunu tüm dünyaya her alanda gösteren devletimizin sağlık hizmetleriyle ilgili gelecek hedeflerinde kamu hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması ve artırılması yer almaktadır. Bu kapsamda “Sağlıklı Yaşam, Sağlıklı Toplum, Sağlıklı Gelecek” ilkesiyle çalışmalarımız devam etmektedir. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci de bir kez daha gösterdi ki sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazanılmasıyla bireyin yaşam kalitesi artmaktadır. Bu bakımdan çocuklarımıza mutlu ve sağlıklı yarınlar inşa etmek için öncelikle işe kendimizden başlamalı, sağlıklı bir yaşam kültürünü tesis etmeliyiz.

Bilindiği üzere pandemi, kronik hastalıklar ve kanser insanlığın gündemindeki meselelerdir. Yalnızca hastayı değil tüm aileyi ve toplumun bütün kesimlerini yakından ilgilendiren kanser, teşhisten iyileştirmeye ve sosyal hizmetlere kadar genel bir anlayışla ele alınması gereken toplumsal bir konudur. Tedavisi mevcut olmakla birlikte, tedavi süreci hastalar ve aileleri için oldukça zor ve yorucudur. Şüphesiz ki bu durumdan en çok etkilenecek olanlar ise çocuklardır. Bu nedenle kanserle savaşta başta anne ve baba olarak bizlerin gayret göstermesi büyük önem taşımaktadır.

“Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı” vesilesiyle bu konuyu sizlerin gündemine tekrar getiriyor ve meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser olduğuna dikkat çekmek istiyoruz. Unutmayalım ki meme kanseri erken tanı ile önlenilebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerimizde (KETEM); meme kanseri (40-69 yaş arası), rahim ağzı/serviks kanseri (30-65 yaş arası) taramalarıyla kadınlarımıza ve kalın bağırsak (50-70 yaş arası) taramaları ile erkek ve kadınlarımıza sürekli ve ücretsiz olarak hizmet verilmektedir. İlimizde Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinde iki KETEM binası bulunmaktadır. Ayrıca içinde mamografi cihazı bulunan Mobil KETEM Tırı ile dönüşümlü şekilde bütün ilçelerimizde ve fabrikalarımızda ücretsiz olarak mamografi çekilmektedir.

Tıpkı Farabî’nin ifade ettiği gibi bir ferdin hastalığı ya da rahatsızlığı tüm devlette hissedilmekte; bu çalışmalar kapsamında verilen hizmetler ile vatandaşlarımıza, tanı ve tedavi süresince gerekli olabilecek her türlü destek sağlanmaya çalışılmakta ve bu sürecin daha kolay geçmesine gayret gösterilmektedir.

COVİD-19 salgını ile mücadele verdiğimiz bu dönemde yaşadıklarımızdan edindiğimiz tecrübelerimiz de bize gösteriyor ki gelecek nesillerin pandemiler, kronik hastalıklar ve kanserle mücadeleye uyumlu olacak şekilde yetiştirilmeleri konusuna daha çok eğilmeliyiz. Bu bakımdan gözümüzün nuru çocuklarımızın geleceklerini planlarken onların sosyal sorumluluk bilinci içinde yaşamayı ve yaşatmayı ilke edinmeleri, bir anlamda sağlık medeniyetinin hayat bulması için ufuk çizen projeleri topluma kazandırmak en büyük sorumluluğumuzdur.

Kadınlarımız başta olmak üzere ilimizdeki her bireye, her aileye ulaşmayı amaçlıyor; bunu bir gönül seferberliği içerisinde, birlikte başaracağımıza inanıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle, göstereceğiniz duyarlılık için şimdiden teşekkür ediyor; sağlıklı günler diliyorum.”