EYT nin açılımı her ne kadar “ emeklilikte yaşa takılanlar ” olsa da bu alandaki mücadelede öncülük eden merkezi İstanbul’ da bulunan Gönül Boran Özüpak başkanlığında EYT SYDD derneği EYT çatısı altında birçok mağduriyeti barındırmaktadır. Köşemde yayınlayacağım yazı dizimde sırasıyla bu mağduriyetleri kaleme almaya çalışacağım.
Öncelikle benim, eşimin ve bizimle birlikte çocuğumuzun da yaşadığı mağduriyet olan EYT nin neden bu kadar elzem bir konu ve gündemde kalan bir mücadele olduğundan bahsetmek istiyorum. Burada en önemli nokta dünyada eşi benzeri görülmemiş bir şekilde kanunların geriye doğru işletilmesi. Bir gecede alınan kararla yaşatılan bu mağduriyetin yine bir gecede acilen çözülmesi tek dileğimizdir.
EYT li kaderdaşlarımız 50 li yaşlarda ve evi kira olan, işsiz olan, çocuğuna hatta anne babasına bakmakla yükümlü olan, kendi yada aile bireyleri sağlık problemleri yaşan, ekonomik problemler nedeniyle ailevi geçimsizlikler hatta boşanmalar yaşayan, borçları nedeniyle intahar aşamasına gelen kişilerden oluşuyor. Sağlık problemi yaşayan arkadaşlarımızın çoğunluğunun da aldığı rapor maalesef emekli olması için yeterli olmuyor.
İktidardaki partilere oy verip yine bu partilerin vekillerinden çare bekleyen EYT nin acilen görülmesi ve çözülmesi artık toplumsal bir sorun hatta kanayan bir yara haline gelmiştir.
Tek derdimiz geçim bunun içinde anamızın ak sütü gibi helal olan çalışıp hak etiğimiz emeklilik hakkımızı ilk işe giriş şartlarımızla geri istiyoruz.