Gülümsemesi dünyaya bedel,

Yaşamayı seviyorum diyor gülümseyerek…

Annesi olmayan herkesin annesi olabilirim diyecek kadar kocaman yürekli bir kadın RANA BESLER…

“Sevdiğiniz işi yapın ve size saygı duyan, size âşık biri ile evlenin.” Diyerek, öğüt veriyor kızlarımıza…

Rana Besler kim?

Rana Besler yaşamı seven bir kadın. Anneyim, iki kızım var.

Bahar Çocuk Evi’ nin kurucusuyum.

Hem kendi doğurduğum çocuklarımın hem de aileler tarafından bana emanet edilen çocukların annesiyim. Aslında ben, annesi olmayan herkesin annesi olabilirim.

 Allah’ın biz kadınlara bahşettiği muhteşem, mucizevî bir özellik annelik…

Sanatsever ve hayvan severim.

Bahar Çocuk Evi’ nin kurucusu ve Çamurdam Seramik Ve Sanat Atölyesi’ nin ortağıyım.

Dünyadaki bütün çocuklara kucak olmak isterim.

 Öyküsü var mı meslek seçiminizin?

Sözlerime kızıma yazdığım bir mektupla başlamak isterim.

“Seni daha dünyaya gelmeden, bedenimde taşımaya başladığım andan itibaren sevmeye başladım. Seninle konuşup, sana müzik dinlettiğimde hareketlerin artıyor ve sanki bana cevap veriyordun. Seni nasıl merak ettiğimi bir bilsen? Bir an önce dünyaya gelsen de görsem diye sabırsızlandığım anları asla unutamam.

Ve zorlu bir yolculuğun ardından seni yanıma yatırdıklarında simsiyah saçların, iri zeytin gibi kocaman gözlerin ve küçücük burnunla dünyanın en tatlı, en sevimli bebeğini kucaklamış ve koklamıştım. Gül pembesi kokun hâlâ burnumda… Başını sağa sola çevirip küçücük ağzınla yiyecek aramana ne demeli? O anki heyecanımı anlatmaya hiçbir yürek yetmez, ancak yaşayan bilir.

Minicik ellerini okşadığımda, parmaklarınla hemen parmaklarımı kavrıyor, bırakmak istemiyormuş gibi sıkı sıkı tutuyordun.

Ah canım kızım! Sen bana Allah’ın gönderdiği ve karşılığı hiçbir şeyle ödenemeyecek olan bir hediye idin. Hâlâ da öylesin.

Artık büyüdün… Yapmak istediğin o kadar çok şey var ki, heyecanla hiç susmadan öyle bir anlatıyorsun ki seni dinlerken birçoğuna yetişemiyorum.

Meraklı ve sonsuz soruların artık bitmek tükenmek bilmeyen anlatımlara dönüştü. Elimden geldiğince seni dinlemeye ve sorularına cevap vermeye çalışsam da bazen işin içinden çıkamıyorum.

Ben seni eğitmeye çalışırken, sanırım sen de beni olgunlaştırdın canım yavrucuğum…”

Kızımın doğumundan itibaren yaşadığım böylesi duygu dolu anlar beni Bahar Çocuk Evi’ni açmaya götürdü.  Pek çok çocuğun yetişmesine şahitlik etmek istedim; bütün çocuklara kucak olmak istedim.

 Bahar Çocuk Evini açmadan önce sanat tasarımı, kuyumculuk,  kendi işim de olmak üzere pek çok alanda çalıştım; ancak hiç biri bana şu anki işimde yaşadığım sevinci ve mutluluğu vermedi.

Üretmek benim hamurumda var, durduramıyorum kendimi.

Evdeki Rana nasıl biridir, boş zamanlarını nasıl değerlendirir?

Evdeki Rana; evde de bir dakika durmaz, sürekli koşuşturur.

Akşam eve gelince yemek faslı her evdeki gibi… Sonrasında hemen masama kurulurum ve başlarım seramik işleri yapmaya tüm mutfak ve oturma odası benim atölyem olur. Üretmek benim hamurumda var, durduramıyorum kendimi. Çamurla, sanatla uğraşmak tüm günün stresini alıp götürüyor.

Seramik biter, sırlama yaparım. Bazen dikiş yaparım, örgü örerim durmak yok bana.  İşlerin ardından kitap okumaya gelir sıra.

Bu uğraşılar, beni temizliyor; pozitif olmamı sağlıyor, enerji ile dolduruyor,  beni neşelendiriyor… Zamanın nasıl akıp gittiğini anlamıyorum.

Çocuklarınızla aranız nasıldır? Kızlar anneleriyle geçinemez algısı vardır halk arasında, bu düşünce doğrultusunda annenizle ve kızlarla aranızda kıskançlık var mıdır?

Kızlarımla aram çok iyidir. Ben toleranslı bir anneyim katı kurallarım yoktur, onlar da yumuşak huylu çocuklar.

Eşim, kızlarım ve ben çok sohbet ederiz. Hayata dair her şeyi anlatarak, yaparak, yaşayarak, deneyimlemelerini sağlayarak öğrenmelerini sağladık ve bu sohbetlere devam ediyoruz.

Ben Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliğini bitirdikten sonra Güzel Sanatlar Grafik Tasarımını bitirdim ve üstüne Moda Tasarımı eğitimi aldım. Kızlarım da benim yolumdan gittiler, meslek seçiminde sanatçı olmayı istediler.

Büyük kızım Mimar Sinan üniversitesi” Sahne Dekor ve Kostüm Tasarımı” bölümünde; küçük kızım da “Heykel “bölümünde okuyor, anlayacağınız ben onlara iyi bir rol model olmuşum. Bu beni mutlu ediyor. İstedikleri mesleği seçmelerinden çok mutluyum. Tüm ebeveynlere tavsiye ediyorum. Her çocuk kendi istediği işi yapsın.

“Başarılı bir kadın, gerçek bir ilişkinin değerini bilir. Lider pozisyondaki kadınların eşleri de onları destekler. Mutsuz bir evlilik ise onlara göre değildir.”diyor psikologlar doğru mudur sizce?

Katılıyorum bu düşünceye. Ben çok mutlu bir evlilik yaşıyorum. Eşim üniversitedeki ilk ve tek erkek arkadaşım.

27 senedir birlikteyiz, bunun öncesinde de 7 senede flört ettik. Yani toplam 34 senedir bir aradayız ve mutluyuz. Kısaca birlikte büyüdük diyebilirim.

Eşim her zaman benim yanımdadır, tabi ki bende onu desteklerim.

Birbirimizin kıymetini biliyoruz yetişemediğim her yerde yetişir, bana destek olur. Aramızda saygı ve sevgi vardır. Mutlu evliliğin sırlarından biri de beklentisiz olmaktır diye düşünüyorum.

                Birbirimizin hayallerini besleriz. Başarılarımız için coşku duyarız. Biz iyi birer arkadaşız. Birbirimize objektif eleştiriler yaparız. Bu güne kadar birbirimizin hem arkadaşı, hem yoldaşı hem de öğretmeni olduk.

“Çocuk da yaparım kariyer de…” sözü tam size uygun, bu konuda neler söylemek istersiniz?

Ben çocukları çok severim; zaten iş seçimimde de çocuklar var ve en büyük pişmanlığım daha çok çocuk doğurmamaktır.

 Çocuklar benim öğretmenlerimdir, çok şey öğrendim onlardan.

Yaşam yolculuğumdaki kariyerimin en iyi tarafı anneliktir, annelik yaşadığım en güzel duygu.

Çocuklarımın; hem doğurduklarımın, hem de okuldaki yavrularımın, ‘Yaşamlarında iyi bir payım olsun yani isterim.’  Ve bunun için emek veririm.

Anne Rana, sivil toplumcu Rana, siyasetçi Rana, iş kadını Rana ” pek çok Rana var. Hangisini daha çok seviyorsunuz?

Aslında her Rana’yı seviyorum, evrenle işbirliğim var benim. Her şey kolayca akıverir bana, benim gönlümün muradına göre.

Doğanın ritmine; renklerin enerjisine çok inanırım.

Her Rana farklı bir renkte;  ben çok renkli bir insanım her yönüm farklı bir renk benim. Samimiyete çok inanırım ve samimi olmaya çok özen gösteririm.

Her yönümü beslemeye, geliştirmeye çalışıyorum. Pozitif enerjimi tüm yönlerime yansıtmak, doğal olmak; hayata ve insana severek yaklaşmak çok önemli…

 Her zaman bakımlısınız, bunca iş arasında nasıl başarıyorsunuz?

İnsanların kişisel bakımları çok önemli…  Ben de elimden geldiğince temiz, bakımlı ve özenli olmaya dikkat ederim. Her şeyi önce kendim için yaparım. Önce ben, kendimden hoşlanmalıyım.

Kendim için giyinirim; hatta hafta sonları evde süslenip püslenip iş yaparım. Benim hiç ev kıyafetim yoktur; hepsi dışarıda da giyebileceğim kıyafetlerdir. Sağ loblu bir kişiyim hareketli bir kişiliğim var. Yazlık kışlık gardırobum yoktur; her an her mevsim giyebilirim kıyafetlerimi.

 Zor bir deneyimle karşı karşıya kaldığımda kendime nezaketle yaklaşırım; kendime de başkalarına davrandığım gibi adil davranırım.
 

Herkesin ders alınacak bir hikâyesi vardır; insanlara değer verin.

Yaşam dolu bir kadınsınız, yaşamınız derya deniz, son olarak okurlarınıza- özellikle genç kızlarımıza, anne babalara -ne söylemek isterdiniz?

Sevdiğiniz bir işi yapın derim kadınlarımıza, genç kızlarımıza.

Size saygı duyan, size âşık biriyle evlenin.

Yatırım yapın kendinize, kişisel gelişim eğitimleri alın; dolu dolu bir yaşamınız olsun.

Sivil toplum kuruluşlarında görev alın; çünkü STK’ lar başlı başına bir okul.

                  Sizi ve ruhunuzu başka yelere taşıyan, üretmenizi sağlayan, düşüncelerinizi sağaltan, yapmaya doyamadığınız, tutkunuz olan hobiler edinin.

İnsanlara-yaşlı, genç, çocuk- değer verin, onları dinleyin; çünkü herkesin ders alınacak bir hikâyesi mutlaka vardır.

“GÜÇLÜ VE ÖRNEK KADINLAR”  serisi kendi tanımıyla: “Annesi olmayan herkesin annesi olabilirim.” diyecek kadar sevgi dolu  Rana Besler’i ağırladı.

 “Her Rana farklı bir renkte;  ben çok renkli bir insanım her yönüm farklı bir renk benim. Samimiyete çok inanırım ve samimi olmaya çok özen gösteririm. “ diyor ya gerçekten de öyle o her yönüyle renkli bir kadın.

 Ne zaman onunla sohbet etsem zihnimde de yüreğimde de yeni pencereler açılır. Aynı pencerelerin annelerimizin, babalarımızın ve genç kızlarımızın da yüreklerinde açılmasını diliyorum.

               Teşekkür ediyorum kendisine hem okurlarım adına hem kendi adıma.

Teşekkürler güçlü ve örnek kadın