Odunpazarı Belediyesi'nin Hamamyolu projesinin devamı olarak ifade edilen "Hicri Sezen Meydanı çevre düzenlemesi projesi" için 18 Mart'ta ihaleye çıkacağını ilk EskisehirHaber.com duyurmuştu. Yapılan ihale sonrasında hemen yer teslimi yapılıp, bayram öncesi çalışmalara başlandığı öğrenildi. 

HİCRİ SEZEN PARKI'NA DA BETON DÖKÜLDÜ
Koruma altında olan çok sayıda ağacın bulunduğu Hicri Sezen Parkı'nın çevresi, Hamamyolu projesinin aksine tamamen kapatılırken, bazı alanlara da beton zemin döküldüğü görüldü. Hamamyolu projesinde de zemine beton dökülmesi tartışmalara neden olmuş, sonrasında kesilen ağaçlar dışında çok sayıda ağacın da kuruduğu görülmüştü. 

"HİÇBİR BİTKİ KESİLMEYECEK, SÖKÜLMEYECEK" 
EskisehirHaber.com, 17 Mart 2020'de yaptığı haberde, ihalenin şartnamesinde bazı dikkat çeken maddelerin olduğunu duyurmuştu. İhale şartnamesinde, Hicri Sezen Parkı'ndaki ağaçlarla ilgili şu maddeler yer alıyordu: "Mevcut bitkilerin korunması hususunda, genel plan, proje, şartname metraj ve keşiflerde belirtilmiş olmasa da yüklenici, idarenin yazılı talimatı olmaksızın hiçbir bitkiyi kesmeyecek ya da söküp alandan uzaklaştırmayacaktır. Yüklenici sözleşme süresi boyunca alan içindeki tüm bitkileri kasıtlı ya da kasıtsız her türlü müdahaleye karşı korumak, makine ve araçlara, kök bölgesi sıkışmaları ve yangın için gerekli ve yeterli önlemlerin alınması ve verilen zararların tanziminden sorumlu olacaktır."

"DAL KESİLMEYECEK, KÖKLER AÇIKTA KALMAYACAK" 
İhale şartnamesinde ayrıca, "Yüklenici, idarenin önceden izin ya da onay almaksızın mevcut ve yetişmekte olan ağaçlardan dal kesmeyecek, budanmayacak ya da köklerde zedelenmeye yol açabilecek bir işlem yapmayacaktır. Yüklenici, mevcut bitkilerin kök bölgelerinin açıkta kalacağı bir işlem yapmayacaktır. Yüklenici, mevcut ağaç, çalı ve çitlerin 1,5 metreye kadar çevresine hiçbir toprak, moloz, çöp ya da inşaat malzemesi yığmayacaktır. Çalı ve çitlerin 1,5 metreye kadar çevresinde ve ağaçların taç izdüşümü içinde ateş yakılmaması gerekli önlemleri alacaktır. Zorunlu hallerde kök bölgesinin zarar görmemesi için koruyucu ahşap kaplama yapılarak önlem alınacaktır. "Mevcut bitkilerin 1,5 metreye kadar çevresinde yapılacak kazı çalışmaları elle ve bitki köklerine zarar vermeden yapılacaktır" maddelerine de yer verilmişti. 

BELEDİYE BİR AÇIKLAMA YAPACAK MI?
Yıllardır konuşulan Hicri Sezen Parkı'nda uygulanacak proje ile ilgili hem ihale öncesinde, hem de inşaatın başlaması öncesinde Odunpazarı Belediyesi'nin bir duyuru veya paylaşımda bulunmaması da dikkat çekti. Sosyal medyada neden duyuru ve bilgilendirme yapılmadan çalışmalara başlandığı yönünde sorular yöneltildi ve yorumlar yapıldı. 

İŞTE ÇOK KONUŞULACAK GÖRÜNTÜLER... FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN