Eskişehir Valiliği, sosyal medyadan yaptığı duyuru ile Eskişehir'de sokakta, işyerlerinde ve kapalı mekanlarda maske takılmasının zorunlu olduğunu, maskesiz dışarı çıkılmasının yasak olduğunu ve bu kurala uymayanlara idari para cezası kesileceğini bir kez daha hatırlattı. 

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof.Dr. Uğur Bilge, de, yaptığı açıklamada, maskelerin doğru kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Takmadan önce ellerinizi yıkayın 

Prof. Dr. Uğur Bilge, açıklamasında, "Ülke olarak Korona virüs salgınına karşı 'yeni normalleşme' olarak adlandırdığımız yeni bir döneme girmiş bulunmaktayız. Bu dönemde en önemli kuralımız sosyal yaşantımıza devam ederken tedbiri elden bırakmamaktır. El hijyeni, 1,5 metrelik sosyal mesafe ve maske kullanımı en önemli tedbir unsurlarımızdır. Maskenin fayda sağlaması için bazı kurallara uymak gereklidir. Maskeyi takmadan önce eller en az 20 saniye su ve sabun ile yıkanmalıdır. Su ve sabunun olmadığı durumlarda eller alkol içerikli el antiseptikleri ile eller ovalanmalıdır" dedi.

Burun, ağız ve çeneyi tamamen kapatmalı

Uğur Bilge, "Maske burun, ağız ve çeneyi tamamen kapatacak, kenarlardan hava geçişine izin vermeyecek şekilde takılır. Sadece ağzı kapatıp burnu açıkta bırakacak şekilde maske takılması fayda sağlamamaktadır. Maske kullanırken gerekmedikçe çıkarılmamalı maskeler cebe konup, çene altında veya alında bekletilip tekrar kullanılmamalıdır. Maskenin burun, ağız ve çeneyi içerisine alan ön kısmına hiçbir zaman dokunulmamalıdır. Maskenin ön yüzünde birikmiş olan mikroorganizmalar elimiz ile çevremize yayılabilir, Kazara dokunuldu ise eller 20 saniye su ve sabun ile yıkanmalı veya alkol içerikli el antiseptikleri ile eller ovalanmalıdır" dedi.

Maske nasıl çıkarılmalı?

Bilge, "Maske burun, ağız ve çeneyi içine alan, yoğun kirlenmenin gerçekleştiği ön kısmına dokunulmadan kulak arkasındaki lastiklerden tutarak çıkarılmalıdır. Çıkarılan maske lastiklerinden tutularak çöpe atılmalıdır. Maskeyi çıkardıktan sonra eller en az 20 saniye, su ve normal sabunla yıkanır. Su ve sabunun olmadığı durumlarda eller alkol içerikli el antiseptiği ile ovalanmalıdır. Maske kullanım sırasında kirlenir, nemlenir veya yırtılır ise mutlaka yenisiyle değiştirilmelidir. Maskeler hiçbir zaman ortak kullanılmamalıdır. Bez maske olarak; Yüzünüze uygun ölçüde ve rahat nefes alıp vermenizi sağlayan pamuklu kumaştan yapılmış bir maske kullanılmalıdır. Kullanıp çıkarılan bez maskeler su ve deterjan ile yıkanmalıdır. Maskeleri yıkadıktan sonra kuruması beklenip, kullanmadan önce sıcak ve kuru ütülenmelidir" diye aktardı.

Editör: TE Bilişim