ESKİŞEHİR HABER -  Antalya’da kırmızı ışık ihlali nedeniyle meydana gelen trafik kazasında, kazanın ardından diğer araç sürücüsünü kırmızı ışıkta geçmekle suçlayan alkollü sürücünün "Corona'dan mı kaçıyorsun be mübarek hayatıma kastın mı var” sözlerinin de yer aldığı video sosyal medyada gündem oldu. Çok tartışlan olayla ilgili avukat Pınar Turhanoğlu Gücüyener ve avukat Ayhan Kavas'tan görüş aldık. Alkollü sürücü haklı mı, haksız mı?

GÜCÜYENER: ASLİ KUSURLU KIRMIZI IŞIKTA GEÇENDİR, AMA...

Konuyla ilgili görüştüğümüz avukat Pınar Turhanoğlu Gücüyener'den olayla ilgili değerlendirmesi ve hukuki görüşünü istedik. Gücüyener, sosyal medyada çok konuşulan olayla ilgili, "Karayolları trafik kanunu 84. maddeye göre kırmızı ışıkta geçen asli kusurludur. Dolayısı İle iddiadaki gibi kırmızı ışıkta geçme durumu var ise, kırmızı ışıkta geçen kaza yönünden asli kusurlu olacaktır. Diğer sürücünün açacağı davada zararını karşılamak zorunda kalacaktır. Bununla beraber alkollü sürücünün ehliyeti alınacak ve para cezası ödeyecektir. O durum da alkollü araç kullanmaması gerektiği halde kullanmasının sonucudur. Ben evde oturacaktım diyemez o haldeyken, bir sonraki kavşakta kazaya karışan kendisi olabilirdi. Ya da diğer taraf kırmızıda geçse dahi kazayı önleyebilirdi. Alkollü araç kullanmanın cezasını hem para cezası olarak hem de ehliyetinin süreli olarak alınması İle çekecektir" dedi.

"SİGORTA ŞİRKETİ İLE DE SORUN YAŞAYACAKTIR"

Gücüyener, "Salt alkolün etkisi ile gerçekleşmiş bir kaza değilse ve kendi kasko sigortası varsa zararını alabilir fakat sigorta şirketi ile de sorun yaşayacağı muhakkaktır. Sürücü alkollü olmasa ertesi gün kaskodan aracını yaptıracak. Belki değer düşüklüğü için dava açacak fakat çok ciddi bir sorun yaşamayacaktı. Şimdi ise kazada asli kusurlu olandan daha fazla problem yaşayacak" dedi.

AYHAN KAVAS: ANA SEBEP KIRMIZI IŞIKTA GEÇENSE TAM KUSURLU SAYILIR

Avukat Ayhan Kavas da, söz konusu kazayla ilgili eskisehirhaber.com'a yaptığı değerlendirmede, "Alkollü olan sürücü diğer sürücünün kırmızı ışıkta geçtiğini ve kazanın bu nedenle gerçekleştiğini iddia ediyor. Alkollü sürücünün tam kusurlu olması için, kazanın sebebinin alkollü sürücü olması lazım. Kırmızı ışıkta geçilmesi ana sebep ise, alkollü sürücü sadece alkollü araç kullandığı için bir ceza alabilir, kırmızı ışıkta geçen tam kusurlu olarak görülür ve kazayla ilgili cezai yaptırım kırmızı ışıkta geçen sürücüye uygulanır. Olayın şartları incelenmelidir. Bununla ilgili Yargıtay'ın kararları da mevcuttur. Örneğin, alkollü bir sürücü ışıklarda beklerken arkadan gelen bir araç ona çarptı ve o da önünde araca çarptı. Burada, kazanın asıl sebebinin alkollü olması değil, arkadan gelen aracın çarpması olduğunu kanıtlarsa, kazayla ilgili cezai yaptırıma uğramaz, kazayla ilgili hukuki sorumluluğu yoktur. Bu nedenle, bu olayın da şartları iyi incelenmelidir" dedi.