Odunpazarı Belediye Meclisi'nin dünkü toplantısında 2019 yılı kesin hesabı ve faaliyet raporu görüşüldü. Sert tartışmaların yaşandığı toplantıda, AK Parti grubu gündem maddeleri ile ilgili karşı oy kullandı. 

"Borç 273 milyona ulaşmış"
AK Parti grubu adına kesin hesapla ilgili AK Parti'nin karşı oyunu okuyan AK Partili Meclis Üyesi Yüksel Yoldaş, "Belediyenin kuruluşundan bu yana biriken ve 2016 bilançosunda yer alan kısa ve uzun vadeli borç tutarı toplam 128 milyon lira iken, son üç yılda blediyenin borç miktarı 144 milyon lira artarak, 273 milyon liraya ulaşmıştır. Sıkıntı ortadadır. Belediye borçlarını ödemekte zorlanmak ama borçlanmaya da devam etmektedir" dedi. 

Yoldaş: İki müdürlüğün bütçesi 13 müdürlüğe eşdeğer 
Özel Kalem Müdürlüğü ve Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü bütçelerin yapılan artışlara dikkat çeken Yoldaş, "Fen İşleri, Park ve Bahçeler, Yapı Kontrol Müdürlüğü bütçeleri ise ciddi oranda azaltılmıştır. Özel Kalem Müdürlüğü 7 milyon 676 bin lira, Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü 9 milyon 279 bin lira, toplamda 16 milyon 955 bin lira kaynak kullandığı, bu iki müdürlüğün bütçesinin diğer 13 müdürlüğe eş değer olduğu, iki müdürlüğün mal ve hizmet alımı için toplamda 15 milyon 568 bin lira kaynak kullandığı görülmektedir" diye konuştu. Yoldaş, yapılan harcamaları sıralarken, "Para yok, hükümet para göndermiyor, denip de, bu şekilde kullanılması yazıktıri günahtır" dedi. 

Emre Genç: Bir saat anlatsam gerek yok
CHP grubu adına konuşan Emre Genç de, eleştirilerle ilgili, "Ben burada bir saat anlatsam gerek yok, dışarı çıkınca halk yapılanları görüyor zaten. O yüzden de halk iki dönemdir bu görevi veriyor" dedi. Emre Genç, Odunpazarı gibi başka belediyelerin de borçları olduğunu belirterek bütçeyi ve harcamaları savundu. 

Özcan: Bazı CHP'li belediyeler bile daha iyi bütçe yapıyor
AK Parti grubu başkan vekili Murat Özcan yaptığı konuşmada, "Emre bey borcu olan belediyeleri saydı. Ancak onların gelirlerine de baktı mı acaba. Bazı CHP'li belediyelerin bile bu belediyeden daha iyi bütçe yaptığını söyleyebilirim" dedi. 

Özcan: Belediyenin bütçe açığı yüzde 22
Murat Özcan, "Belediyenin bütçe açığı yüzde 22 oranında... Sayın Kazım Kurt'un hep eleştirdiği Türkiye Cumhuriyeti devletinin bütçe açığı ise yüzde 14, dikkatinizi çekerim. Orada bir de devlet yönetiliyor, bir belediye değil" diye konuştu. "Belediyemiz gerçek anlamda bir krizdedi" diyen Özcan, çeşitli müdürlüklerden örnekler vererek, bütçe gerçekleşme oranlarının yüzde 2,3'lerde kalmasının anlaşılamaz bir durum olduğunu söyledi. Özcan, "Fen İşleri Müdürlüğü'nde yüzde 50 gerçekleşme olursa da bu kadar şikayet alırsınız tabii" dedi. 

Özcan: 2019 Kazım Kurt'un seçim yılı olmuş 
Özcan, "Kullanmadığınız bütçeler 3 kaleme gitmiş. Özel Kalem Müdürlüğü, Basın Yayın Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü... Bunlara ilave bütçeler konurken, yüzde 80'i de 31 maert seçimlerinden önce harcanmış. Yani, 2019 yılı Kazım Kurt'un seçim yılı olmuş. 3 müdürlüğün bütçesi 13 müdürlüğün bütçesine den gelmiş ve bunların hepsi doğrudan teminle yapılmış. Önceki dönemden 110 milyon gelir ve 90 milyon lira borçla devredilen belediyenin geliri şimdi 2013 milyon, borcu ise 273 milyon lira olmuş. 2019'da açık veren bir bütçe var" diye konuştu. Özcan, "22 yılda toplam 128 milyon lira borç yapılırken, sadece son 3 yılda 144 milyon lira borç yapılmış" dedi. 

Özcan: Odunpazarı, Tepebaşı'na taşınıyor, ticaret kalmadı
Özcan, "5 yıldır Odunpazarı Tepebaşı'a taşınıyor. Halk imar uygulamaları yüzünden Tepebaşı'na göç ediyor. Çok yakında Tepebaşı, Odunpazarı'nı yakalayacak. Sayın başkanın çok ciddi çaba sarf etmesi gerekiyor. Odunpazarı'nda ticaret kalmadı. Yeni cazibe alanları, ticaret alanları oluşturulmalı. AVM'leri kast etmiyorum, yanlış anlaşılmasın. Ticaretin yenidenm Odunpazarı'na dönmesi sağlanmalı" dedi. 

Peynir, süt, kurufasulyenin fiyatlarını sıraladı 
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise konuşmasında, peynir, yumurta, elma, kurufasulye gibi ürünlerin fiyatlarını sıralayarak, bütçe harcamalarını savundu. Kazım Kurt, "Hükümet yaptığı öngörülerde hata yapıyorsa bizim yaptığımız bütçelerde de hata olması doğal" dedi. 

Kurt: İki katı personel çalıştırma şansımız var ama... 
Kazım Kurt, "Odunpazarı Belediyesi ciddi tasarruf önlemleri almıştır. 2014'te belediyeyi devraldığımız toplan çalışan sayımız 1600'dü. Şimdi 1770 çalışanımız var. Artan işçi sayımız 170... Emsalimiz belediyelere göre yaklaşık 500 civarında çalışanımız eksiktir. Bu çalışan sayısını iki katı personel çalıştırma şansımız var. Ama biz belli bir mantıkla bunu gerçekleştiriyoruz. Taşeronu kaldırdık" dedi. Kazım Kurt, "Yapabildiğimiz ölçüde tasarruf yapmaya çalışıyoruz. 100'den fazla araç almışız. Geçen hafta 8 adet daha aldık. Bunları alırken taşerona daha az para ödüyoruz. İster beğenirsiniz, ister beğenmezsiniz, halk bunun değerlendimesini yapıyor" dedi. Kazım Kurt, "Şu an için yaklaşık 230 milyon lira borcumuz var. İşimiz derdimiz borç ödemektir. Odunpazarı Belediyesi'nin borcunun 70 milyonu zaten Odunpazarı A.Ş.'yedir, onu oradan çıkarmalısınız" dedi. 

Kazım Kurt: Doğrudan teminle ilgili biz de uyarıyoruz 
Mal ve hizmetlerin "doğrudan teminle" alınması konusundaki eleştiriler konusunda Kazım Kurt, "Doğrudan teminlerle ilgili arkadaşlarımız dikkat etmeli. Biz de zaman zaman uyarılarımızı gerçekeştiriyoruz" dedi. 

Yaşanan tartışmalar sonrasında 2019 yılı bütçe kesin hesabı ve faaliyet raporu oy çokluğu ile kabul edildi. 

Belediye Meclis toplantısı CHP'li meclis üyeleri arasında da bir tartışmaya sahne oldu... Detayları için alttaki görsele tıklayabilirsiniz... 

Odunpazarı Meclisi'nde CHP'liler tartıştı! Çuhadar ve Arslan arasında büyük gerginlik!