İlahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Cevat Akşit, Türkiye'ye motor sanayisinde sınıf atlatan oğlu TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit'in doktora sonrası ABD'den yurda dönmesini bu sözlerle anlattı:

"AMERİKALI ADAM ÖNÜME AÇIK ÇEK KOYDU"

Mühendislikte ileri seviyeye çıkan Mahmut Akşit'i ABD'de okurken bir taraftan da camide Hudûrî tefsirini takrir edecek derecede iyi yetiştirdiğini söyleyen Akşit Hoca mezuniyet sonrası oğlu için "Amerkalı adamla" mücadelesini anlattı.

Çok ısrarlı teklif sonrası yaşananları Akşit Hoca şu sözlerle anlatı;

Amerikalı adam önüme açık çek koydu. Sakın bunu götürme dedi. istediğin parayı yaz vereceğim dedi. Hayır dedim. Sonra oğluma Suçu bana at dedim. Çünkü Amerika işine gelmediği zaman adamları öldürüyor. Öldürebilir, o derece Mahmut'a sahip çıkıyorlardı. Ben yaşayacağım kadar yaşadım dedim. Ölürsem ben öleyim. O sebeple söyleyince adama, benim üzerime çok durdular.

"İKNA ETMEYE TÜRKİYE'YE GELDİLER"

Kabul etmedim o adam Türkiye'ye de geldi beni ikna etmeye. Hayır dedim yine. Niçin; Ülkemizde çok değerli insanlar yetişiyor.

Irkçı değilim ama, biz zeki milletiz. Liderimiz güzel olursa, bize engel olunmazsa çok muazzam işler yapabiliyoruz. Başımızdakine çok bağlıyız, başımızdaki iyiyse Fatih oluyoruz çağ açıyoruz. Başımızdaki şaşkın olursa da ters dönüyoruz, yok oluyoruz.

MAHMUT AKŞİT , 2013'TEN BERİ TEİ'NİN BAŞINDA

Üniversite eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde tamamlayan Mahmut Akşit, ABD'deki doktora çalışmaları sonrası 2013'ten bu yana TEİ'nin Genel Müdürlüğü görevini yürütüyor.

PROF. MAHMUT FARUK AKŞİT KİMDİR?

1967 yılında Denizli’de doğan Prof. Dr. Mahmut F. AKŞİT, 1991 yılında Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Lisans derecesi ile mezun olmuştur.

Akademik çalışmalarını ABD Troy, NY’da bulunan Rensselaer Polytechnic Institute’da sürdüren Sn. AKŞİT, Makina ve Havacılık Mühendisliği Bölümünden 1993 yılında Yüksek Lisans [MSc], 1998 yılında da Doktora [PhD] derecelerini tamamla 2004 yılında Doçent, 2015 yılında Profesörlük unvanlarını aldı.

ABD bulunduğu sırada General Electric Corporate ArGe Merkezi’nde 10 yıl boyunca sırasıyla Consultant Research Engineer, Senior Researcher, Static Seals Manager ve son olarak da Advanced Seals Research Team Leader olarak görev yaptı.

AKŞİT 2001 yılında Türkiye’ye dönerek Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanlığı görevini yürüttü. Kariyerine 2003 yılından itibaren Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümünde devam eden Sn. Akşit 2016 yılında Profesörlük unvanını almıştır.

Profesör Akşit, 2013 yılı Aralık ayında TEI (TUSAŞ Uçak Motor Sanayi A.Ş.) Genel Müdürlüğü’ne atanmış olup halen bu görevinin yanında MILRES Milli Rüzgar Türbini Geliştirilmesi Projesi Başkanlığı, ESAC Eskişehir Havacılık Kümelenmesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Uluslararası Gaz Türbini Enstitüsü Isı Transferi Teknik Komitesi üyeliği görevlerini de yürütmektedir.

Profesör Akşit’in Uçak Motorları, Gaz ve Buhar Türbinleri konularında 25 yılı aşkın tecrübesi, 16 değişik ülkede yayınlanmış 60’ın üzerinde patentleri, 150’ye yakın makale, tebliğ, NASA ve NATO teknik raporları ve benzeri bilimsel yayınları bulunmaktadır.