Eskişehir Valisi  Erol Ayyıldız :"Cumhurbaşkanlığımızın 8 Nisan 2021 tarihli Genelgesiyle 8 Nisan günü; başta eğitim, istihdam ve iskân sorunları olmak üzere; Roman vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne hız verilmesi, her türlü ayrımcılık zeminin ortadan kaldırılmasına yönelik yapılan çalışmaların değerlendirilmesi ve Roman kültürünün korunarak yaşatılması amacıyla “Romanlar Günü” olarak kutlanacaktır. 
Ülkemizde Roman vatandaşlarımızın sorunları ve bunlara çözüm önerileri en üst düzeyde ele alınmış; Yüksek Planlama Kurulu tarafından kabul edilen Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi (2016-2021) ile I. Aşama Eylem Planı (2016-2018) ve 2019/28 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi uyarınca II. Aşama Eylem Planı (2019-2021) yayımlanmıştır. Söz konusu Strateji Belgesi ve Eylem Planlarında Roman vatandaşlarımızın hem kısa ve hem de uzun vadede sosyoekonomik durumlarının iyileştirilmesinde eğitim, sağlık, istihdam, barınma, sosyal hizmetler ve sosyal yardım alanlarına ilişkin amaç, hedef ve eylemler belirlenerek bu konularda görev alacak sorumlu ve ilgili kuruluşlar gösterilmiştir.  
Eskişehir Valiliğimizin koordinasyonunda tüm paydaşlarımızla her türlü ayrımcılıkla mücadele ve bu kapsamda farkındalığın artırılmasına yönelik faaliyetlere iş birliği içinde büyük hassasiyetle devam edilmektedir. Gönül şehri Eskişehir’imiz tarih boyunca farklılıkların huzur ve güven içinde yaşadığı, birlikte yaşama kültürünü geliştirdiği örnek bir şehirdir. Anadolu irfanıyla yoğrulmuş Eskişehirliler; insana -ayırıp kayırmadan- “Yaradılanı Yaradan’dan ötürü seven” bir anlayışla bakmasını bilmiş; yardımlaşma, dayanışma konusunda şehir tarihine uygun olarak ön saflarda yer almıştır.  
Tüm dünyada ayrımcılığın nihayet bulması ümidiyle 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nü kutluyor; bu anlamlı günün iyiliklere, güzelliklere kapı aralaması temennisiyle bütün Eskişehirli hemşehrilerime selam ve saygılarımı sunuyorum" mesajında şeklinde ifadelere yer verdi