Her türlü bisiklet ve araç trafiğinden arındırılmış yaya yollarındaki tehlikeye dikkat çeken Tüketiciyi Destekleme Derneği Çözüm Merkezi Başkan Yardımcısı Seydi Kartalca, “Emniyet birimleri ve yerel yönetimler acilen tedbir almalıdır” dedi.
Çözüm Merkezi Başkan Yardımcısı Seydi Kartalca, birçok ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de UKOME kararı ile şehirlerin kalabalık ve yayaların yoğun olduğu bölgelerde bazı yollar tüm araç, motosiklet, bisiklet ve elektrikli bisiklet trafiğine kapatılmamasını önerdi.
“Buna rağmen yayalara tahsis edilmiş alan ve yollarda birçok insanımız bu yasaklardan habersiz veya bilerek bisiklet/elektrikli bisiklet kullanmaktadır. Yayalara en çok tehdit oluşturanlar ise paket servisinde yoğun olarak kullanılmakta olan elektrikli bisikletlerdir. Bunları kullanan servis elemanlarının zamana karşı yarışmaları hem yayaların hem de kendilerinin hayatını tehlikeye atmaktadır” diyen Tüketiciyi Destekleme Derneği Çözüm Merkezi Başkan Yardımcısı Seydi Kartalca yaptığı basın açıklamasında şu görüşlere de yer verdi:
“Aslında bisiklet kullanımı günümüzün yoğun trafiğinde insanların ulaşım sorunlarını çözebilecek uygun bir ulaşım aracıdır. Sağlıklı bir yaşam için de mutlaka desteklenmesi gereken bir konudur. Ancak bunun güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için yerel yönetimlerin biran önce şehrin tamamını kapsayacak ve kesintisiz bir ulaşım sağlayacak şekilde bisiklet yolları yapması gerekmektedir. Özellikle yaşlı, çocuk ve bayanlar olmak üzere bu konuda derneğimize ulaşan birçok vatandaş karşılaştıkları sıkıntıları dile getirmiştir. Yoğun şikâyetler üzerine kamuoyunda farkındalık oluşturabilmek için açıklama yapma zarureti doğmuştur. Tüketiciyi Destekleme Derneği Tüzüğü 3. Madde 8. Fıkrasında da belirtildiği gibi; “Sağlıklı, temiz, güvenli ve insanca yaşanılabilir bir çevreye sahip olma hakkı olarak belirlenmiş bulunan evrensel ve ulusal tüketici haklarının toplumda tanınması, öğretilmesi, bu hakların kullanılmasının sağlanması, hak ihlalleri karşısında tüketicilerin kendisini koruyabilecek girişimlerde bulunmalarının sağlanması ve tüketicinin haklarını koruyabilmesi adına” Tüketicilerin yayalaştırılmış bu alanlarda can güvenliği endişesi taşımadan huzur içinde hareket edebilmesi için ilgili emniyet birimleri ve yerel yönetim yetkililerinin bir an önce; motosiklet, bisiklet/elektrikli bisiklet anarşisine dur demesi ve gerekli tedbirleri almasını istiyoruz.