Asfalt ve tretuvar vergisi ile ilgili  Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında şu konuşmalar gerçekleştirildi;

AK Partili Orhan Durmuş, “AK Parti grubu olarak ilk günden beri aynı duruşu sergiliyor ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bu bedelleri Eskişehir’de yaşayan vatandaşlarımızdan almamalı diyoruz. Halkımıza yeni bir külfet getirilmesini doğru bulmuyoruz. Bu konu nedeniyle vatandaşlarımızın belediyemize dava açtığını ve kazandığını da gördük. Bu sebeple komisyon raporuna ‘ret’ kararı veriyoruz.” dedi. 

CHP’li İbrahim Arslan, “Şahsım adına bu tür düzenlemelere karşıyım. Eskişehir 1. Vergi Mahkemesinin vermiş olduğu bir karar var. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de hukuka uymak zorundadır. Mahkeme kararınını reddetmek doğru değildir. Tek tük yargıya giden durumlar olmuş olabilir ancak bu durumların hakkaniyete uymadığı değerlendirmesini doğru bulmuyorum.” dedi.

AK Partili Mustafa Birsen, “Eskişehir 1. Vergi Mahkemesi Eskişehir’in belli cadde ve sokaklarından asfalt kaldırım payının alınmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğu kararını verdi. Eskişehir’in tamamında alınmaması ile ilgili bir karar alınsaydı, o karar elbette ki farklı olacaktı. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Eskişehir’in tamamından bu parayı istememe yetkisi vardır. Bu kararı alabilir. Meclisin böyle bir yetkisi vardır. 

Son olarak konu ile ilgili görüşlerini bildiren CHP’li Aydın Ünlüce ‘bu konuda mevzuatın güncellenip, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bu parayı almalıdır, ya da almamalıdır diye açıkça belirtilmesi gerekiyor. 2014 yılından beri aynı konuyu konuşuyor. Meclisin inisiyatifine bırakılmamalı. Ön güzel çözüm kesin mevzuattan geçiyor’ dedi.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da Aydın Ünlüce’nin görüşlerine destek vererek, “ Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bu parayı hukuki olarak almak zorundadır. Kanun çok net. Değiştirsinler kanunu ‘alamazsınız’ desinler. Belediye başkanının görevi belediyenin gelirlerini toplamaktır. Şu ekonomik zorlukların yaşandığı günümüzde belediyenin ‘bu parayı almıyorum’ demek gibi bir lüksü yok. Tramvay, elektrik, mazot giderleri 3’e katlamış. Dolar 8 lirayken borçlanmışsın, dolar 16 liraya çıkmış. Hükümetin uygulamaları nedeniyle zarar oluşmuş. Meclis kanuni hakkını kullanıyor ve bu paralar toplansın diyor” ifadelerini kullandı.