Eskişehir ve Bozüyük Rotary Kulüpleri ve doktorar, 13 Eylül Dünya Sepsis Günü'nde ortaklaşa etkinlik ve hazırladıkları video ile sepsis vakalarına dikkat çekti, farkındalık yarattı...  

13 Eylül Dünya Sepsis günü olması nedeniyle Eskişehir Rotary kulübü, Bozüyük Rotary Kulübü, Anadolu Rotary Kulübü, Yunus Emre Rotary Kulübü, Eskişehir Yazılıkaya Rotary Kulübü, Gordion Rotary kulüpleri ile Eskişehir Rotaract, Eskişehir Yazılıkaya Rotaract, Gordion Rotaract kulüpleri ortak olarak sepsis farkındalığı için Op. Dr. Alev Özdemir Karabağ, Uzm. Dr. Melek Ertan, Op. Dr. Esen Karakaya ile birlikte gün boyu sepsis ile ilgili bilgi verilerek sepsis farkındalığı yaratmay çalıştı. 


Yüzde 20 artış var 


Yapılan açıklamada, "Sepsis vakaları dünyada geçtiğimiz yıllara oranla yaklaşık yüzde 20 artış göstererek 50 milyon rakamlarına ulaşmıştır. Ne yazık ki dünyada her 5 kişiden biri Sepsis nedeniyle yaşamını kaybetmektedir. Sepsis, vücudun bir enfeksiyona karşı tepkisi kendi dokularına ve organlarına zarar verdiğinde ortaya çıkar. Özellikle rken tanı olmadığında şok, çoklu organ yetmezliği ve ölüme yol açabilir" denildi. 


Maske ve diğer kurallara mtlaka uyulmalı 


Açıklamada ayrıca, "Dünyayı etkisi altına alan Covid 19 pandemisi ve Sepsis’ten korunmak için maske, mesafe, sabun kullanımı kurallarına mutlaka uyulması, riskli yaş grubu ve kronik hastalığı olanların öncelikli olarak dikkat etmesi gereklilikleri ve sepsis bulguları doktorlarımız tarafından gün boyu vatandaşlarımıza, kan ve kök hücre bağışçılarımıza bilgi olarak aktarılmıştır. Aynı zamanda bilgilendirme broşürleri sürekli dağıtılmıştır" denildi. 


Hazırlanan ve sosyal medyada paylaşılan videoda da kulüplerin yetkilileri ve doktorlar sepsis'e dikkat çekti...