Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” sözünü benimseyen Odunpazarı Belediyesi, ‘inşa edilen her kütüphane ile bir hayat yaratılır’ diyerek Odunpazarı Bölgesine 23 adet halk kütüphanesi açtı. Belediye aynı zamanda da açtığı bu kütüphanelerde duayen isimlerin adını yaşatıyor. Odunpazarı Belediyesi son olarak İstiklal Mahallesi Başarılı Sokak’ta yer alan Ceren Özdemir Adalar Gençlik Merkezi’nde bulunan kütüphaneye, Eskişehir’in usta gazetecisi Önder Baloğlu’nun adını verdi. İçinde 5 bin kitabın bulunduğu, aynı zamanda da ders çalışma salonu olarak kullanılan kütüphanenin açılışı törenle yapıldı. Açılış törenine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt rahatsızlığı nedeniyle katılamazken, törene CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Odunpazarı Belediyesi Başkan Vekili Emre Genç, Baloğlu’nun ailesi, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve Eskişehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca ile çok sayıda gazeteci ve Eskişehirli katıldı. 

 ÖNDER BALOĞLU ADI BU KÜTÜPHANE İLE YAŞAMAYA DEVAM EDECEK

Önder Baloğlu Kütüphanesi’nin açılış konuşmasını Odunpazarı Belediyesi Başkan Vekili Emre Genç yaptı. Odunpazarı Belediyesi’nin 23’üncü kütüphanesini duayen gazeteci Önder Baloğlu adı ile açtıklarını belirten Genç, Odunpazarı Belediyesi’nin halk merkezlerinde ve gençlik merkezlerinde vatandaşların, gençlerin bir arada zaman geçirmesi, kitap okuma alışkanlığı edinmesi için kütüphaneler açtığını söyledi. Önder Baloğlu Kütüphanesinde yaklaşık 5 bin kitap olduğunu vurgulayan Genç, “İçinde bulunduğumuz merkezimiz de gençlik merkezi. Odunpazarı Belediyesi kadınlara ve gençlere değer veren bir belediye. Kazım Kurt da Odunpazarı Belediye Başkanı olarak seçildiği günden bu yana bu yolda çalışmalarını devam ettiriyor. Burada da binlerce gencimiz bu merkezi kullanıyor” dedi. Baloğlu’nun 2016 yılında aramızdan ayrıldığını dile getiren Genç, Önder Baloğlu adının bu kütüphane ile yaşamaya devam edeceğini kaydetti.

Baloğlu Ailesi adına Önder Baloğlu’nun kızı Berna Baloğlu Yazıcı konuştu. “Eğitime çok önem veren babamın adına böyle bir kütüphanenin yapılması büyük bir mutluluk” sözleri ile konuşmasına başlayan Yazıcı, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a Ceren Özdemir Adalar Gençlik Merkezi ve Önder Baloğlu Kütüphanesi’ni Eskişehir’e kazandırdığı için teşekkür etti. Ardından Kitabının hazırlanmasında emeği bulunan Prof. Dr. Kemal Yakut ve Prof. Dr. Ertuğrul Algan’a ve basımı gerçekleştiren Odunpazarı Belediyesi’ne teşekkürlerini sunan Yazıcı, “2023 yılı için hepimizin ortak temennileri olduğunu çok iyi biliyorum. 2023 yılında özellikle burada bulunan herkesin gönlünden geçenlerin gerçekleştiği bir yıl olmasını diliyorum” dedi. Önder Baloğlu’nun torunu Onur Yazıcı da bir konuşma yaparak dedesinin “Görüşler” adını verdiği kitabını torunlarına atfettiğini hatırlattı. Yazıcı, “Şimdi Ardından kitabı çıkıyor. Bu kitapların bu kütüphanede olması bizler için mutluluk ve gurur verici. Biz öğrenciler için bu kütüphaneler çok iyi ders çalışma alanları. Bizlere bu kütüphaneleri kazandıranlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Törende konuşma yapan isimlerden biri de CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer oldu. “Bu bir vefa örneği” diyen Çakırözer, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a teşekkür etti. Önder Baloğlu’nu ölmeden önce tanıma şansı olduğu için kendisini şanslı bulduğunu belirtti. Çakırözer, “Umarım, hem kitapları hem de açılan bu kütüphane yarının Önderlerine önderlik eder. Onların hayatlarında Eskişehir’e ve Türkiye’ye değer katmasına imkan sağlar. Odunpazarı Belediye Başkanı ve emeği geçen herkese bu vefa örneği için teşekkür ediyorum. Önder Ağabey, hiç bir zaman bizlerin de bizden sonraki kuşakların hafızalarından silinmeyecek. Eskişehir’in tarihinde hep önemli bir yeri olacak” dedi.  

Çakırözer’in ardından konuşan isim de Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca oldu. Eskişehir basının Türkiye’ye yön verdiğini belirten Karaca, 1970’li yıllarda İstanbul, TRT ve Anadolu Temsilciliğinde önemli etkinlikler yaptıklarını anlattı. Eskişehir basının lider konuma geldiğine dikkat çeken Karaca, “Eskişehirli ve Eskişehir’den yetişmiş bir gazeteci, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı. Çok kıymetli arkadaşlarımız var ama maalesef kıymet bilinmiyor. Önder Baloğlu’na bu jesti yapan Kazım Kurt’a ve Odunpazarı’na çok teşekkür ediyorum. Gerçekten arkadaşlarımıza önem vermeleri takdir edilecek bir davranış. Bu kıymetlerin hatırlanması yönünde Odunpazarı Belediyesinin yanında diğer belediyelerin de çalışma yapmasını bekliyorum” diye konuştu.

Baloğlu’nun Ardından kitabını hazırlayanlar arasında bulunan Prof. Dr. Ertuğrul Algan da konuşma yapan isimlerden oldu. “Önder Ağabey’i çok özlüyorum” diyen Algan, Başkan Kurt’a teşekkür etti. Konuşmaların ardından Önder Baloğlu Kütüphanesinin açılışı gerçekleştirildi. Odunpazarı Belediyesi, açılışa katılanlara Önder Baloğlu tarafından hazırlanan ve Baloğlu’nun köşe yazılarından derlenen “Görüşler” adlı kitabı ile, Baloğlu’nun ölümünün ardından Prof. Dr. Kemal Yakut ve Prof. Dr. Ertuğrul Algan tarafından hazırlanan “Baloğlu’nun Ardından” kitaplarını hediye etti.